HOOR JE HART 

“Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven.” 

Spreuken 4: 23

In het kleine boekje vol taal van het hart, gaan we samen met Harmieke van Eijk na hoe we ons hart kunnen horen. Nu eens met een enkel woord, dan eens met een sprekende afbeelding. De afbeeldingen leiden tot verstilling. Letterlijk soms. In dit boekje neemt de auteur ons mee in de weg terug naar ons hart. Horen wij wel echt wat ons hart ons wil zeggen? Woorden die ons kunnen raken. De wens van Harmieke is dat de woorden zullen bemoedigen en inspireren want ons hart heeft ons zoveel moois te vertellen. 

Volhardend

‘Het harde jagen laat de fluisterstem verstillen. De deining van de dag overschreeuwt de zachte stem. Het kloppen van de hartstaal. En als het even STIL is, een opening ontstaat, klopt indringend het HART. Niet overmoedig, wel volhardend. HARTgrondig. Omdat het zoveel te zeggen heeft.’ De tijd waarin wij leven is snel en gejaagd. Jachtig soms. Zoals het citaat zegt overschreeuwt de deining van de dag soms de zachte stem van ons hart. Toch is het belangrijk om eens stil te staan, achterom te kijken. Te luisteren naar de taal van ons hart. Wat wil ons hart ons eigenlijk vertellen? Hebben we een grens bereikt? Of ligt een nieuwe weg voor? Hoe dan ook, door even stil te staan ontstaat er een opening. Een opening naar ons hart. Het hart dat ons zoveel te zeggen heeft. Het hart wat de bron is van ons leven.

Hartklop als tred

Ons hart kan vol zijn van verschillende emoties, die naast elkaar, of met elkaar verweven ons hart zo kunnen vullen. Pijn, verdriet, blijdschap, verlangen, angst en vreugde. Al deze gevoelens zijn de zachte klanken die ons hart vullen. Vanuit de stilte komt er een woord in het hart: pelgrimage. Hier beneden ben ik een pelgrim. Ik bewandel soms onbekende wegen, met de hartklop als tred een reis die nooit stilstaat. Totdat je je bestemming, door verzoenende genade mag leren kennen. Dan is de weg al bereid. Een weg die soms vol ingewikkelde, met elkaar verweven gevoelens kan zijn. maar dan ligt je bestemming vast. En aan het eind van die pelgrimage, mag je huiswaarts keren. Over het pad dat al is bereid. Schep dan moed want “waar je schat is, daar zal ook je hart zijn”, zo staat in Mattheüs 6:21.  Welke schat zoek jij? Richt dan je hart op Hem die het leven geeft. 

Is jou hart soms ook zo gejaagd? Vervuld met verlangen, gejaagdheid en gevoelens. Verstil dan eens vol ontroering. Richt je hart tot Hem. Hij die een woordeloos hart wil horen. Een hart wat gevuld is met gejaagdheid, verlangens en gevoelens. Verstil dan en richt je op Hem. Hij die de Bron van het Leven is. 

Verstil
Diep in mij
Ontroering
Als ik open
Mijn hart
Verstilling
Zijn 
In Hem
Wondloos
Woordloos
Vervult
Van Hem
Dan komt de 
rust

Via deze link vind je meer informatie over het boek: Een lust voor het oog en troost voor de ziel. (scholtenuitgeverij.nl) // Beeld: Hanna Jongejan

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *