ROZENGEUR EN ZWEETSOKKEN

Achttien jaar getrouwd, gezegend met twee zoons en woonachtig in een oud boerderijtje: op het oog heeft Erica Smallenbroek het goed voor elkaar. Dat haar huwelijk stand zou houden, is niet altijd een vanzelfsprekendheid geweest. ,,In alle hectiek van het voorbereiden van de bruiloft, vergat ik goed na te denken over de vraag waarom we ook alweer wilden trouwen. De dag na de bruiloft werd ik wakker met de vraag: De rest van ons leven? Waar heb ik nou eigenlijk “ja” op gezegd? Die vraag stond centraal in de eerste jaren van ons huwelijk. Ik gun andere stellen dat ze hier alvast over nadenken voordat ze gaan trouwen.”

Een aantal jaar later ligt haar boek in de schappen met de titel Rozengeur en zweetsokken. Het boek is opgebouwd uit 10 gesprekken waarbij je als stel elkaar beter leert kennen en ook scherper krijgt wat jullie verwachtingen zijn van het huwelijk. Erica: ,,Ik deel steeds eerst een stukje van mijn persoonlijke verhaal om vervolgens dieper het betreffende thema in te duiken, zodat stellen daarna met elkaar in gesprek kunnen, omdat de basis van verbinding ligt bij met elkaar praten. Daarnaast is het ook een creatief boek, waarin je foto’s kunt plakken en je ideeën opschrijven, zodat je later nog eens kunt terugbladeren en leest waarom je ook alweer wilde trouwen bijvoorbeeld.’’ Het is volgens Erica de kunst om de verwachting dat je huwelijk altijd moet voldoen aan het perfecte plaatje los te laten. Ik was geneigd om mijn man Joop te veranderen. In het begin van mijn huwelijk moest ik leren dat ik hem moet nemen zoals hij is, bijvoorbeeld bij iets kleins als hij zijn zweetsokken liet rondslingeren, maar ook bij grotere dingen als onze karakters botsten. Die imperfecties horen erbij. We hebben een flinke crisis in ons huwelijk doorstaan, maar we zijn er veel sterker uitgekomen. Als ik mensen om me heen uit elkaar zie gaan, gun ik hen dat ze hun hobbels ook overwinnen. Dat begint bij goed voorgesorteerd staan als je gaat trouwen.”’ 

Haar missie met het boek is mensen meegeven: hoe kan je de verbinding met de ander met voldoende ruimte om allebei jezelf te zijn? Volgens Erica begint liefde bij geven, ook wanneer je de liefde even niet voelt. Daarnaast stelt ze dat het huwelijk een balans is tussen ruimte hebben om te ontplooien en te verbinden met de ander. ,,Soms zie ik stellen die uit elkaar groeien omdat ze gericht zijn op zichzelf. Anderen vergeten weer wie ze zelf zijn, omdat ze zo in elkaar vervlochten zijn.’’ De auteur heeft niet het idee dat ze de wijsheid in pacht heeft, maar ze heeft zich laten inspireren door mensen die nagedacht hebben over de liefde.Ten eerste noemt ze de Bijbel,  ,,Paulus schrijft in 1 Korinthe 13 over de liefde. Dit gedeelte heeft me geleerd dat liefde een keuze is, ook als je zelf even geen liefde voelt.’’

Daarnaast noemt ze Gary Chapman en de talen van de liefde die hij beschrijft. Ook is Dirk de Wachter een inspirator, aangezien hij stelt dat liefde in het dagelijkse zit. 

In Rozengeur & zweetsokken is een lijstje te vinden waarbij je zwaktes in je relaties kunt signaleren en leert ombuigen naar een kracht. Als je bijvoorbeeld een gebrek aan liefde, respect of vertrouwen ervaart van je partner, kun je je blindstaren op wat je tekort komt en wat je partner daarin verkeerd doet. In Rozengeur & zweetsokken vind je handvatten om niet te focussen op die zwakte, maar op hoe je eraan kunt werken dat je wel de gewenste liefde, respect en vertrouwen ervaart. Als je heel bewust hebt ervaren hoe het niet moet, kan je op een gegeven moment krachtig ervaren hoe het wél kan.’’ Hierbij noemt Erica de liefdestalen als voorbeeld. ,,De liefdestaal van mijn man is dienstbaarheid, dus ik besloot de oprit eens voor hem te vegen. Ik weet namelijk dat hij zich stoort aan een rommelige tuin. Toen hij thuiskwam, was hij verrassend blij dat ik dit voor hem gedaan had. Dat zorgde er niet alleen voor dat hij liefde van mijn kant ervaarde, maar ik kreeg zelf ook het gevoel dat ik ertoe doe voor Joop, het is fijn om er voor hem te kunnen zijn.’’ Door ervaringen als deze, ontdek je volgens Erica sleutels om elkaar te zoeken. ,,Het huwelijk is nooit af, het blijft een leerproces om de behoeften van jezelf en je partner te ontdekken en daarbij aan te sluiten. Soms gaat dat vanzelf en ervaar je de rozengeur, soms moet je weer even heel bewust met de liefde aan de slag gaan. Dan helpt het als je hebt geleerd goed met elkaar in gesprek te gaan. Ik hoop dat Rozengeur & zweetsokken hieraan mag bijdragen voor elk stel dat met dit boek aan de slag gaat met hun huwelijksvoorbereiding.

Ben je benieuwd naar het boek? Neem dan een kijkje op rozengeurenzweetsokken.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *