gray and black hive printed textile

HOE VER ZOU JIJ GAAN VOOR GERECHTIGHEID?

Is het wraak of gerechtigheid? Hoeveel mag de waarheid kosten? Deze vragen spoken door het hoofd van Travis Brock, een man met geheimen. Door zijn werk bij het Amerikaanse ministerie van Defensie op het Pentagon weet hij zelfs meer dan menig politicus. En dat weten de Russen ook… Maar ook in zijn privéleven zijn er geheimen, waar hij zelf niet eens het antwoord op weet. 

‘Toen ik de woonkamer binnenstrompelde, vloog de voordeur open. Er verscheen een brandweerman in de deuropening. Hij gebaarde dat ik hem moest volgen, maar ik maakte een wegwuifgebaar en inspecteerde de andere kant van de ruimte en daar, ja, daar, daar, daar, tussen de vlammen ontwaarde ik een vaag silhouet, liggend op de trap, hooguit vijf meter bij mij vandaan. Terwijl ik op haar afstormde, klauwde een lint van vuur zich om de linkerpijp van mijn joggingbroek, maar ik bleef rennen. Ik voelde de zware hand van de brandweerman op mijn schouder, maar ik wees naar de trap. Toen hij zijn hoofd schudde, omdat hij er blijkbaar van uitging dat het te laat voor haar was, rukte ik me los en zette weer koers naar de trap.’

Op zoek naar de waarheid

Terwijl zijn woning afbrandt, doet Travis een poging om zijn vrouw te redden. Deze poging mislukt. Met grote littekens op zijn gezicht én in zijn hart probeert hij verder te leven. Anderhalf jaar later zoekt hij nog steeds naar antwoorden. Het lijkt een tasten in het duister, totdat er opeens een merkwaardig verzoek binnenkomt voor zijn werk. Wanneer hij de puzzelstukjes op zijn plaats probeert te leggen, raakt hij verzeilt in een gevecht. Samen met voortvluchtige, voormalig geheimagent Adira Halprin gaat hij op zoek naar de waarheid.

Wraak of gerechtigheid?

Travis en Adira proberen onder de radar te blijven om verschillende vragen te kunnen beantwoorden. Wie heeft de brand gesticht? Waarom zit men achter Adira aan? Wat heeft dat merkwaardige verzoek te betekenen? Nadat ze Adira’s werkgever dood vinden, weten ze slechts dat ze naar Oak Ridge moeten. Tijdens deze reis raken ze in gesprek, onder andere over Travis’ zucht naar antwoorden. Wanneer Adira vraagt naar zijn motieven daarvoor, zet ze hem aan het nadenken. 

‘Als Gods daden puur en rechtvaardig waren, dan moest wraak haast wel onder het vaandel van gerechtigheid vallen. Er was immers geen lijn die gerechtigheid van wraak scheidde; het waren twee kanten van dezelfde medaille – goddelijke rechtvaardigheid.
Vergeldende daden in dienst van heilige toorn.
Maar God is degene die wraak neemt, niet jij. Je moet geen kwaad met kwaad vergelden, maar goed met goed. Hij is de Rechter. De Wreker. Niet jij.
Maar aan de andere kant, moesten we niet juist allemaal ons best doen om ervoor te zorgen dat gerechtigheid geschiedde? Was uitgerekend gerechtigheid niet iets waarvoor we alles zouden moeten opofferen? 

Een dreigend statement

Hoe dieper ze nadenken over de verrassende wendingen, hoe dichter ze bij de waarheid komen. Er blijkt een connectie te zijn met een conferentie over kernenergie. Vanuit verschillende personen schrijft Steven James hoe ze naar deze conferentie toeleven. Waar de één een politieke winst wil behalen, is een ander gebrand op het maken van een ethisch statement. Er dreigt een terroristische aanslag… Wanneer Travis en Adira dat beseffen, zetten ze alles op alles om dit te voorkomen. Met gevaar voor eigen leven. En de tijd tikt… 

Meeslepend, bloedstollend en geniaal

Een bloedstollende thriller, zo kan ‘Handelaar in leugens’ van Steven James goed gekarakteriseerd worden. Steven James is een Amerikaanse bestsellerauteur en kan als geen ander een geniale plottwist inbouwen in het laatste hoofdstuk. Het boek is heel actueel, wanneer er thema’s als kernenergie, spionage en cyberveiligheid aangesneden worden. Vakkennis is verwerkt in een meeslepend verhaal, waar de lezer menigmaal slechts kan gissen hoe het af zal lopen. Door het wisselende perspectief krijg je telkens een blik achter de schermen. Zo zie je de (soms verrassende) ideologie van personages. En dat laat je nadenken; wat vind ik hier eigenlijk van?

Meer informatie over het boek vind je hier: https://www.kokboekencentrum.nl/boek/handelaar-in-leugens/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *