grayscale photo of footprints on sand

BLIJF KIJKEN NAAR DE VOORLOPER 

Hoe leef je je leven als christen? Waar leef je voor? En hoe ga je dat bereiken? Het zijn vragen die iedere christen zich stelt. Het leven naar Gods Woord, hoe kun je dat vormgeven? De Bijbel vergelijkt het leven van een christen met het lopen van een loopbaan (zie Hebreeën 12). Martine Jonker werkte dit uit in haar boek ‘De wedloop’. 

Over Martine Jonker

De auteur is in het dagelijks leven logopedist, waardoor ze intensief bezig is met de Nederlandse taal. In 2008 mocht ze haar debuut ‘De houtsnijder en de reis van de beeldjes’ uitgeven, waar haar liefde voor taal tot uiting kwam. Ook is ze de trotse auteur van de historische jeugdserie De gouden speld, waar onder andere Bijbelse taferelen tot leven komen, en de twee verhalen ‘De houtsnijder’ en de ‘De honingeters’. Haar nieuwe boek is geschreven in dezelfde stijl als deze verhalen en gaat over het leven met Christus. 

Toegankelijk en herkenbaar

Martine Jonker heeft de gave om een boek te schrijven dat in één ruk uit te lezen is. ‘De wedloop’ is een toegankelijke vertelling voor volwassenen, waar veel herkenbare emoties in te vinden zijn. Hoofdpersoon Corri stapt na wikken en wegen in de wedstrijd, over de streep getrokken door haar ontmoeting met de Voorloper. De wedstrijd gaat echter niet zonder slag of stoot. Hoewel het haar de eerste kilometers voor de wind gaat, komt ze al snel een hobbel tegen. Haar familieleden weigeren om mee te doen aan de wedstrijd. ‘Het kost me te veel inspanning’ en ‘Later, als ik oud ben, verschijn ik misschien nog wel eens aan de start’, reageren ze. Corri slikt haar teleurstelling weg en spant zich in om zo hard mogelijk verder te komen. Al snel wordt ze echter door een medeloper stilgezet. Hij vertelt: ‘Er zijn een heleboel zaken die bij deze wedstrijd horen en die je nog niet hebt geleerd. Dat geeft niet, want het is onmogelijk om volleerd in de race te stappen. Als je pas mee kon gaan doen als je alles al wist, dan zou niemand ooit aan de start kunnen verschijnen.’

Een wedstrijd met regels

De wedstrijd blijkt regels te hebben, met één gouden regel: Blijf kijken naar de Voorloper, altijd. Corri ontdekt dat de voetstappen van de Voorloper in het pad zijn te onderscheiden. Deze voetstappen moeten gevolgd worden om het einddoel te bereiken: voor iedere loper wacht een lauwerkrans bij de finish. Een eindje verder komt Corri een groep lopers tegen die haar vertellen over de Voorloper. Hij heeft als eerste het pad gelopen en de weg gebaand, zodat de lopers nu de weg kunnen belopen. Om een weg te banen naar de finish, moest Hij door de slangenkuil. 

Het werk van de Voorloper

Martine verwoordt Jezus’ lijden en sterven op een prachtige manier die totaal verweven is met het verhaal: ‘Het moeilijkste was, dat de Voorloper wist dat hij de slangenkuil kon omzeilen. Hij was groot en sterk genoeg om met een flinke aanloop over de slangenkuil heen te springen. Dat zou voor hem gemakkelijk zijn geweest. Maar andere lopers zouden hem dan later niet kunnen volgen. Zij zouden alsnog door de kuil moeten en dat niet overleven. (…) Maar vastberaden, denkend aan de eer die hem ten deel zou vallen, klom de Voorloper na drie uur vechten omhoog, aan de andere kant van de kuil, en zo werd hij de eerste die levend uit de slangenkuil verdween.’ Door het werk van deze Voorloper is de slangenkuil afgedekt met een steen. ‘Als je eroverheen gaat, zullen de slangen naar je hielen happen, maar je hoeft niet meer over de donkere bodem van de put. Blijf gewoon naar de finish kijken als je eenmaal over de kuil moet.’

Op bergen en in dalen

Corri’s reis gaat verder. Tijdens haar wedloop komt ze meerdere lopers tegen, die haar vertellen over de Voorloper en hun reis. Zo doet ‘De wedloop’ sterk denken aan ‘De christenreis’ zoals we die kennen van John Bunyan. Waar het ene pad vlekkeloos wandelt, is het andere pad haast onbegaanbaar. Martine Jonker brengt verschillende punten ter sprake, zoals het vertrouwen van ‘het schele rennertje’, de vraag: ‘Wat mag wel en wat mag niet tijdens de wedstrijd?’, het meetorsen van je eigen rugzak en het dragen van de last van een ander. Corri beleeft momenten waar ze de Voorloper haast kan voelen, maar ook momenten waarop ze hem wel kwijt lijkt te zijn. De weg is niet altijd geplaveid. Juist als het moeilijk is, komt ze oud-lopers tegen die haar bemoedigen. Haast ontroerend schrijft Martine over het ouder worden, waarbij de krachten verminderen. Corri’s finish is een overwinning, waar ieder detail zo kostbaar van is. De laatste bladzijden van het boek bevatten de Bijbelteksten waar ieder hoofdstuk op is gebaseerd en benadrukken de Bijbelse grond. Eveneens verwijst de auteur naar verschillende liederen over het volgen van Jezus.

Jouw wedloop

Gedurende de wandeltocht zijn er diepe wijsheden verstopt in de ogenschijnlijk eenvoudige zinnen. Als lezer is de toepassing snel te maken, waardoor het boek opbouwend is voor de eigen wandel met God. Het vraagt je om naar binnen te kijken. Hoe loop jij je wedloop? Wat vraagt de Voorloper van jou? Daarnaast geeft het je grip op het leven met Christus. Door op Hem te blijven zien, kunnen we de eindstreep behalen. En wanneer we die halen, beseffen we dat het door Zijn kracht is geweest. Om het met Corri mee te zeggen: ‘Zonder hem had ik mijn loopbaan nooit kunnen voleinden. Zonder hem was ik volkomen verdwaald.’

Meer informatie over het boek kan je hier vinden: De wedloop – Martine Jonker | Uitgeverij Gideon (gideonboeken.nl)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *