flowers on book near window

HOE ZET JIJ JE TALENTEN IN DIT JAAR?

Het nieuwe jaar is nog maar een paar dagen oud. Deze periode nodigt vanzelf uit tot terug- en vooruitblikken. Heb je al nagedacht over wat jij met jouw tijd en talenten wilt gaan doen dit jaar? Als Micha Nederland willen we je graag inspireren…

Meedraaien in een kinderclub, koffie schenken in een bejaardenhuis, kledingruildagen organiseren, afvalprikken in het park… Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om je vrijwillig in jouw wijk of omgeving in te zetten. Maar omdat er zoveel mogelijkheden zijn, zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Wij helpen je graag om een weg te vinden in dit bos. 

Schijf van vijf

Een goede start is om te beginnen bij de Schijf van Vijf. Nee, deze schijf gaat niet over gezond eten, maar over onderwerpen die jou raken. We gebruiken deze schijf in de Micha Cursus waar je onderaan dit blog meer over leest.

AfbeeldingBeeld: Linda Verholt

Als je weet wat jouw interesse heeft, kun je gericht zoeken naar een passende activiteit. In de Schijf van Vijf zie je vijf onderwerpen: kwetsbare mensen, andere culturen, zorg voor de natuur, een eerlijke wereld en duurzame levensstijl. Als je dit leest, denk je dan meteen bij een of meer onderwerpen ‘Ja, dat is leuk en interessant’? Grote kans dat dit onderwerp dan aansluit bij jouw passie. Springt er nog niet direct iets uit, dan kan het je helpen om jezelf de vraag te stellen: Als ik veel invloed had, welk onderwerp (uit de Schijf van Vijf) zou ik dan als eerste aanpakken? Of denk eens na: welke berichten die je leest in de krant of via sociale media raken je? 

Volgende stap

Heb je ontdekt welk thema boven komt drijven? Als je weet welk onderwerp je hart heeft, kun je een volgende stap zetten. Want bij elk thema zijn verschillende types vrijwilligerswerk mogelijk. Bij kwetsbare mensen zou je kunnen denken aan het bezoeken van eenzame ouderen, of meedraaien met de voedselbank bij jou in de buurt. Bij zorg voor de natuur kun je je misschien aanmelden bij een lokale natuurvereniging of meedoen met een moestuinproject in de wijk. En hebben andere culturen je hart, denk dan eens aan de mogelijkheid om taalcoach te worden en zo een nieuwkomer te helpen met de Nederlandse taal. 

Micha 

Maar misschien vraag je je wel af: waarom zou ik eigenlijk iets vrijwillig doen voor een ander? Als Micha Nederland inspireren en motiveren we kerken en individuele christenen om zich in te zetten voor gerechtigheid. Dat doen we vanuit de opdracht in Micha 6:8: ‘Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: Niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg gaan van je God.’ 

Als christen word je uitgenodigd om geïnspireerd door Gods liefde te zoeken naar manieren om liefde en recht te brengen. De Engelse theoloog en auteur Tom Wright zegt het als volgt: ‘De lokale kerk is geroepen om de werkelijkheid van het Koninkrijk van God te midden van alle koninkrijken van deze wereld te tonen. Niet alleen door wat de kerk zegt, maar ook door wat zij is en wat zij doet in antwoord op de noden van de mensen.’

Groot?

Klinkt dat misschien wat groot en ver weg? Vergeet dan niet dat het brengen van recht vaak klein begint. Dus ook in jouw buurt en met jouw talenten kun je verschil maken. En je zult zien: je brengt niet alleen op de plekken waar je komt iets van licht en liefde, je ontvangt het zelf ook terug! 

Wil je je graag verder verdiepen in hoe je iets kunt betekenen voor je omgeving? Doe dan met vriendinnen of mensen in je kerk de Micha cursus. Meer info vind je op: www.michacursus.nl.

Beeld: Linda Verholt Tekst: Micha Nederland

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *