anonymous man preparing package for shipment

WANNEER GEVEN MAKKELIJKER IS DAN ONTVANGEN

Veel vrouwen herkennen zich in het Bijbelverhaal over Jezus en de zussen Martha en Maria. En dan met name in Martha: in wie ze is, wat ze doet, hoe ze dat doet en wat ze belangrijk vindt. Ik bedoel de gepassioneerde, zorgzame, actieve vrouwen die graag van betekenis willen zijn in deze wereld. Vrouwen die makkelijker en meer geven dan ontvangen en vaak in de hoogste versnelling leven om dat voor elkaar te krijgen. Ik herken mij in ieder geval regelmatig in haar. 

Geven

Geven draait in de kern om hoe je van betekenis bent voor een ander, om dat wat je investeert, de moeite die je doet. Geven kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld tijd geven, aandacht schenken, er zijn voor de ander of betrokkenheid tonen. Het geven is in de eerste plaats iets moois, iets vriendelijks, een goedbedoelde gulheid. 

De vraag is alleen of deze manier van geven passend is en niet te veel kost. Daarmee bedoel ik of we niet de verantwoordelijkheid van de ander overnemen en te weinig letten op dat wat we zelf nodig hebben. Het kan zijn dat we te ver of te lang doorgaan, waardoor we over onze eigen grenzen gaan. Grenzeloos zijn of grenzen onvoldoende aangeven levert negatieve emoties op, dit kost energie en kan onvrijheid opleveren.  

Vaak ben je je niet bewust van wat iets je kost tot het moment dat je niet langer in staat bent om het te geven. Wanneer je meer geeft dan wat je aankunt, in welke vorm dan ook, raak je uit balans. Dit veroorzaakt stress, wat een probleem kan worden als het te lang aanhoudt. Deze onbalans kan ook plaatsvinden in relaties, waardoor er een ongezond patroon ontstaat tussen mensen. Het put je uit wanneer je te lang in de hoogste versnelling leeft en meer van jezelf verlangt dan je waar kunt maken. 

Ontvangen

Het is daarom belangrijk om te reageren op je eigen (emotionele) behoeften. Dat betekent dat je, je eigen grenzen kent en deze aangeeft. Zodat zowel jijzelf als de ander hier rekening mee kan houden. Het kan daarbij helpend zijn om eens na te denken over wat je hebt geleerd over liefde, compassie en grenzen. Dit heeft namelijk effect op hoe je met de ander en met jezelf omgaat. Op hoe je van betekenis bent voor de ander en verantwoordelijkheid neemt voor wat je zelf nodig hebt. 

Onze patronen zijn vaak aangeleerd. Het kan zo zijn dat je bijvoorbeeld van huis uit hebt gezien of gemerkt dat deze manier van geven bepaalde voordelen opleveren. Of dat het van je werd verwacht of, verdrietiger nog: dat dit de enige manier was om liefde te ontvangen. Stilstaan bij wat je zelf nodig hebt kan dan heel onwennig aanvoelen. Wellicht levert het zelfs een schuldgevoel op. Een schuldgevoel ontstaat als je het gevoel hebt dat je iets fout hebt gedaan, je tekort bent geschoten of faalt. Het kan zijn dat ontvangen zo voelt, alsof er ongemerkt een schuld ontstaat bij de ander (of bij jezelf) doordat je voor jezelf hebt gekozen. 

Niemand groeit door voortdurende kritiek en afwijzing, zeker niet richting jezelf. We mogen oefenen om te leren ontvangen, zodat we er steeds een beetje beter in worden. En we onszelf leren behandelen zoals we anderen behandelen.  

Het geschenk

Het mooiste geschenk wat we een ander kunnen geven is een gezonde versie van jezelf. Dit vraagt om een liefdevolle omgang met jezelf door hulp te vragen, genade te omarmen en tijd door te brengen aan de voeten van Jezus. 

Het verhaal van Martha daagt ons uit om in contact met God te ontdekken wat we wel en niet aankunnen. Binnen onze reikwijdte vertrouwt God ons mensen toe voor wie wij van betekenis mogen zijn. Maar God vraagt ons nooit meer dan we aankunnen en verlangt niet dat we er zelf aan onderdoor gaan. Het is nooit Gods bedoeling dat wij als uitgeputte vrouwen op de aardbol rondrennen. Dat betekent dat we op tijd stoppen, ontvangen van Zijn liefde, zodat we weer in staat zijn om op een gezonde manier uit de delen van datgene wat God in ons heeft gelegd. Door los te komen van onze dagelijkse haast en de balans op te maken.  We mogen leven als geliefde kinderen van onze Hemelse Vader. 

Dit artikel is geschreven door Nelske Vink-Jonker. Ze schreef een boek over Martha met de titel Het geschenk van Martha. Hier vind je meer informatie over dit boek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *