HET ‘DRUK’ HEBBEN

Het druk hebben is lange tijd de trend en de norm geweest. Als je druk was ‘had je een leven’ en dan ging het je blijkbaar voor de wind. De laatste jaren is dit wat aan het afnemen, en gelukkig maar! De burn-out is niet meer uit onze maatschappij weg te denken, dus het was wel nodig dat er iets zou gebeuren. En ik geloof dat we het altijd wel een soort van druk zullen hebben, we willen nu eenmaal werken, genieten, samenzijn en erbij horen. Maar het zo druk hebben dat je niet meer toekomt aan denken, stilstaan en zwijgen is naar mijn idee niet oké.

Ken je die drang naar het vullen van een lege kamer? We vinden het snel saai en kaal als er lege, witte plekken te zien zijn. Zo gaat het ook met onze agenda en dus met onze tijd. We willen de lege plekken opvullen. Maar kijk eens goed naar deze lege plekken. Zijn ze echt zo kaal? Zijn dit niet precies de plekken waar de ruimte ontstaat om tijd te hebben voor jezelf, voor God, tijd om na te denken, te praten over het leven en om gewoon even te zijn in plaats van te doen.

Want ben jij waardevol omdat je het zo druk bent? Of ben je waardevol omdat je bent? God heeft ons gemaakt om er te zijn als mens en het menselijk te houden. De maatschappij legt je druk op, we moeten presteren en keuzes maken. Als kinderen kunnen we heel goed spelen, veel lachen, ontspannen en genieten van kleine dingen. Na onze kindertijd leren we al snel om al onze tijd te vullen en vooral nuttig bezig te zijn. Ik denk dat je beter kan gaan voor minder taken voor de volle 100% doen, dan heel veel taken op 70% doen. Het is ook bewezen dat je bij minder taken effectiever werkt. We moeten nu vaak zoveel schakelen tussen onze taken dat je kwaliteit verliest. En iedere keer als je even je mail leest of je WhatsApp opent heb je weer tijd nodig om in te komen in de taak waar je eigenlijk mee bezig was.

De wereld ligt met je telefoon letterlijk aan je voeten. Dat is prachtig, inspirerend en verrijkend, maar het geeft ook heel veel informatie, druk om te socializen en negatief nieuws. En iedere keer dat je je telefoon pakt om te kijken of er een nieuw bericht is maken je hersenen een stofje aan wat een kick geeft die verslavend werkt. En echt, ik voel mij ook niet compleet zonder dat ding, maar probeer het gebruik beter te reguleren door ‘m op bepaalde momenten weg te leggen

Voorheen was ik fan van timemanagement, nu van plannen. Ik zet in mijn agenda wat er gedaan moet worden, maar ga niet meer voor efficiënt werken, maar voor effectief werken. Er zijn dus lege plekken in mijn agenda. Die vullen zich vanzelf wel met spelletjes doen met mijn meiden, met kopjes thee of mijmeren over het leven onder een kleedje op de bank. Quality time met anderen, met mezelf of met God. Durf jij het aan om het niet meer druk te hebben?

Op mijn Instagram MargreetBronk deel ik meer van dit soort gedachtenspinsels en over mijn leven met hoogsensitiviteit.

Foto: Sjanine Fotografie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *