unrecognizable couple holding hands at sunset

ONMISBAAR

Het boek ‘Onmisbaar’ is een prachtig boek wat je als lezer in één keer uit wilt lezen. In dit boek staan een aantal thema’s centraal. Zo nemen we als lezer een kijkje in het gezin van Jiska. Na het overlijden van haar moeder voelt Jiska zich, als oudste dochter verantwoordelijk voor het gezin. Ze probeert naast haar school en stages zoveel mogelijk thuis te zijn. dan ontmoet ze Levi, met wie ze meteen een klik heeft. Maar kan ze wel tijd maken voor een relatie met iemand die zo ver weg woont? 

Jiska voelt zich als oudste dochter verantwoordelijk voor het huishouden en het wel en wee van het gezin. Met haar zusje Debora heeft Jiska een bijzondere band. Debora was een baby toen hun moeder overleed. Samen met Debora bezoekt ze nu met enige regelmaat het graf van hun moeder. Iedereen in het gezin beleeft de rouwverwerking op een andere manier. Jiska probeert er voor iedereen zo goed mogelijk te zijn. Daarnaast geniet ze, samen met haar vriendinnen van haar hbo-studie voor verpleegkundige. Dan gaat ze, op uitnodiging van haar neef, een avond mee naar het strand waar ze Levi ontmoet. Het klikt meteen. Maar kan ze wel tijd vrijmaken voor een relatie met hem terwijl hij zover weg woont?

Levi brengt het liefst zijn dagen door in de boomgaard van zijn vader. Na zijn ontmoeting met Jiska komt daar verandering in. Heel wat keren rijdt hij op en neer om tijd met haar door te brengen. Samen genieten ze van de tijd dat ze bij Jiska thuis zijn. Ze koken samen, lopen hard en doen spelletjes waarbij het hele gezin geniet. Maar steeds als Levi zeker lijkt te zijn van hetgeen Jiska voor hem voelt, lijkt de afstand toe te nemen. Als ze beiden op vakantie zijn, weet Levi het zeker. Jiska is het meisje met wie hij oud wil worden. Zijn plan staat vast. Wanneer ze samen teruggaan naar het strand waar het allemaal begon, lijkt het alsof Jiska verder van hem afstaat dan ooit. Waarom houdt ze hem op afstand? Aan het eind van de avond zet Jiska er definitief een punt achter. Levi begrijpt er niets meer van. Er blijft één gebed over: “Vader, als het Uw wil is dat Jis en ik samenkomen, laat haar dan naar mij terugkomen. Ik laat haar los, want ik kan haar niet achterna blijven lopen”. 

Het laat Jiska ook niet in de koude kleren zitten, maar ze kan niet anders, zo meent ze. Ze gaat verder met haar leven, al blijft het diep vanbinnen knagen. Zeker als haar vader en broertjes ernaar vragen. Ze stopt het gevoel diep weg en stort zich vol op haar eindstage. Tijdens de bruiloft van een van haar vriendinnen ontmoet ze iemand die interesse in haar heeft én dichtbij woont. Dan weet Jiska het helemaal niet meer. Wat is Gods plan in haar leven?  Hoe weet ze hoe ze de juiste keuze moet maken?

Ook Levi gaat door met zijn leven. In het winkeltje op het erf komt een leuk meisje werken. Levi gaat met haar op date maar voelt dat dit niet goed is, diep van binnen denkt hij nog steeds aan Jiska. Als er op een dag een auto op het erf staat die plotseling weg scheurt wanneer Jicke hem in de armen valt omdat ze geslaagd is voor haar rijexamen begrijpt hij er helemaal niets meer van. Was dit dan toch Jiska?

De rode draad in dit boek is het sterke geloof dat Jiska en Levi beiden hebben in God en Zijn leiding in hun leven. Steeds weer leggen ze al hun vragen en noden, juist als het gaat om elkaar aan Zijn voeten neer. Afzonderlijk van elkaar bestormen ze Zijn genadetroon voor elkaar. Ook wanneer hun contact op een dieptepunt gekomen lijkt te zijn vertrouwen ze op Hem, die weet wat de beste weg is in hun leven. Ik hoop dat het sterke geloof van Jiska en Levi, maar ook hun levensvragen een aansporing voor jou mogen zijn om God in alles te zoeken en nodig te hebben, ook als Gods weg zo onbegrepen lijkt. “En indien iemand van u wijsheid ontbreekt, dat hij ze van God begere, Die een iegelijk mildelijk geeft en niet verwijt, en zij zal hem gegeven worden” (Jakobus 1:5). 

Voor meer informatie over dit boek kan je een kijkje nemen op: https://scholtenuitgeverij.nl/boeken/onmisbaar/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *