woman wearing sun hat looking backward

HOE WEET JE OF IETS ECHT DUURZAAM IS?

Duurzaam is hip! In winkels en bij het online shoppen vliegen de (kleding)kaartjes met groene claims je om de oren. 100% sustainable, ecologisch katoen, bio cotton… Dat belooft veel goeds, toch? We lijken al best goed op weg om duurzamer te leven. Het is zeker goed en fijn dat er, ook in de kledingindustrie, meer aandacht komt voor duurzaamheid! Het gevaar is alleen dat iets wat hip is, ook aantrekkelijk wordt om commercieel in te zetten. 

‘Green washing’, het duurzamer voordoen dan een bedrijf in werkelijkheid is, komt enorm vaak voor. Uit recent onderzoek blijkt dat greenwashing zelfs in meer dan de helft van de reclames voorkomt. Het is goed om ons als consument hier bewust van te zijn en niet klakkeloos de ‘duurzame’ filters van de webgiganten te geloven. Zij hebben vaak meer oog voor hun eigen omzet dan het beter omgaan met mens en schepping. En dan blijkt het voor ons lastig te beoordelen of een product werkelijk duurzaam is. Dan kan jouw ‘duurzame’ product zomaar een wassen neus zijn. 

Loflied
De term duurzaamheid maar afschaffen dan? Dat zou jammer zijn! Duurzame ontwikkeling is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ‘een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen.’ Dus zo met je leefomgeving omgaan dat niet alleen wij, maar ook onze (eventuele) kinderen en kleinkinderen goed op deze aarde kunnen leven. En dat is een mooi streven! Zeker als christen zouden wij ons als goede rentmeesters druk moeten maken om de schepping, omdat die verwijst naar de Schepper! (schrijft Henk Massink in zijn boek ‘Oog voor de schepping’). Lees Psalm 8 er nog maar eens op na. Wat een loflied op de schepping!

Leefgedrag
Niet alleen zorg voor de schepping, ook zorg voor onze naasten, ver weg en dichtbij is een Bijbelse opdracht. Daarom vindt Woord en Daad het belangrijk om bewustwording van leefgedrag te creëren bij christenen in Nederland. Onze manier van leven en ons koopgedrag doen ertoe!
De kledingindustrie kent twee grote problemen: schending van mensenrechten en de productie van kleding (en spullen in het algemeen) die bijdraagt aan klimaatverandering. Ergens wordt de rekening betaald en dat is vooral in de landen waar de productie van onze (luxe) artikelen als kleding en spullen plaatsvindt. 

Klimaatweerbaarheid
Het ICCP rapport dat in augustus 2021 uitkwam, wijst ‘onbetwistbaar’ de menselijke invloed aan als grootste veroorzaker van de opwarming van de aarde. Helaas lijden de meest kwetsbaren het meest onder de gevolgen van klimaatverandering. Daarom heeft Woord en Daad het thema klimaatweerbaarheid de komende jaren stevig op de agenda gezet in onze programma’s in de landen waar we werken. Zo trainen we in Sierra Leone  rijstboeren op het toepassen van ‘klimaatslimme’ landbouwtechnieken zodat ze beter gebruikmaken van schaarse natuurlijke grondstoffen. Met de juiste aanpak is minder water nodig om toch een goede opbrengst te hebben.  

Ook goed nieuws
Het góede nieuws is dat het mogelijk is onze impact op de leefomgeving te verkleinen. We kunnen onze manier van consumeren aanpassen. Het zou al zo’n verschil maken als we, vóór we een product kopen, bedenken wie het gemaakt heeft.
Als we meer oog krijgen voor de makers van onze producten en de omstandigheden waaronder deze geproduceerd zijn, krijgt dat invloed op ons koopgedrag. Handgemaakte kleding klinkt heel chique, maar realiseer je je wel dat álle kleding handgemaakt is? Dus ook dat fast fashionshirtje dat je kocht voor €3,99? Denk eens aan die handen als jij voor de passpiegel staat te shinen in de winkel. Van duurzamere kleding kun je juist daarom extra genieten! 

Hoe we duurzamer met kleding om kunnen gaan? Hier gaan we op 17 mei in Harderwijk veel dieper op in. Als klein tipje van de sluier alvast een advies van de beroemde Britse modeontwerpster Vivienne Westwood: ‘Buy less, choose well, make it last’ – Koop minder, kies voor beter, zorg er goed voor, zodat het lang meegaat. 

Zien we je 17 mei in Harderwijk? Leuk, welkom bij de thema-avond over kleding: Trek het (je) aan!

Sprekers:
Gera van den Berg – Heerlijk minimaliseren
Carolien Luitjes –  – Jij bent exclusief, kleur- en stijladvies
Harmen Niemeijer – Micha Nederland
Janneke Witzier –  Woord en Daad
Na de pauze is er een kledingruil en daarnaast kledingverkoop uit de Woord en Daad kringloopwinkel uit Putten. Meer info en aanmelden: www.woordendaad.nl/kledingavond

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *