OMGAAN MET TEGENSLAGEN

Stel je voor: je bent jong, zit in je examenjaar en ineens overlijdt je vader. Het overkwam Lisa. Ze zette deze ervaring om in kracht en is inmiddels coach van jongvolwassenen die kampen met verlies, rouwverwerking of tegenslagen.

COACH

 Mijn naam is Lisa en sinds afgelopen juni heb ik mijn eigen onderneming. Het is een coaching onderneming, maar eigenlijk heb ik een beetje een hekel aan het woord coach. Dus ik noem mezelf liever begeleider. Toen mijn baan me niet beviel, begon ik plannen te maken voor mijn eigen onderneming. Ik besloot hiernaast parttime te gaan werken. Ik ben gestart naar aanleiding van het verlies van mijn vader op mijn zeventiende. Ik heb er mijn kracht uit gehaald en wil dat nu gebruiken om anderen te helpen. Zelf heb ik geen christelijke achtergrond, maar ik ken wel mensen die christelijk zijn. Naar mijn idee zijn we allemaal gelijk en kunnen met dezelfde problemen kampen.

‘Ik heb er mijn kracht uit gehaald en wil dat nu gebruiken om anderen te helpen.’

Mijn achtergrond is rouw en verlies, maar er zijn meer dingen waar ik de aandacht op vestig. Zelf heb ik de opleiding social work gevolgd en vanuit daar heb ik een training gevolgd tot coach.Momenteel werk ik er nog naast, want naamsbekendheid creëren kost tijd. Daar ben ik nu druk mee bezig. Het werk op een kinderdagverblijf wat ik ernaast doe, vind ik ook heel leuk. Ik krijg er de ruimte om leuke activiteiten te ondernemen met de kinderen daar.  

OFFLINE

Iedereen doet nu veel online, maar ik ben voorstander van offline. Dan voel je iemand meer aan en dan is de sfeer bepalender. Op die manier dring je meer tot iemand door dan via Skype bijvoorbeeld.

Toen ik de periode van rouw achter me gelaten had, keek ik terug.  Toen ontdekte ik dat er een patroon zat in de manier waarop ik de tegenslag heb verwerkt. De situatie en persoonlijkheid van iedereen is weer anders, dus daar kijk ik vooral naar. Ik ga in gesprek met iemand om te kijken waar ze heen willen en wat ze voor ogen hebben. Uit mijn comfortzone gaan was vooral belangrijk voor mij. Nieuwe contacten aanleggen, nieuwe ervaringen opdoen en dingen doen die je bijna niet zou durven. Zelf ging ik een tijdje naar San Francisco waar ik actieve dingen ging doen als hiken. Ook ontmoette ik mensen die ik anders nooit had gekend. Wanneer je iets belangrijks verliest, heeft het betrekking op meerdere aspecten in je leven. Het meest belangrijke is volgens mij is dat je jezelf niet verliest. Als je dingen doet die je niet van jezelf verwacht, geeft het achteraf een trots gevoel. Op deze manier word je zelfverzekerder.  Of het geen verdringen van verdriet is? Nee, voor mij was het juist goed om even uit de ‘bubbel’ van rouw te stappen.

‘Het meest belangrijke is volgens mij is dat je jezelf niet verliest.’

Waar ik nog tegenaan loop? Naamsbekendheid creëren vind ik soms nog lastig. Maar dit gaat ook steeds beter, laatst bijvoorbeeld stond ik in de krant in Haarlem en naar aanleiding daarvan heb ik een samenwerking met een bedrijf gekregen. Zelf vind ik het wel leuk om te netwerken, maar bijeenkomsten om te netwerken vind ik maar niks. Spontaan netwerken spreekt me meer aan, echt in gesprek gaan met de ander. En horen wat het verhaal van de ander is. Zo kom je er ook achter dat de ander weer iemand kent die je kan helpen en je helpt het netwerk verder te borduren. Mensen stellen me vaak al de vraag wat ik doe, dus dit is een open deur om te vertellen over mijn onderneming.

DROMEN

Mijn ideale plaatje over vijf jaar is dat ik een op een begeleiding geef aan jongvolwassenen. Daarnaast wil ik ook lezingen en presentaties gaan geven op scholen en bedrijven.

Als je eraan denkt om een onderneming te gaan starten, zou ik zeggen: ‘doen!’ Ga ernaast werken als je het spannend vindt, kies ook voor een manier die bij je past. Als je dingen doet omdat het moet, ga je dat ook uitstralen naar anderen. Ook is het belangrijk dat je je realiseert dat het veel tijd kost.

In februari ga ik een masterclass geven in Haarlem; over het omgaan met tegenslagen. Deze avond zal interactief worden; mensen gaan met elkaar in gesprek en ik zou wat vertellen over de methode die ik heb ontwikkelt voor het omgaan met tegenslagen. Het leven zit niet altijd mee. Iedereen heeft te maken met tegenslagen en het is maar net de vraag hoe je hier het beste mee kan omgaan. Want hoe zorg je ervoor dat je er sterker uitkomt? 

22 februari geef ik mijn masterclass ‘hoe ga je om met tegenslagen’ bij Bar Wolkers in Haarlem. Hier ga ik jou mijn persoonlijke verhaal vertellen en de methode die ik heb toegepast om er weer bovenop te komen. Deze methode heb ik door middel van mijn persoonlijke ervaring en mijn ervaring als deskundige ontwikkeld. Het wordt een gezellige en interactieve avond waarbij we met elkaar in gesprek gaan en goed aan de slag gaan!

Bij de masterclass krijg je ook nog van mij:

  • Een drankje cadeau;
  • Een worksheet, zodat je thuis alles nog rustig kan nalezen;
  • En een goodie!

Meer weten over Lisa? Kijk op haar Instagram: @lisa.vanheusden of kijk op haar site.

Foto’s: Elvera Gerlinde. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *