MAN VAN TANNA

‘Johns hart versmolt bij het zien van de volkomen razernij die de wilden had bevangen. Midden op de open plek waar ze vaak zaten te eten en te drinken, lag een jongeman.  Van grote afstand zag John al dat het zijn jonge vriend Rarip was die interesse in het alfabet toonde. Ook bemerkte hij bij deze lieve jongen sinds een paar weken een besliste afkeer van het doden. Hoewel John nog niet goed had kunnen peilen waar deze verandering vandaan kwam, was het hem echt opgevallen. Het was extra opmerkelijk omdat de jongen -amper achttien jaar oud- een jongere broer was van de wrede Miaki’.

De Schotse John Paton, één van de hoofdpersonen van het boek, voelt zich in 1858 geroepen om het Evangelie te brengen aan de onbereikte volken. Hij vertrekt met zijn jonge vrouw naar Tanna; een eiland in de Stille Zuidzee. De missie van John is zeker niet zonder gevaar, want de bewoners van het eiland zijn kannibalen, en verschillende voorgangers van John zijn eerder door de inboorlingen omgebracht. Maar John laat zich hierdoor niet weerhouden. Hij vestigt zich op het eiland en laat met zijn rustige en vriendelijke houding zien dat hij geregeerd wordt door de Vredevorst, in plaats van door wraak en bijgeloof. 

Katasian, de tweede hoofdpersoon, is een Tannese jongen. Hij is het broertje van de wrede strijder Youwili. Katasian heeft het op het eiland niet makkelijk. Zijn vader is omgekomen en als gevolg daarvan werd zijn moeder ook omgebracht. Omdat Katasian zich op tijd wist te verstoppen is hij aan de dood ontsnapt en wordt zijn aanwezigheid nu gedoogd. Hij woont alleen in een hut dichtbij zijn broer. Katasian is geïnteresseerd in de blanken, dit omdat hij dan misschien een revolver kan krijgen van hen om indruk te maken op het meisje waar hij zijn aandacht op heeft laten vallen. 

De eilandbewoners willen, nadat John zich op het eiland heeft gevestigd, niet dat deze man hun manier van leven en gewoontes aantast. Ze werken John op allerlei manieren tegen. Ook Katasian werkt hier aan mee. Wanneer zijn vriend Rarip na enige tijd niet meer mee wil op oorlogspad lijkt de interesse van Katasian om te slaan in haat. Hij doet mee aan de moordplannen die worden gesmeed om de blanke zendeling te doden. Dit lijkt te lukken totdat Katasian te maken krijgt met een Grotere Macht, die zorgt voor de veiligheid van de blanke zendeling. Het lijkt alsof een onzichtbare Hand de blanke zendeling beschermt en bewaart. In het leven van Katasian lijkt deze Grotere Macht, haast onmerkbaar, ook een ommekeer teweeg te brengen. Zeker wanneer Rarip, zijn vriend, die vaak bij de blanke zendeling te vinden is, aangeeft een afkeer te hebben van het oorlogsgeweld. Wanneer Rarip later omkomt lijkt het alsof de haat van Katasian alleen maar is aangewakkerd, toch gaat de Grotere Macht onzichtbaar door met Zijn werk. 

Het leven van John kent op Tanna vele moeiten en dieptepunten. Zo verliest hij zijn vrouw en enige kind. Ook worden er meerdere malen spullen van John gestolen. Wanneer John versterking krijgt van andere zendelingen lijkt de blinde haat van de eilandbewoners op een hoogtepunt. Ze proberen het huis van John in brand te steken. Op wonderlijke wijze redt de Heere hen van dit grote gevaar. Ondanks deze vele gevaren en moeiten weet John dat hij op dit eiland moet zijn, hij weet dat zijn aanwezigheid op het eiland niet tevergeefs is. 

Het leven van John Paton is een indrukwekkende getuigenis voor de lezer in gehoorzaamheid en Godsvertrouwen. Het verrassende van deze verhalende biografie is dat de aanwezigheid van John op Tanna ook wordt beschreven vanuit het perspectief van een Tannese jongeman. 

Voor meer informatie over dit boek, kijk op: https://www.debanier.nl/man-van-tanna

Beeld dankzij Lily Fotografie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *