MINIMALISEREN VOLGENS ANNE MARIJE

“Minimaliseren kan je leren.” Een slogan wat ik zeer betwijfel, als ik kijk naar mijn kledingkast, schoenencollectie en al de andere mooie spullen waar ik dol op ben. Het is Anne Marije wel gelukt, dus ik vroeg haar hoe het zat.

 Hoe kwam je erbij om minimalistisch te gaan leven?

‘Doordat ik een depressie kreeg na de geboorte van mijn dochtertje, kwam mijn hele wereld stil te staan. Toen ben ik gaan bedenken wat nou echt belangrijk voor mij is; tijd doorbrengen met mijn gezin. Mijn man is vanaf die tijd naar vier dagen werken gegaan en we hebben besloten dat qualitytime belangrijker was dan nieuwe spullen aanschaffen. Je kunt het geld immers maar één keer uitgeven.  Ik heb het boek ‘Een goede gids’ van de bibliotheek geleend waarin ik las over duurzaam en minimalistisch leven. Ook hebben we op Netflix de documentaire ‘ The true cost’ gekeken waarin werd uitgelegd dat goedkope shirtjes van vijf euro eigenlijk niet bestaan. Omdat een ander er de echte prijs voor betaald door kinderarbeid. Bijvoorbeeld door het werken met giftige stoffen. Ik begon met het minimaliseren van de kledingkast en van lieverlee werd elke ruimte van het huis ontspuld omdat ik merkte dat het zoveel meer rust gaf.’

‘Ik denk dat ontspullen hoort bij de manier waarop je Jezus navolgt.’

Welke tips heb je om te beginnen met ontspullen?

‘Begin klein. Bijvoorbeeld met een keukenla of een sokkenla. Haal alles eruit en vraag je bij elk item af of je er nog blij van wordt. Is het antwoord ‘nee’, breng het dan naar de kringloop. Of geef het weg of verkoop het via Marktplaats. Het is ook een goed idee om te beginnen met je kledingkast. Want waarom zou je zes sjaals hebben als je er maar één tegelijk om kan? Of drie paar sneakers? Het scheelt zoveel geld en het is beter voor het milieu en de medemens wanneer je minder veel koopt.’

 Wat zegt de Bijbel over ontspullen?

‘Haha, het woord ‘ontspullen’ kent de Bijbel niet. Maar ik denk wel dat het een begrip is dat hoort bij de manier waarop je Jezus navolgt. Jezus riep de mensen op om voor de naaste te zorgen, ze zelfs lief te hebben als jezelf. Naar mijn idee doe je dat niet wanneer je shirtjes koopt uit grote ketens. Verder is het hechten aan spullen denk ik heel belangrijk. Dat je je geld anders probeert de besteden door tijd in je gezin te steken. Of door in je omgeving te kijken wie er geld nodig heeft of spullen. Daarvoor hoef je niet eens altijd aan goede doelen te denken. Ook in je eigen kring kunnen mensen geld nodig hebben. ‘

Anne Marije voegt nog toe: ‘Begrijp me goed, mijn passie is interieur dus ik omring me graag me mooie items. Nu probeer ik dat bewust te kopen. Liever een mooi kussen dan allemaal goedkope kussentjes. Ook koop ik veel tweedehands en van organic merken.’

 Capsule Wardrobe

Dit begrip wat ik voorbij zag komen bij Anne Marije, maakte me nieuwsgierig. Een capsule wardrobe draait om een efficiënte en minimalistische garderobe, die gedurende een seizoen meegaat. Het idee erachter is dat je 37 items verzamelt voor het seizoen. Klinkt nog best redelijk, toch? De uitdaging: het hele seizoen niets meer kopen, omdat je het met de 37 items moet doen.  Een kleine troost: onder items vallen nacht-, onder- en sportkleding niet.

Volg Anne Marije via @annemarijebaars

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *