MANIFEST VOOR HET AVONDETEN

Het is december; de tijd van de kaarsen, Kerstcd’s, lelijke sloffen en warme winterkost! Volgens Welmoed Bezoen, voormalig chef patisserie en auteur van Comfort food met groente, leer je écht koken door te koken met wat je in huis hebt. ,,Probeer en experimenteer erop los. Wees niet bang om iets te proberen, maar doe het met beleid. Voeg een snufje van ‘t een of een scheutje van ‘t ander toe en proef wat er gebeurt.’’

Manifest voor het avondeten 

In het kookboek dat Welmoed samen met fotograferend journalist Anker Warmerdam maakte, staan de lekkerste recepten. Geen kleine hoeveelheden, maar een bord met warm eten waar je ‘een voldaan gevoel’ op nahoudt. En dat niet alleen: ‘Eten waar je de hele dag verlekkerd naar uitkijkt, dat een koude, druilerige avond vult met warmte en gezelligheid. En groenten zijn perfect om die rol te vervullen.’

De aanraadkast

Erop los experimenteren klinkt natuurlijk mooi, maar niet zonder een goed gevulde voorraadkast. Welmoed deelt een lijst van aanraders om in huis te hebben, waarmee je alle kanten op kan. Ik deel een greep uit de collectie: 

  • Zoet: ahornsiroop, appelstroop, honing, jam en suiker
  • Zout en/of hartig: hoisin, miso, olijven, sojasaus en tamari, worcestersaus, zeewier, zout en zwartebonensaus
  • Droogwaar: bloem, bakpoeder, cacaopoeder, gedroogd fruit, gist, noten,pitten en zaden, pasta, peulvruchten,rijst en specerijen. 

Van gnocchi tot tom kha pkak

Tijd om aan de slag te gaan; manlief en ik besloten om te kiezen voor een gerecht met groente dat we niet perse als de lekkerste beschouwen: bloemkool. In het kader van ‘alles is lekker te maken’ combineerden we de bloemkool met gnocchi, een zelfgemaakt sausje en pijnboompitten. Helemaal volgens het recept Gnocchi al limone met bloemkool. We waanden ons weer even in Italië; het land van de rijke pasta’s. En dat op een koude herfstdag. Na het eten pakte ik een pen, opende het kookboek en schreef ons oordeel op: een dikke vette acht. Romig en smaakvol; wel nog zelf wat kip toevoegen en de gnocchi kan ook kant-en-klaar. Er wachten nog genoeg recepten om eens uit te proberen; kokosrisotto met gekonfijte wortel, niet-je-oma’s-linzensoep met kokossambal en korianderchutney en tom kha phak. Even wat anders dan zuurkool met appel of een hartige taart. Over taart gesproken; ook desserts ontbreken niet in dit veelzijdige boek. Want: ‘Iedereen is een toetjesmens. Sommigen moeten alleen nog het juiste toetje vinden.’ 


Meer informatie over het boek kan je hier vinden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *