Schrijfsels

HOE DANKBAARHEID MIJN LEVEN VERANDERDE

Dank God onder alle omstandigheden, want dat is wat hij van u, die één bent met Christus Jezus, verlangt.’ 1 Tessalonicenzen 5:18 (NBV) Deze tekst over dankbaarheid had ik al vaak voorbij zien komen. De Bijbel staat vol met teksten over dankbaarheid. Nadat het volk Israël door de Rode Zee was getrokken, prezen ze God. In de Psalmen wordt God geloofd voor wat Hij voor Zijn volk heeft gedaan. In de tekst hierboven roept Paulus ons op om dankbaar te zijn, maar eigenlijk was ik daar zelf nooit zo bewust mee bezig.

Eind 2016 las ik bij BEAM een interview over een 10.000 keer dankbaarheidsgroep. Een groep jongeren had een jaar lang hun dankbaarheidspunten gedeeld op WhatsApp. Ik was meteen enthousiast. Persoonlijk dankte ik God wel in mijn gebeden, maar het bleef een beetje oppervlakkig. Toen we in 2016 op Oudjaarsavond het lied ‘Tienduizend redenen’ zongen, besloot ik ook een groep te starten.

Toen ik de uitdaging aanging, wist ik dat het mooi zou zijn om God te danken, maar ik had van tevoren niet gedacht dat het mijn mind-set zo kon veranderen. Een jaar lang hebben we punten gedeeld in een groep. Voordat ik aan deze uitdaging begon, was ik nooit echt bewust van de kleine en grote dingen die God allemaal gaf. Het bewust benoemen van mijn dankbaarheid heeft me een ander perspectief gegeven.

Maar wat als alles om je heen donker is, waar kun je God dan voor danken? Die momenten ken ik en ze hebben me geleerd om kleine lichtjes te zien, sprankjes van Gods goedheid. Soms kon ik die puntjes pas zien als ik terugkeek over een periode. Juist de kleine dingen hebben me door moeilijke tijden heen gesleept. Een kaartje van vriendinnen, een glimlach van de buschauffeur, een klein kind, zonnestralen. Ik heb met vallen en opstaan geleerd om ook in de pijn God te danken.

En nu? God heeft me oog gegeven voor de kleine dingen. Hij heeft me geleerd om Zijn goedheid bewuster te zien, maar ik ben echt niet altijd dankbaar. Elke dag mag ik met God de uitdaging aangaan om Zijn goedheid in mijn leven te blijven zien.

Door Iris Molenaar, blogger en oprichter van dochtersvandekoning.nl

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *