HET HOOFD, DE HOED EN DE RAND

Hoeden hebben iets fascinerends. Zet kleine meisjes bij een tafel met hoeden en je weet dat ze uitgebreid gaan showen. En jij hebt waarschijnlijk zelf ook nog steeds de neiging als je in een warenhuis rondloopt om modellen te passen.

Deze zomer heb ik veel foto’s voorbij zien komen op social media van dames met zonnehoeden. Van petten tot grote, gezellige flaphoeden.

Ook in de kerk dragen velen een hoofddeksel. Jij misschien ook wel. En misschien zit jij ook altijd wel te ‘tobben’ met wat bij jou past. Het kan ook zijn dat jij het ideale hoedengezicht hebt en dat jou alles staat. Dat is weggelegd voor ovaalvormige gezichten.

Je gezichtsvorm is dus belangrijk, maar ook je lichaamslengte en je bouw speelt mee. En wat past bij jouw kledingstijl een sportieve uitvoering of juist een elegant model?

GEZICHTSVORMEN & DE HOED

Welke gezichtsvorm heb jij? Veel mensen hebben een menging van gezichtsvormen, maar er is er een die het meest overeenkomt met jouw gezicht. 

      ovaal         recht        rond           peer          hart            lang

Een ovaal heeft het ’t makkelijkst wat hoeden betreft. Door de balans in het gezicht kun je veel soorten hoeden hebben. Afhankelijk van je bouw kies je een grote of een kleine rand. 

Als je een recht gezicht hebt is het leuk als je een hoed kiest met onregelmatige vormen, dat verzacht de trekken in je gezicht.

Een rond gezicht is het mooist met een hoge kroon. Een dop is voor jou het beste model. Je kunt ook kiezen voor een hoge dop met een klein randje.

Bij iedere gezichtsvorm is het mooi als je de kin herhaalt in de kroon/ dop van de hoed. Dus de grootte van de kin dient herhaald te worden, anders lijkt de hoed te groot of juist te klein. Maar zeker bij een peervormig gezicht is dat belangrijk. Kies 

Een hartvormig gezicht kan ook veel soorten hoeden dragen. Het zogenaamde herenmodel doet het vaak heel goed.

De juiste hoed voor een lang gezicht valt op het voorhoofd en heeft een lage kroon en een brede rand. Je kunt ook denken aan cloche-hoed (een ‘helm’).

BARET & JE BOUW

In de ene gemeente zie je vrijwel alleen maar hoeden, terwijl in een andere gemeente baretten de hoofdrol spelen. Draag jij liever een baret dan een hoed? Ik denk dat de mensen die achter je zitten daar blij mee zullen zijn 😊.

Welke baret past bij jou? Dat heeft te maken met je bouw. Als je groot bent en wat voller gebouwd, kies dan een grote baret in een stevige stof. Als je fijn en klein bent, staat een baret die fijntjes is het beste bij je.

Als je klein en vol bent, dan kies je iets ertussen in…

EEN HOED DIE MATCHT 

Natuurlijk heeft het soort hoofddeksel dat je kiest ook te maken met je kledingstijl. Een klassieke kledingstijl vraagt om een klassieke hoed, een sportieve kledingstijl om een sportief model. Heb jij zondagse kleding? Dan is het makkelijk om je hoed daarop aan te passen en kan je de kleur en de stijl kiezen die daarbij past. Varieer jij in je kleding? Kies dan een hoed in een handige basiskleur, die je bij al je kleding kunt combineren. Als je dan ook dezelfde kleur tas draagt en/ of schoeisel, dan ‘klopt’ het plaatje. Als je een kleur minimaal een keer herhaalt in je accessoires ontstaat er een mooie harmonie.

LAATSTE TIP

Maak een foto van jezelf waar je helemaal op staat (met hoed uiteraard). Op een foto vallen andere dingen je op dan dat je in de spiegel kijkt. Je ziet al snel of de hoed helemaal ‘jou’ is of je toch beter groter/ kleiner kunt kiezen of een heel ander model.

Wil je meer lezen over hoeden, gezichtsvormen en kapsels? Dan verwijs ik je graag naar mijn boek “Jij & je kleding”. Of kom een keertje langs voor een stijladvies. Naast advies over kleding krijg je dan ook advies over hoofddeksels.

Lieve groet,

Carolien Luitjes

Enthousiast, creatief en optimistisch, dat is wie ik ben. En ik hou heel erg van mensen, het allermeest van Steven (we kregen verkering toen ik 14 (!) was (uhm…tip: niet doen, zo jong – al heb ik er geen spijt van…). Steven en ik zijn al heel lang getrouwd en – al hebben we geen kinderen gekregen, samen hebben we het goed. God is voor mij het allerbelangrijkst en dat is omdat Hij mij eerst lief had. Op dit moment ben ik kleur- en stijladviseur, coach en presentator. En geniet enorm van mijn afwisselende werk, van vriendinnen en ben dol op lekkere taartjes.

Kleur- en stijladvies: www.carolienluitjes.nl

Coaching: www.luitjescoaching.nl

RO: www.reformatorischeomroep.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *