HET HANDBOEK VOOR DE ENTHOUSIASTE THUISKOK

Wanneer ben je ‘goede’ kok? Volgens Alice Zaslavsky is het een kwestie van intuïtie en automatisch handelen, wat je vooral leert door veel te oefenen. ‘Beter koken is een levenslange reis die bestaat uit kleine stapjes, met onderweg veel ‘oeps’ en aantekeningen voor de volgende keer.’

Plezier in écht goed koken begint volgens de auteur van het gelijknamige boek met een stop op de twijfels over jezelf. In haar uitbundige boek geeft ze handreikingen voor enthousiaste thuiskoks, gevangen in zo’n zeventig recepten. Blunders en verbrande stukjes zijn volgens Zaslavsky gewoon onderdeel van het proces om beter te worden. Minimale inspanning en een hoge opbrengst gaan samen in dit boek. Per recept zijn tips toegevoegd met vervangers, snellere of juiste uitdagender manieren om het eten te bereiden, variaties, verrijkingen, bewaartips, technieken en handige gadgets.

Uit de categorie ‘Op de automatische piloot’ besloot ik soep van oranje groenten van de bakplaat te maken. Nu leent onze bakplaat daar iets minder goed voor, dus besloot de groenten te koken. Een aanrader om ook eens uit te proberen, dus ik deel het recept graag met je!

De soep is geschikt voor vier tot zes personen, wat grote eters blijken te zijn. Ik denk dat de soep nog niet op komt als er tien mensen aan tafel zitten. Goed idee voor een familiemaaltijd of een barbecue met vrienden dus!

Hierbij de stappen om de soep te bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius of kook de groenten. Verdeel de flespompoen, wortel, zoete aardappel en koolraap over een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Nestel de halve uien en tenen knoflook ertussen. Besprenkel de groenten met de olijfolie, bestrooi met zeezout en hussel ze om ze ermee te bedekken. Rooster de groenten 45 minuten, of tot alle groenten helemaal slap zijn en zeer makkelijk in te prikken zijn. Haal de groenten uit de oven.
  • Verwijder de schil van de flespompoen (het boek noemt de kabocha, zelf heb ik dit ingrediënt weggelaten) zodra ze zijn afgekoeld en schep het vruchtvlees uit de zoete aardappel en de koolraap. Laat de ui uit de schil glijden en knijp de zachte tenen knoflook uit hun velletjes. Let erop dat je ook al het stroperige lekkers van de bakplaat schept, dit is groente- ‘schmaltz’.
  • Breng de bouillon aan de kook en voeg de geroosterde groenten hieraan toe. Pureer met de staafmixer of doe het in meerdere rondes in de blender.
  • Breng de soep op smaak met wat zout, de witte peper en de nootmuskaat. Schenk het sinasappelsap bij de soep en roer de gember door de soep voor een frisse smaak.
  • Serveer de soep met een accent naar keuze. De soep met groenten is oneindig veelzijdig, dus voel je vrij om te variëren tot je tevreden bent. Lekker om te serveren met oude kaas en peterselie.

Benieuwd naar meer veelzijdige recepten? Hier kan je meer informatie over het boek vinden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *