woman in white lace cap sleeved top and green skirt hiding behind brown wall

LEED DAT NIET VERDWIJNT

Een ode aan de helden die blijven luisteren, steunen en zich uitspreken wanneer dat nodig is. Dat maakt het ondragelijke draagbaar volgens de auteur van Eleison; een verhaal over de ontworsteling uit een destructief familiesysteem. 

In een interview met EO zegt Coen de Hoog: “Er is leed dat niet kan verdwijnen, er zijn wonden die niet kunnen genezen en er is verdriet dat niet getroost wil worden. Staat niet iedereen vroeg of laat oog in oog met angst en wanhoop? Daarom heet dit boek ook Eleison: Heer, ontferm u over ons.’’ 

Wanneer Coen de Hoog verliefd wordt op Femke, komt hij in een schoonfamilie terecht waar geen veiligheid is. Als het gezin op vakantie gaat en er iets vergeten is, escaleert het onderweg. ,,In de auto bleef het stil en voor het eerst van mijn leven besefte ik hoe gevaarlijk een stilte kon zijn, een stilte waarbij één verkeerde opmerking of beweging ervoor kon zorgen dat alle woede op jou gericht zou worden.’’ 

De waarheid vindt een weg naar buiten

,,Alleen wij met z’n tweeën. Dat was wat we geloofden: dat we het verleden achter ons konden laten.’ ’Niet alleen de escalaties laten diepe sporen na in het leven van Coen en Femke. Ook is ze slachtoffer van seksueel misbruik, een gegeven waarover lang gezwegen wordt. ,,Mijn lieve vrouw. Zou zij ooit kunnen voelen hoe veel ik van haar hield? Wat is het moeilijk om liefde te ontvangen wanneer je lichaam vol zit met een giftige cocktail van pijn, angst, schuld en verdriet. Om haar niet te storen gaf ik een snelle kus in haar nek. ‘Fijne avond, schat, ik ga.’ Ze had me niet aan zien komen en vloog als een raket uit haar stoel. Voor ik door had wat er gebeurde, lag ze met haar ogen wijd open op de bank naast de tafel.’’

Hoewel Femke haar verleden wil vergeten, grijpen de gebeurtenissen Coen juist aan. ,,Waar zij met alles dat ze in zich had geloofde dat haar jeugd verleden tijd was, moesten Emma en ik lijdzaam toezien hoe haar trauma’s zich een weg naar buiten vochten.’’ Als een bal onder water popte de gebeurtenissen uit het verleden zich op, ook tijdens onverwachte momenten. ,,De waarheid maakt vrij, aldus de Bijbel, maar niet wanneer het verleden te pijnlijk en de waarheid te waar is om onder ogen te kunnen zien. De deur bleef gesloten en de waarheid buiten, wachtend op de dag dat niets haar meer tegen zou kunnen houden.’’

Rauwe realiteit

Therapiesessies volgen, maar begrip blijft achter. Er ontstaan scheuren in opgebouwde vriendschappen. ,,En met het verdriet dat je moeilijk kunt begrijpen, kun je ook moeilijk meeleven, zo realiseerde ik me. Sterker nog, pijn van een ander kan gevaarlijk zijn, omdat het je confronteert met jouw eigen kwetsbaarheid en hulpeloosheid. En niets is zo moeilijk als het gevoel van machteloosheid wanneer je iemand ziet lijden en je die persoon niet kunt helpen.’’ De realiteit wordt niet verbloemd in dit verhaal. Dat anderen soms niet weten wat ze met de waarheid moeten, vindt de auteur lastig. ,,Mensen kunnen de waarheid niet verdragen wanneer deze als een stier op hen af komt rennen’’, zo verwoordde Chaim Potok het eens. Door dit verhaal te lezen, dringt het belang van ontvankelijk luisteren tot me door, ook als er geen antwoorden lijken te zijn. Daarnaast laat dit verhaal in zijn rauwe werkelijkheid zien dat littekens niet weg te poetsen zijn. ,,De liefde van God staat vast, maar dat betekende niet dat doornen in rozen veranderden.”

Het boek Eleison van Coen de Hoog is te koop via (christelijke) boekhandels voor € 19,99. Heeft dit verhaal je geraakt en wil je graag je gedachten delen met Coen de Hoog? Dat kan via het e-mailadres: eleison@uitgeverijplateau.nl.

Ben je geraakt door wat Coen deelt of heb je hier zelf mee te maken (gehad) en zoek je hulp? Neem (anoniem) contact op met Veilig Thuis via www.veiligthuis.nl / 0800-2000 of Centrum Seksueel Geweld: www.centrumseksueelgeweld.nl / 0800-0188

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *