SCHATTEN IN DE KRINGLOOP

Als Wilma in een leuke kringloop is, krijgt ze er inwendige vreugdedansjes van. En nieuwe kleding? Daar begint ze niet meer aan, haar kledingkast wordt inmiddels alleen gevuld met tweedehands items. Hoe ze het doet? Dat deelt ze vandaag met ons.

TWEEDEHANDSSPORT

,,Mijn naam is Wilma, 23 jaar en ik word blij van mensen blij maken, en een groene wereld: ja letterlijk en figuurlijk. Op een of andere manier vind ik kringloopwinkels al heel lang helemaal leuk. Als kind ging ik met mijn moeder mee naar een markt speciaal voor Roemenië. Toen ik ging studeren wilde ik mijn kamer zo goedkoop en tweedehands mogelijk inrichten. Dat lukte echt heel goed, met mooie spullen. Zo kocht ik twee heerlijke stoelen voor €2,50 per stuk. Waar ik trouwens nu, na ruim 5 jaar, nog steeds goed op zit. Het werd een soort sport, maar aan tweedehandskleding moest ik toen echt nog niet denken. Ondertussen zijn we een aantal jaar verder en ben ik op mijzelf gaan wonen. Ook dit huisje heb ik volledig tweedehands ingericht. Ik dacht ,,Eigenlijk wil ik meer mensen vertellen de kringloop helemaal zo gek nog niet is.” Ik begon met wat leuke spullen te verkopen via Instagram. Ik merkte dat er veel accounts zijn die dat ook doen en ik ging spullen kopen in de kringloop om te verkopen. Dat kostte veel tijd en energie.”

KRINGLOOPSCHAT

,,Op mijn werk – online communicatiemedewerker-  was ik aan het nadenken over online platform voor inspiratie op het gebied van tweedehands spullen. En toen bedacht ik:,,Wacht eens.. dit kan ik zelf ook.’’ Sindsdien – half december – ben ik overgestapt op dagelijkse inspiratie voor tweedehands in je interieur. De hele wereld mag weten dat tweedehands niet raar of vies is. Ik merk wel dat het een trend is, want kringloopwinkels doen het momenteel onwijs goed. Gelukkig maar. Super leuk om te merken dat het aanslaat en mensen het leuk vinden om te volgen. Het account groeit dagelijks en ik krijg zo vaak berichtjes van mensen die zich geïnspireerd en blij voelen door mijn account! Daar doe ik het voor. “

,,Met mijn Instagrampagina ‘Kringloopschat’ wil ik mensen inspireren over tweedehands interieur. Laten zien dat het super mooi kan zijn. De hashtag #tweedehandsinspiratie ben ik daarvoor gaan gebruiken. Daar heb ik wel anderen voor nodig, daarom deel ik foto’s van allerlei accounts die iets doen met tweedehands spullen. Het maakt Kringloopschat tot een verzamelbak met allemaal mooie tweedehandsplaatjes. Uiteraard krijgt elke foto z’n eigen credits!”

INWENDIGE VREUGDEDANSJES

,,Dat mensen kringloopwinkels vies kunnen vinden, kan ik wel begrijpen. Sommige kringloopwinkels zijn ook echt vies en rommelig. Er zijn kringloopwinkels waar ik gewoon niet meer heen wil of ga. Maar gelukkig is het tegenovergestelde er ook. Soms ‘ontdek’ ik winkeltjes waarvan ik dan helemaal enthousiast wordt, dan zijn er wel wat (inwendige) vreugdedansjes. Zo was ik laatst in Veenendaal en kwam ik het winkeltje Twenty7 tegen. Fantastisch! Netjes, opgeruimd, het rook lekker (dat doet ook veel!) en gewoon het zag er hip uit. Voor het echte ‘kringlopen’ ga ik het liefste naar de oudere,afgelegen kringloopwinkels. “


,,Ik had niet verwacht dat leven zonder kleding shoppen zoveel rust zou geven.”

,,Sinds ruim een jaar heb ik al geen nieuwe kleding meer gekocht, alleen nog tweedehands. Met uitzondering van panty’s en dat soort persoonlijke kledingstukken. En echt, ik ben er zo blij van geworden. Als ik nu door de winkelstraat loop heb ik eigenlijk best moeite met de fastfashion, koopjesjagers en rekken vol sale. Ik had niet verwacht dat leven zonder kleding shoppen zoveel rust zou geven. Voor mij is het een soort geen optie meer om ‘lekker’ te gaan shoppen. Dat doe je gewoon niet. En ik mis het al helemaal niet. Ik zie het ook als ‘taak’ om op deze manier bij te dragen aan een duurzamere wereld. Ik kom trouwens vrijwel nooit meer in het centrum bij winkels ofzo, kringloopwinkels zitten vaak niet in de hoofdstraat van een stad. Voor tweedehandskleding moet je soms trouwens wel echt geduld en doorzettingsvermogen hebben. Zie je een leuk truitje en is ie te klein of groot, dan hangt de grotere maat er echt niet naast.”

,,Als ik mensen ontmoet en ik vertel dat ik alleen tweedehandskleding draag dan is er meestal deze reactie: “En dit wat je nu aan hebt ook?!” Dat zijn momenten dat ik van binnen glimlach. Dan zien mensen echt met eigen ogen dat kringloopkleding helemaal niet raar is. Een aantal mensen om mij heen zijn al mee gaan doen. Van de week zei nog een vriendin: “Hee Wil, ik ben in een kringloop naar kleding wezen kijken.. Ik wilde het ook wel eens proberen.” Fantastisch. “

FAVORIETEN

,,De winkels van Woord en Daad en Restore vind ik leuk om naar toe te gaan. Maar laatst ontdekte ik weer het winkeltje Twenty7 in Veenendaal, fantastisch. Er zijn zoveel leuke winkels! Ik heb mezelf afgeleerd om heel veel te gaan kopen, omdat die neiging best sterk kan zijn aangezien de spullen goedkoop zijn. Maar meer,meer,meer maakt ook niet gelukkig.”


,,Ik doe dit alles uit het oogpunt om duurzaam met de wereld om te gaan. Ik denk dat het een taak van rentmeesterschap is die God mij heeft gegeven.”

,,Het lijkt me fantastisch om nog meer met Kringloopschat te gaan doen! Ik denk dan trouwens wel aan een online kringloop, of, nou ja, misschien later als ik groot ben ergens op het erf (zo’n toekomstdroom moet je houden, hè). Ik heb voor nu tegen mezelf gezegd: Als je over de 1000 volgers gaat, dan mag je een volgende stap gaan bedenken. Ondertussen heb ik dit aantal bereikt, dus mijn site tweedehandsinspiratie is een feit! Ik zou het fantastisch vinden om Kringloopschat een nog grote inspiratiebron te maken  op het gebied van tweedehands interieur en tweedehands kleding. En het zou natuurlijk helemaal leuk zijn als je daar dan ook dingen kunt kopen. Maar goed, dat is toekomstmuziek, een droom, waaraan ik misschien maar gewoon moet beginnen.”

,,Ik doe dit alles uit het oogpunt om duurzaam met de wereld om te gaan. Ik denk dat het een taak van rentmeesterschap is die God mij heeft gegeven. Ik ben blij dat ik daar op deze manier een stukje invulling in kan geven. “

Volg Wilma via @Kringloopschat op Instagram.


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *