DE IMPERFECTIONIST

,,Mijn burn-out heeft me laten inzien dat het niet verkeerd is als alles in je leven een keer compleet instort. Dat geeft je namelijk de kans om je leven opnieuw op te bouwen, op een manier waar jij je goed bij voelt.” Emma vertelt over authentiek zijn, haar werk als freelancer en perfectionisme.

Laten we bij het begin beginnen. Wie ben je, waar word je blij van en hoe ziet je dag er vandaag uit?

,,Mijn naam is Emma, ik ben 30 jaar en woon samen met mijn vriend Siebe en onze katten George en Sol in Utrecht. Ik word blij van nieuwe koffietentjes ontdekken, op zonnige dagen op stap gaan met mijn camera, schrijven vanuit mijn hart, oprechte gesprekken voeren, dieren knuffelen en lekker eten.”

,,Vandaag werk ik thuis. Ik ben een schrijfopdracht voor morgen aan het voorbereiden, waarbij ik verslag ga doen van een rondetafelsessie over generatiemanagement. Vanochtend heb ik met wat (potentiële) opdrachtgevers gemaild, een Instagram post geplaatst, een wandeling gemaakt en de laatste hand gelegd aan een interview. Vanavond doe ik helemaal niks. Dat betekent een serie kijken op Netflix met een grote bak thee, chocola en een dekentje.”

Je bent freelance tekstschrijver. Kan je wat voorbeelden geven van opdrachten die je krijgt?

,,De ene dag werk ik aan websiteteksten voor een consultant in de zorg en de andere dag ben ik een coach aan het interviewen over waarom ze doet wat ze doet. Ook maak ik mailings en schrijf ik social media posts en blogs. Ik werk voor uiteenlopende opdrachtgevers: van webdesigners en zzp’ers tot een opleidingsinstituut voor coaches en een community voor HR-professionals. Ik help bedrijven en zelfstandig ondernemers om bezieling in hun teksten te brengen en daarmee hun ideale klanten aan te trekken. “

Je legt de nadruk op imperfectie. Ook schrijf je ‘on fire na een burn-out’. Heeft je burn-out ertoe geleid dat je eerlijk wilde schrijven, zonder je teksten op te poetsen?

,,Ja, ik denk het wel. Ik probeer in mijn posts en blogs heel eerlijk te zijn. Ik geloof dat je volgers er zo doorheen prikken als het nep is. Authenticiteit en echtheid zijn voor mij essentieel. Mijn burn-out heeft me laten inzien dat het niet verkeerd is als alles in je leven een keer compleet instort. Dat geeft je namelijk de kans om je leven opnieuw op te bouwen, op een manier waar jij je goed bij voelt. Na mijn burn-out kon ik het niet meer, de schijn ophouden tegenover de buitenwereld. Ik moest echt en eerlijk worden. Mezelf worden. Mijn teksten laten dat zien denk ik. Natuurlijk moeten mijn teksten kloppen, maar ze mogen een imperfect verhaal vertellen. Ik geloof dat ieders verhaal imperfect is. Perfectie bestaat namelijk niet.”

Je schrijft dat je herstellend perfectionist bent. Ik denk dat het een valkuil is die veel lezeressen zullen herkennen. Heb je een advies voor de perfectionisten onder ons?

,,Pfoe, lastig! Ik denk dat je mag beseffen dat je goed bent, precies zoals je nu bent. Dat je niet eerst een diploma of goede prestatie hoeft te behalen. Je waarde staat los van je prestaties. Dus of je nu een 4 of 8 haalt, je bent genoeg. Ik blijf mezelf dat keer op keer vertellen. Iets anders wat helpt is het besef dat perfectie niet bestaat. Wat perfect is, is voor iedereen anders. Daarnaast houden we eigenlijk allemaal van mensen die hun onvolmaaktheden en onhebbelijkheden met de wereld durven te delen, omdat we onszelf daarin herkennen. Perfectie is saai. Draai het eens om. Misschien zijn je imperfecties juist datgene wat jou mooi en bijzonder maken. Dus leg die lat eens een paar kilometer lager. Ook is het denk ik belangrijk om te praten over je gevoelens en iemand in vertrouwen te nemen. Alles wat je voelt is namelijk helemaal oké, daar hoef je je niet voor te schamen. Zorg dat je een uitlaatklep hebt. Dat kan ook door beweging, schrijven of tekenen. “

,,Perfectie is saai. Draai het eens om. Misschien zijn je imperfecties juist datgene wat jou mooi en bijzonder maken.”

Je schrijft dat je het gevoel had dat je in een keurslijf zat voor je burn-out. Kan je daar meer over vertellen?

,,Voor de buitenwereld had ik het dik voor elkaar. Twee universitaire diploma’s, een traineeship, vaste baan, vriend en auto voor de deur. Toch kwijnde ik weg en voelde ik me leeg en ongelukkig. Geld, spullen en een prestigieuze baan zijn leuk, maar maken je niet gelukkig. Dat moet je echt zelf doen. Door van jezelf te houden en te leven op jouw voorwaarden. Door keuzes te maken die bij jou passen. Ik verdien nu minder geld en heb dat plaatje achter me gelaten, maar ben een veel blijer mens. “

Hoe vond je het om een bedrijf te beginnen na je burn-out? Kreeg je daar juist energie van of zoek je nog de balans?

,,Superspannend. Het gekke was dat ik al een tijd voelde dat ik voor mezelf wilde beginnen, ik wist alleen niet precies waarin en hoe ik dat moest aanpakken. Nog steeds moet ik veel ontdekken en uitvinden, maar de eerste stappen zijn gezet. Ik heb er vertrouwen in en geloof dat je dat uitstraalt en dus ook vertrouwen aantrekt. De balans zoek ik absoluut. Soms vraagt het ondernemerschap veel van me, qua onzekerheid en bewijsdrang. Op andere momenten geeft het me juist de ruimte om zelf te bepalen hoe ik mijn week inricht en aan welke opdrachten ik werk. Voldoende rust- en herstelmomenten om bij te komen van overprikkeling zijn essentieel voor me. Ook vind ik het belangrijk om veel contact te hebben met andere onderneemsters en elkaar te ondersteunen en inspireren in het avontuur dat ondernemen heet.”

Ten slotte: de toekomst. Wat zijn je dromen en doelen?

,,Mijn droom is om in 2019 een huis te kopen met mijn vriend. Het liefst in het groen en met een hond, al weet ik niet of de katten dat leuk vinden. Natuurlijk wil ik graag een succesvol bedrijf, maar dat heeft voor mij nu veel meer te maken met hoe ik me erbij voel. Als je je goed voelt en bij jezelf blijft, komt succes vanzelf. Mijn doel is om met mijn werk, blog en posts mensen te inspireren om hun authentieke, werkelijke verhaal te delen, met alle imperfecties die daarbij horen. Ik geloof dat iedereen een verhaal heeft dat ertoe doet. En dat er niemand is die dat kan vertellen zoals jij dat kan.”

www.de-imperfectionist.nl

Eén reactie

  • Naomi

    Zo mooi: Je waarde staat los van je prestaties. En verder erg herkenbaar. Ook ik knalde er helemaal uit. Maar nu, vanaf nul, begin ik te zien wie ik ben, waar ik goed in ben en welk werk bij me past. Heel belangrijk vind ik dat.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *