two people trying to solve different puzzle puzzle

ATLAS VAN ONS BREIN

Als ik het boek ‘Atlas van ons brein’ in mijn handen heb, moet ik denken aan de atlassen op de basisschool.
Qua grootte en vormgeving ziet het eruit als een echte atlas.De ondertiteling van het boek is: een visuele reis door de hersenen. Het brein is het meest complexe orgaan in ons lichaam.
Na jarenlang onderzoek blijft een deel van de hersenen nog steeds een ‘black box’.
Het boek is geschreven door neurowetenschapper Lara Wierenga en Dirma Janse heeft als grafisch ontwerper infographics en illustraties toegevoegd.
Hierdoor is de tekst makkelijker te begrijpen en beter te onthouden.
Wist je bijvoorbeeld dat beeld in ons brein 60.000 keer sneller verwerkt wordt dan tekst?

Ontdekkingsreis

Het boek neemt je mee op ontdekkingsreis door de hersenwetenschappen. In vijf hoofdstukken wordt aan de hand van zesentwintig boeiende breinvragen een toegankelijk boek geschreven over de wonderlijke machine die ons brein is.
Tegelijkertijd krijg je inzicht in hoe breinonderzoek werkt en waarom hersenwetenschappen zo ingewikkeld zijn.
Het handige van het boek is dat je niet per se vanaf het begin hoeft te starten met lezen, maar je kunt in ieder hoofdstuk de vraag die je aanspreekt opzoeken.
In het eerste hoofdstuk worden de bouwstenen van het brein besproken en de onderlinge verhoudingen. Aan de hand van alledaagse voorbeelden wordt de werking van het centrale zenuwstelsel ten opzichte van je lichaam uitgelegd.
In de kantlijn staan citaten van bekende wetenschappers die betrekking hebben op dit onderwerp.
De tekeningen zijn heel helder en verduidelijkend. Zonder deze tekeningen zou het een taai boek zijn geworden wat door menigeen snel aan de kant gelegd zou zijn. Nu nodigt dit uit tot goed kijken en nog eens lezen en dan begrijpen hoe het zit.

Wonderlijk mooi

Doordat ik zelf een medische achtergrond heb komen de meeste dingen mij wel bekend voor. Ik zou me voor kunnen stellen dat een leek op dit gebied er even goed voor moet gaan zitten en de termen die gebruikt worden goed moet interpreteren.
De vergelijking met een verkeerstoren voor het centrale zenuwstelsel maakt het dan weer makkelijk te lezen.
Van toegevoegde waarde is in dit hoofdstuk de vraag over hoe hersenonderzoekers het brein van levende mensen meten. Je kunt hier lezen over een CT-scan, MRI-scan, EEG onderzoek, MEG en PET-scan. Voor iedereen die een van deze onderzoeken moet of heeft ondergaan is dit interessant om te lezen!

Het tweede hoofdstuk gaat over de ontwikkeling van het brein, van foetus tot bejaarde. In verwondering over de Schepper heb ik gelezen hoe alles gevormd en al in aanleg aanwezig is in de baarmoeder bij een ongeboren kindje. Ook een heel bijzonder weetje is dat pasgeborenen hun gehuil afstemmen op de intonatie van hun moedertaal. Uit onderzoek is gebleken dat de huilmelodieën van Duitse, Franse , Kameroense en Zweedse baby`s van elkaar verschillen. De ontwikkeling van het brein in de eerste levensjaren is ook bijzonder om te lezen. Je blijft je verbazen hoe wonderlijk alles is geschapen. Jammer genoeg lees je daar niets van terug in dit boek.

Slimmer van slaap?

Het derde hoofdstuk gaat over de invloed van hormonen en de verschillen tussen mannen- en vrouwenbrein. Waar komen de verschillen in gedrag tussen mannen en vrouwen vandaan?
Dit hoofdstuk vond ik wat moeilijker om te lezen. Waarschijnlijk omdat er nog veel onduidelijk is en hier nog steeds wetenschappelijk onderzoek naar gedaan wordt.
In hoofdstuk vier gaat het over intelligentie en het brein. Daarbij wordt het brein van Einstein besproken en of muzikaal talent zichtbaar is.
In hoofdstuk vijf worden de inzichten uit een nieuw onderzoeksveld, de educational neuroscience onder de aandacht gebracht. Waarom word je slimmer van slaap? Wat is de invloed van stress op het brein? En wat is de invloed van onze digitaliserende maatschappij op de hersenontwikkeling bij kinderen en jongeren?
Als je benieuwd bent naar de antwoorden op deze vragen ( die ook allemaal op wetenschappelijk onderzoek zijn gebaseerd) zou ik zeggen: Tolle lege!

Hier kan je meer informatie vinden over het boek.

Tekst: Jolinde Kater

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *