HUISGEMAAKT MET MARIEKE

‘Wat een lekkere koek mam.’ Ik neem een hap van een nieuw, onbekend baksel. Vaak weet ik al welke reactie er volgt. ‘Nog gezond ook! Van Marieke Kwakernaak.’ Sinds een paar jaar zijn haar baksels een begrip in mijn ouderlijk huis.

Niet alleen bij mijn ouders in Maartensdijk nemen haar recepten gretig aftrek, maar door het hele land wordt er genoten van de recepten uit de boeken van Marieke. De eerste editie was ‘Maak het Marieke‘, gevolgd door ‘Proefschrift‘. Inmiddels ligt het derde kookboek van de auteur in de digitale schappen: ‘Huisgemaakt met Marieke‘. Wat me opvalt als ik het derde kookboek doorblader, is de warme vormgeving. Daarin heeft Marieke zich duidelijk geprofessionaliseerd. Ook heb ik het gevoel alsof ik aan haar keukentafel zit, de huiselijkheid komt me tegemoet vanaf de pagina’s. Het begint al bij de inleiding met de woorden: ‘Welkom! Kom verder’.

In het boek zijn diverse categorieën te vinden. Recepten voor de vroege ochtend, zoals ananasbrood met kaneelboter. Of gerechten om mee te nemen, stevige taarten, soepen en seizoensgebonden gerechten. Ook is er gedacht aan duurzaamheid: zo maak je een snijbonensalade of komkommersalade van restjes.

Dat Marieke de thuiskok snapt, is terug te zien aan het driedubbele lint in het boek. Dat voorkomt dat je alsnog bladwijzers moet gebruiken, want kiezen uit alle lekkere recepten is simpelweg niet eenvoudig. Zelf ben ik benieuwd naar de frambozenkwarktaart, de ham-preisalade en de zelfgemaakte kruidenboter. Ook de ‘toffe stoofs’ in het boek smaken naar meer, helemaal gezien de kou buiten. Daarom deel ik vandaag het stoofpotje met wortel en gehakt (hoofdgerecht voor vier personen).

Wat heb je nodig?

 • 500 g rundergehakt
 • 4 teentjes knoflook
 • olijfolie
 • 700 g boswortels
 • 100 g zongedroogde tomaatjes
 • 1 courgette
 • 50 g ketjap manis
 • 30 g sambal oelek
 • 70 g tomatenpuree
 • 500 ml water
 • 1 groentebouillonblokje

Zo maak je het

Verwarm een scheutje olijfolie in een braadpan. Pers de knoflook uit en bak 2 minuten aan in de olie op halfhoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak het knapperig en rul. Breng in een andere pan een laagje water met de stukjes wortel aan de kook. Leg het deksel sluitend op de pan en kook de wortels in 15 minuten gaar op half hoog vuur. Snijd ondertussen de paprika, zongedroogde tomaatjes en courgette in stukjes. Voeg de groenten, ketjap, sambal en tomatenpuree toe aan het wortel-gehaktmengsel in de braadpan. Giet de wortels af en voeg toe aan het gehaktmengsel. Schep alles goed door elkaar en verwarm 4 minuten op hoog vuur. Los het bouillonblokje op in het water en voeg toe. Roer even goed door en zet de hittebron helemaal laag. Verwarm het stoofpotje nog 10 minuten met het deksel sluiten op de pan. Serveer met rijst of pasta. Lekker met appelmoes of stoofpeertjes!

Ben je benieuwd naar de kookboeken van Marieke? Neem dan eens een kijkje op haar site, waar je nog meer lekkere recepten kan vinden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *