WARE SCHOONHEID 

‘Misschien heb je weleens het gezegde gehoord: je bent geroepen om te bloeien waar je geplant bent. Dit betekent dat we moeten wortelen op de plaats waar we nu zijn, het moment waarop we nu leven. ‘Niet te ver vooruitlopen op onszelf, maar ons richtingen op het heden- het hier en nu.’

In het boek Ben ik genoeg? Omarm wie je werkelijk bent houdt Grace Valentine haar lezers een vraag voor: ‘Ben ik genoeg?’ Jonge vrouwen van deze tijd krijgen voortdurend te horen dat ze niet genoeg zijn voor deze wereld – niet mooi genoeg, niet slim genoeg, niet gelovig genoeg, kortom; gewoon niet genoeg. Dit is een onophoudelijke reeks van aanvallen. Als lezer zul je dit zeker herkennen. Dat je soms in de winkelruit kijkt en denkt: ‘Wat zou een ander over mij denken nu ik deze kleding draag?’ Of dat je ervaart dat het in je geloofsleven maar stil en donker is terwijl je bij anderen juist licht en vrede lijkt te zien. De gedachte dat je niet gelovig genoeg bent kan dan stilletjes je hart binnensluipen.

 De gevolgen zijn ernstig en de schade vaak blijvend. Als jonge vrouw heeft de auteur deze druk zelf ook gevoeld.  De druk van het proberen te overleven in een, zoals ze het zelf omschrijft, giftige maatschappij, laat staan succesvol te zijn. Maar er kwam een keerpunt. Grace had er genoeg van. In dit boek neemt ze ons mee met een combinatie van eerlijkheid en humor en gebruikt ze haar verhaal om ons te confronteren. Te confronteren met de leugens die de wereld ons elke dag vertelt. Leugens als: ‘Je bent mooi omdat een jongen je dat verteld heeft.’ of ‘Liefde moet je verdienen’ en ‘Je zult nooit genoeg zijn’. 

In haar boek trekt Grace een duidelijke grens. Ze schrijft in haar inleiding een brief aan jou. ‘Beste vriendin, ik geloof dat het geen toeval is dat je dit boek leest, want waarschijnlijk heb je sommige van die leugens geloofd. Misschien wel allemaal.’ Grace vervolgt met het doel van haar boek: ‘Mijn doel is om tien leugens te ontrafelen en ze te vervangen door de waarheid die God in onze harten en gedachten fluistert. Dus wil ik je vragen om samen met mij deze reis te maken. Het is mijn gebed dat je door dit boek in staat zult zijn om te ontdekken hoe deze leugens invloed hebben op de manier waarop je naar jezelf kijkt.’ 

‘Een mooie vrouw is iemand die mooi is vanwege haar Schepper. Een mooie vrouw leeft een leven waarin de vrucht van de Geest duidelijk aanwezig is’. 

Het boek is opgedeeld in tien leugens. Stap voor stap gaat de auteur de leugens langs. Ze begint met de leugen dat ‘je mooi bent omdat een jongen je dat verteld heeft’. Grace vertelt in het eerste hoofdstuk binnen dit thema hoe het haar is afgegaan in haar middelbare schoolperiode en hoe het haar nu vergaat. In het tweede hoofdstuk stelt ze de vraag: ‘Wat houdt mooi zijn in?’ Ze geeft zelf het antwoord: ‘Een mooie vrouw is iemand die mooi is vanwege haar Schepper. Een mooie vrouw leeft een leven waarin de vrucht van de Geest duidelijk aanwezig is’. 

Een andere leugen die aan de orde komt is het vergeten van je verleden. In deze wereld zijn we vaak op zoek naar geluk, waarbij we ons verleden willen vergeten. Grace vertelt: ‘Er is weinig regelmaat in deze wereld. Op sommige dagen voelen we ons goed, op andere dagen voelen we ons waardeloos. Omstandigheden kunnen tijdelijk geluk brengen, maar zij kunnen net zo goed verdriet veroorzaken. Maar we kunnen rust vinden ondanks de veranderlijkheid omdat we een God aanbidden die de hele wereld in Zijn handen houdt’. 

Tot slot wordt elk hoofdstuk afgesloten met een aantal vragen. Deze vragen kun je voor jezelf maar ook, zoals Grace boven deze vragen heeft geschreven in een ‘eerlijk gesprek’ beantwoorden. Ook roept Grace bij elk hoofdstuk op tot een gebedspunt. 

‘Misschien ben je op zoek naar geluk, terwijl je op zoek zou moeten zijn naar vreugde. Je vindt het niet door geaccepteerd te worden door de leuke mensen op je werk of de hoeveelheid likes die je krijgt op social media. Als je uit deze bezigheden gaat ‘drinken’ eindig je met een gebroken glimlach. Grace geeft vanuit de Bijbel hierbij het voorbeeld van de Samaritaanse vrouw. Zij was een vrouw met een gebroken glimlach om de zonden die ze had gedaan. Maar juist haar komt Jezus in Zijn goedheid tegen. Hoewel het leek alsof het goed met haar ging, vulde ze haar leven met de verkeerde dingen van de wereld, waardoor ze geestelijk dood was. De vraag die wij hieruit mee kunnen nemen is of wij al van geestelijk dood, geestelijk levend gemaakt zijn.  Alleen wat Christus biedt, kan je echt verzadigen. Alleen Hij kan je echte vreugde geven. Het leven is niet altijd makkelijk, maar vergeet niet dat je hier bent met een reden. Jouw leven is geen vergissing; God is bereid om jouw beproeving in een getuigenis te veranderen. Denk daarbij maar terug aan het leven van de Samaritaanse vrouw. Haar beproeving wordt bij de waterput veranderd in een getuigenis. Als je ooit het gevoel hebt dat je een leven met een gebroken lach leidt, vertel het dan alsjeblieft aan iemand. ‘Praat met een goede vriendin, familielid of een therapeut, maar breng bovenal je zorgen bij Hem, de grote Medicijnmeester.’

 Stop met het verstoppen achter één van leugens in dit boek. Begin met accepteren, te voelen en verdrietig te zijn. Vertel de grote Medicijnmeester je verdriet, je gebroken lach, het verstoppen achter de leugens en vraag Hem om je te helen. Om je te laten zien dat je een mooie vrouw bent die mooi is omdat haar Schepper haar heeft gemaakt. Vraag deze Schepper of hij je leugens wil vervangen door de vruchten van de Geest. 

Voor meer informatie over dit boek kijk op: https://www.jongbloedmedia.nl/product/ben-ik-genoeg/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *