woman warming hands with ceramic cup

DE VRIJHEID VAN MINDER MOETEN

Heb je het gevoel dat het allemaal teveel is? Je volle huis, je drukke agenda, je verantwoordelijkheden, je uitgaven, je gebruik van sociale media… Zou je graag wat eenvoudiger willen leven, met minder troep en meer rust? Volgens Courtney Ellis hebben we er zelf voor gekozen als we ons altijd druk voelen. In haar boek neemt ze de lezer mee in haar zoektocht naar ruimte. 

De zoektocht van Courtney begon in de universiteit. “Ik zat in een van de gangen van de universiteit, een paar deuren verwijderd van het lokaal waarin ik lesgaf. Ik staarde naar het bruine tapijt en ademde in en uit in een wanhopige poging de dreigende paniekaanval op afstand te houden. Doe normaal, zei ik tegen mezelf. jij hebt geen enkele reden om zo in paniek te raken”. Dit was het eerste moment waarop Courtney stil kwam te staan. Later biecht ze aan een vriendin op: “Het is allemaal te veel en ik weet niet wat ik kan doen om de druk te verminderen”. Haar vriendin vraagt wat er dan teveel is. Dan vallen de puzzelstukjes op zijn plaats. In haar tienjarige huwelijk had Courtney langzaam maar zeker steeds meer aan het leven van zichzelf en haar man toegevoegd: verantwoordelijkheden, activiteiten, cursussen, een verhuizing en Bijbelstudies. Daarnaast was ze bovenop al deze druktes ook de hele dag druk met technologie. Ze vertelt: “We waren met alles en iedereen verbonden, voortdurend bereikbaar en denderden af op een burn-out. Mijn man en ik zeiden tegen elkaar dat we alleen maar verstandige, ijverige en wijze mensen waren. Dat hielden we onszelf voor. Er was niets wat we konden doen om ons leven eenvoudiger te maken, maar dat ik gewoonweg niet waar”. Dus ze stopten. Ze stopten niet met alles, en niet met alles tegelijk, maar wel met veel. Courtney vertelt dat ze lastige gesprekken voerden omdat het loslaten van dingen nu eenmaal moeilijk is. Daarnaast brachten ze een hoop tijd op hun knieën door. Courtney: “Met alle niet-essentiële dingen die we loslieten, werd ons hart kalmer, rustiger en ruimer. De vreugde keerde terug”.

De vrijheid van minder 

Als je het bovenstaande begin van de zoektocht van Courtney en haar man leest denk je dan: “Dat wil ik ook?”. Dat kan ook. In haar boek neemt Courtney ons mee in hun zoektocht en uitkomsten in het leven vanuit ruimte. Niet alleen ruimte in je huis en in je agenda maar ook in je ziel. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over “de vrijheid van minder”.  Binnen dit thema neemt Courtney haar lezers stap voor stap mee. Eerst wordt er ingezoomd op ons algemene bezit. Daarna wordt er steeds stilgestaan bij een ander onderwerp. Zo komen onze agenda, technologie, kleding en nieuwe spullen voorbij. In het tweede deel van haar boek neemt Courtney ons mee in de genade van meer. Ze vertelt ons het geheim van eenvoud en laat ons stilstaan bij de zondag die we als geschenk ontvangen hebben. Ook laat ze ons nadenken over onze gastvrijheid. Niet alleen tegenover bekenden, maar juist ook naar vreemden. Opgeruimde kinderen, vrijgevigheid, aanbidding, luisteren en spreken, het zijn allemaal onderwerpen die in het tweede deel, middels praktische voorbeelden aan de orde komen.

Een keuze in de hectiek 

Wij leven in een ongelofelijke hectische tijd, waarin altijd wel iets te doen is en er steeds minder tijd overblijft om aandacht te besteden aan onszelf, onze familie onze vrienden en bovenal onze ziel. Courtney vertelt: “Dat we voortdurend online zijn verstrekt dat probleem nog eens, omdat jij je aan het einde van de dag niet eens in je huis kunt terugtrekken zonder dat jouw baas je kan bellen of de hele wereld via social media jouw slaapkamer binnendringt”. Courtney noemt het de ‘drukte-trein’ die altijd voor ons klaarstaat om te vertrekken. Toch geeft ze ons hierin een duidelijke les mee. Wij hebben een keus. We hebben een keus om uit te stappen uit deze trein wanneer we maar willen. We hoeven niet mee te gaan. Jij hoeft niet mee te gaan. Zoals Joshua Becker opmerkte: “Drukte is niet onvermijdelijk”. Courtney zegt: “Ik moet eerlijk toegeven dat ik er heel slecht in ben om uit de drukte-trein te stappen. In de loop der jaren ben ik beter geworden in nee zeggen-deels omdat ik eindelijk mijn grenzen begin te accepteren, maar helemaal uitstappen? Dat is een ander verhaal”. 

Lees dit boek met een open blik. Sommige dingen zullen aan je voorbijgaan. Anderen zullen je raken omdat het je bezighoudt of omdat je ermee worstelt. Onthoudt zoals Courtney zegt: “Wij zullen nooit voldoen aan de idealen van dit boek. We zullen ook niet stoppen met proberen”. Toch mogen en kunnen we blijven proberen om rust en ruimte te creëren in ons huis en onze agenda. Dan zal er ook ruimte komen in ons hart. Hoe vullen wij onze ‘ruimte’ in? Is het al de hunkering van je ziel om Gods werk op te merken, in je kinderen, je vrienden, je familie, in jezelf? Deze hunkering van je ziel kan zo gemakkelijk verdrongen worden bezigheden en spullen. Laat ons verlangen, onze hoop op God zijn. Zijn vrede, de gerechtigheid de hoop en Zijn genade die bieden alleen rust. Ware rust. Heb jij die rust al gevonden?


Meer weten over dit boek? Neem dan eens een kijkje op : https://www.jongbloedmedia.nl/product/ruimte/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *