VROUW EN WERK

‘Vrouwen aan de top: dat is geen thema waar ik specifiek over nadenk. Ik was net bestuurder toen ik een keer door een organisatie uit de achterban werd gevraagd om te vertellen over m’n werk. De reden? Omdat ik vrouw ben én bestuurder. Dan kom ik niet; ik kom alleen omdat ik inhoudelijk wat te vertellen heb. Als er een vrouw aan tafel zit, kan er iets veranderen merk ik. Ik denk dat vrouwen anders naar vraagstukken kijken en aanvullend zijn op mannen. Vrouwen brengen andere dingen in, ze kijken breder. Daar zie je hoe God man en vrouw elk uniek geschapen heeft. Dat is mooi; dat voegt wat toe’.- Rina Molenaar, directeur-bestuurder stichting Woord en Daad.

Het boek ‘Vrouw & werk’ is een bundel met tien interviews met christelijke vrouwen over hun opleiding, arbeidzame leven, of het ontbreken daarvan. Tijdens het lezen van dit boek kom je diepgaande verhalen tegen die- soms voor het eerst aan een ander toevertrouwd- de ontwikkeling van elke vrouw laat zien vanaf de keus voor een opleiding tot het werk dat ze nu doet, of niet meer doet. De schrijfster van het boek, Roosmarijn, schrijft in het voorwoord: ‘Op de terugweg na de interviews voor dit boek belde ik steevast mijn moeder. Om even de meest opvallende dingen op een rijtje te zetten en te delen wat me inspireerde, elke keer weer’. Laat dit boek ook een inspiratie zijn voor jou, vrouwelijke lezer. Roosmarijn gaat verder: ‘Als elfde vrouw weet ik dat het leven niet maakbaar is. De les die ik trok uit de interviews is hoe kwetsbaar het leven is. Hoe relatief werk is, hoe waardevol een betaalde baan is, waarin je denkt een bijdrage aan de wereld van nu te kunnen leveren’. Dit boek laat tien totaal verschillende vrouwen zien. Vrouwen die verschillende plaatsen in deze maatschappij invullen maar één ding gemeenschappelijk hebben: dienstbaar zijn. Dienstbaar zijn op de plaats waarop God hen stelde. Laten we samen eens met een aantal vrouwen in gesprek gaan…

Mirjam Bikker komen we als eerste tegen. Ze studeerde Nederlands Recht en kwam uiteindelijk als Tweede Kamerlid van de ChristenUnie in de Tweede Kamer terecht. Haar boegbeeld? Mirjam: ‘Mijn ouders die me hebben geleerd om met Jezus te leven en het goede voor anderen te zoeken’. Ze werkt nu in de Tweede Kamer omdat ze wil opkomen voor mensen die kwetsbaar zijn. Wanneer het interview plaatsvindt is ze al ruim anderhalf jaar lid van de Tweede Kamer. Hoe ze dat vindt? ‘Ja, de tijd gaat snel. Op station Gouda, in mijn woonplaats, word ik wel herkend. In Den Haag ook, maar daar lopen mensen die alles rondom de politiek continu volgen’. Mirjam spreekt over een roeping maar wil zich tegelijkertijd niets toe-eigenen. Mirjam: ‘Ik bedoel daarmee dat er bevestiging komt op de keuzes die je maakt. Eigenlijk ben ik er ook wel terughoudend in om het woord roeping te gebruiken, maar als ik terugkijk, komt er veel samen in mijn leven’. 

Dat alles in het leven op een zeker moment samenkomt, herkent Ellen Genee. Ze woont in Gorinchem, heeft Social Work en Management in de Zorg als opleiding gevolgd en is nu gezinshuishouder. Ze vertelt: ‘Ik ben in Herwijnen opgegroeid bij mijn ouders met mijn opa en oma om de hoek. Mijn gehandicapte tante Jannie en een neef met autisme woonden bij hen in. Het was voor ons heel normaal, maar het had ook mijn interesse. Wellicht is daar ‘het zaadje gepland’. Ze vertelt verder over het gezinshuis wat ze heeft samen met haar man: ‘De jongste is vier en de oudste twaalf’. In het gezinshuis wonen kinderen die thuis niet meer kunnen wonen. Ellen loopt zo nu en dan ook tegen vooroordelen van anderen aan maar weet, samen met haar man dat dit het plan is wat God in hun leven heeft gelegd. 

Willemien de Ridder uit Uddel heeft een tijd gewerkt voor de stichting Stephanos in Malawi. Ook zij wist dat dit Gods plan was. Toch keert ze nu, na zes jaar, terug naar Nederland. Ze vertelt: ‘Ik moest onlangs beslissen of ik voor een periode van twee jaar zou bijtekenen. Ik vond dat best een lastige beslissing. Mijn ouders worden ouder. Ze heeft besloten om bij haar terugkomst in Nederland bij haar ouders te gaan wonen. Willemien: ‘Ik ben de enige in ons gezin die alleengaand is en ik voel me dat te doen. Het lijkt me heel fijn dat ik zo dichtbij hen kan wonen’. 

Ook Roosmarijn, de schrijver van dit boek, deelt in een notendop haar verhaal. Vanwege een chronische ziekte kon ze haar studie niet afronden en ook fulltime werken blijkt nu te veel gevraagd. Roosmarijn: ‘Na gedeeltelijk te zijn afgekeurd, weet ik dat een betaalde baan van grote betekenis kan zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Tegelijk houdt ze ons ook een spiegel voor: werk is relatief. Uiteindelijk zijn we geborgen in Gods handen en gaat het erom wie we zijn in Hem; met of zonder partner, met of zonder gezin, met of zonder werk. God ziet ons aan in Christus. Soli Deo Gloria. 


Voor meer informatie over dit boek kijk op: https://www.jongbloedmedia.nl/product/vrouw-en-werk/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *