brown wooden arrow signed

LESSEN VOOR DE OMWEGEN VAN HET LEVEN

Een moeilijke jeugd, alleenstaande moeder zijn, een strijd tegen kanker; het zijn omwegen van het leven waar Regina Brett mee te maken had. In haar boek ‘Pluk je zegeningen’ deelt ze vijftig lessen die ze daaruit geleerd heeft. Van ‘Wacht niet met paars dragen tot je tachtig bent’, tot ‘Maak je geen zorgen; God overziet alles’ laat ze je nadenken over hoe jij in het leven staat. Geniet je van vandaag? Maak je je zorgen voor morgen? Hoe ga jij met anderen om? Wat zou je doen als vandaag jouw laatste dag was?

Nee bestaat niet; vind een manier om er een ja van te maken

Regina Brett had één grote droom: columnist worden. In haar lessen schrijft ze onder andere wat ze moest doen om dit te bereiken. Zo luidt les 20: ‘Als het gaat om het najagen van je dromen, laat je dan nergens door weerhouden.’ Ze vertelt hoe ze aan haar werkgever vroeg om de functie van columnist, maar werd afgewezen. Die afwijzing vond ze vreselijk, waarna ze enkele stappen ondernam en het nog eens probeerde. En nog eens. En nog eens. Tot ze het niet meer wist. Haar man is een chronische optimist en vroeg haar wat haar volgende stap was om toch haar zin te krijgen. Ze zette door en op een gegeven moment gaf de redacteur het op. Ze schrijft columns sinds 1994 en dit boek is een verzameling van haar meest gewaardeerde columns. 

Als je er niet dood aan gaat, word je er sterker van 

Zo luidt les 35. Hoe zou jij reageren wanneer je de uitslag ‘kanker’ zou krijgen? Kanker kreeg Regina op de knieën, maar daarna maakte het haar sterker. Ze vocht alsof haar leven ervan afhing. En dat was ook zo. Het ging niet altijd over rozen; soms stond ze op het punt om het op te geven. Maar ze hield vol. Eén van de dieptepunten was het laten verwijderen van haar borsten, maar zoals ze zelf schrijft: ‘Vrouw zijn heeft zo weinig van doen met een stel borstklieren. Wat mij vrouw maakt, is de grootte van mijn hart en de vorm van mijn ziel. Je hebt geen borsten nodig om vrouw, moeder, zus, dochter, nicht, tante, oma, peetmoeder, schrijver, vriendin, geliefde te zijn. Maar je moet wel in leven zijn om dat allemaal te zijn.’ De kanker heeft haar wakker geschud en heeft haar doen beseffen dat het leven het vechten waard is. ‘Ik krijg elke dag uitstel. En ik zal er geen minuut van verspillen.’ 

Je kinderen zijn maar één keer jong; geef ze een onvergetelijke jeugd

In les 37 geeft Regina een kijkje in haar leven als alleenstaande moeder. Toen ze éénentwintig was, bleek ze zwanger te zijn. De vader was niet meer in beeld. Terwijl haar dochter Gabrielle opgroeide, zocht haar moeder naar een vader. ‘Ik was zo druk met het zoeken naar een vader dat ik vergat om een moeder te zijn.’ Tot ze een vrouw tegenkwam, die haar vertelde: ‘Je hebt je hele leven nog om te daten, om een baan te vinden, om de man van je dromen te ontmoeten. Je kinderen krijgen maar één jeugd. Wees er voor hen.’ Ze voelde zich schuldig en leerde dat haar dochter haar aanwezigheid meer nodig had dan een vader of een dure vakantie. De kleine momenten maakten de jeugd van haar dochter en uiteindelijk besloot ze: ‘We hadden maar weinig, maar uiteindelijk hadden we toch heel veel. Alleen niet alles tegelijk. De juiste man kwam voorbij. De carrière ook. Toen ik het belangrijkste op de eerste plaats zette, kwam al het andere dat ik wilde voorbij. Weet je, je kunt alles krijgen, maar misschien niet alles tegelijk.’ 

Niet over rozen, maar wel met rozen

Waardeer jij het leven? Wat zijn jouw omwegen? Regina’s leven ging niet over rozen, maar ze zag ieder moment als een roos waar van genoten moest worden. Haar moed, geloof en doorzettingsvermogen inspireert en laat je nadenken. Deze levenshouding heeft ze ook moeten leren. Ze kreeg eens de beschuldiging dat ze voorzichtig probeerde te leven. ‘Ik was zo bang om te vallen, te falen, te leven, dat ik afwachtte en toekeek vanaf de zijlijn. Die tijd is voorbij.’ Durf jij te vallen?

Meer informatie over het boek vind je hier: https://www.kokboekencentrum.nl/boek/pluk-je-zegeningen/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *