passie

VROUW IN DE BOUW

,,Ik merk vaak dat het bij veel meiden niet eens als een mogelijkheid opkomt om iets technisch te gaan studeren, en krijg verbaasde blikken als ik zeg dat ik in de bouw zit. Ik zou dus willen aanraden om eens te kijken naar een studie die buiten het standaard rijtje valt, want dat is mij in ieder geval ontzettend goed bevallen.” Henrieke wordt zelfs al blij als ze over haar studievakken typt. Lees vandaag haar verhaal over getallen, tekenen en constructies.

Wie ben je en waar word je blij van?

,,Ik ben Henrieke Boonzaaijer, ben momenteel 19 jaar oud en kom uit de polder van het gezellige dorpje Loenen aan de Vecht. Voordat ik aan mijn studie begon, heb ik aan het van Lodenstein College in Amersfoort VWO afgerond. Ik wordt blij van heel veel dingen, zoals van een schijnende zon, van fluitende vogels, van klassieke muziek, van goede boeken, van mooie foto’s, van fijne gesprekken met vriendinnen, van mijn familie en van vlinders.”

Welke studie volg je en welke baan hoop je ermee te krijgen?

,,Ik zit nu in het tweede jaar van Bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Deze opleiding begint in het eerste jaar met een hele brede basis, van Architectuur tot Stedenbouw en Constructie. In het tweede jaar heb ik moeten kiezen voor een specialisatie. Ik heb gekozen voor Constructie. Wat ik leuk vind aan constructie, is de combinatie van het rekenen en tekenen. Ik houd van de wiskundige kant van mijn opleiding, maar ik ben ook heel blij dat ik dingen kan ontwerpen, zodat ik niet alleen maar met getalletjes bezig ben. In totaal duurt mijn studie 4 jaar. Met deze opleiding ga ik waarschijnlijk als constructeur werken op een ingenieursbureau, en daar heb ik nu al heel veel zin in!”

Kan je me uitleggen wat constructeur zijn  inhoudt?

,,Een constructeur ontwerpt en berekent de constructie voor het ontwerp van een architect. Een constructie bestaat meestal uit staal of beton en soms uit hout, dus ik leer nu hoe ik dat allemaal kan berekenen. Ik vergelijk een constructie wel eens met de botten van een mens; zonder je botten kun je niet blijven staan. Een ontwerp van een architect stort in elkaar als er geen constructie in zit of als die niet sterk genoeg is. Als constructeur heb je dus best een grote verantwoordelijkheid. “

Heb je nog nagedacht over een andere studie voor je deze studie begon?

,,Ik wist nooit zo goed wat ik wilde, dus ik heb inderdaad over andere studies nagedacht. Ik heb heel lang getwijfeld tussen de Pabo en tussen Interieurarchitectuur aan de kunstacademie. Toen ik besloot voor de kunstacademie te gaan, heb ik daarvoor een toelatingsexamen gedaan, en ik werd helaas niet toegelaten. Daarom ben ik aan Bouwkunde begonnen om dan alsnog via de specialisatie Architectuur de kant van het interieur op te gaan.”

Sinds wanneer wist je dat je voor deze studie wilde gaan?

,,Ik begon dus aan Bouwkunde met het idee om Architectuur als specialisatie te gaan kiezen. Maar toen ik het blok Architectuur kreeg, was het me al snel duidelijk dat ik dat helemaal niet wilde. Ik vond het ontzettend leuk om gebouwen en bijvoorbeeld bruggen te ontwerpen, maar ik miste de technische kant ervan. In het blok Constructie kwamen die twee kanten van het technische en het ontwerpen wel bij elkaar, dus toen was het al vrij snel duidelijk dat ik die kant op wilde. Die keuze is nu ongeveer een jaar geleden, en ik heb er nog altijd geen spijt van, ik vind het zelfs alleen maar leuker worden. “

Zit je met veel jongens in de klas?

,,Haha, dit is meestal de eerste vraag die je krijgt als je als meisje bouwkunde studeert. En het klopt inderdaad, van de 30 studenten die binnen onze opleiding constructie doen, zijn er 27 jongens, dus dat is wel veel. Het ligt er ook wel een beetje aan welke specialisatie je kiest, bij architectuur bijvoorbeeld is het aantal jongens en meiden iets eerlijker verdeeld. Ik vind het eigenlijk best wel prima met zoveel jongens in de klas, het is gezellig en ze zijn misschien iets minder dramatisch dan meiden. Alhoewel ik wel heel blij ben dat ik niet helemaal het enige meisje ben, en gelukkig kan ik met de andere meiden goed opschieten. “

Welk vak spreekt je het meeste aan? 

,,Tsjaa, dit vind ik een lastige vraag, omdat alle vakken wel een beetje op elkaar lijken, en omdat alles leuk is. Maar als ik dan toch moet kiezen, ga ik denk ik voor wiskunde. Dat klinkt misschien een beetje duf en saai, maar wiskunde is gewoon ontzettend interessant. Het is ongelofelijk hoeveel er mogelijk is met eigenlijk alleen maar getallen, het is logisch en klopt altijd. Ik word ook gewoon helemaal enthousiast als ik dit typ 😊. Daarnaast is het ook de basis voor alle constructieberekeningen voor beton, staal of wat dan ook. “

Wat is het meest lastig in je studie?

,,Qua vakken is dat Statica. Het is een beetje ingewikkeld om hier in een paar zinnen uit te leggen wat dat precies is, maar het is in ieder geval een heel abstract vak, waarvoor je veel inzicht nodig heb.

Verder vind ik het wel eens lastig dat ik niet meer op een christelijke school zit. Medestudenten weten wel dat ik geloof, hebben daar ook wel respect voor en soms hebben we daar mooie gesprekken over. Soms mis ik bijvoorbeeld de dagopeningen en het gezamenlijk bidden voor het eten, wat we op het van Lodenstein deden. Nu ben je opeens op jezelf aangewezen , en moet je er echt zelf voor uitkomen, wat op de middelbare school allemaal logischer en niet zo nodig was. Gelukkig merk ik niet zoveel ‘vijandschap’, maar vooral tolerantie en respect. Mensen vinden het vooral bijzonder ‘dat zoiets nog bestaat’, en ik ben dankbaar dat ik kleinschalig op mijn opleiding mag laten zien dat geloven welzeker nog bestaat en mag vertellen waar ik voor sta. “

Welke tips geef je voor anderen die niet goed weten welke studie ze moeten kiezen? 

,,Heel standaard, maar ga vooral bij veel open dagen bezoeken van opleidingen die je interesseren. Als je je keuze al bijna gemaakt heb, zou ik zeggen: loop eens een dagje met een student mee, zo zie je veel beter hoe de studie eruit gaat zien. Daarnaast wil ik tegen alle meiden zeggen die nog een studie moeten kiezen: kijk ook eens bij een technische opleiding. Zoals je gelezen hebt, komen we bijvoorbeeld bij bouwkunde een hele hoop meiden tekort . Ik merk vaak dat het bij veel meiden niet eens als een mogelijkheid opkomt om iets technisch te gaan studeren, en krijg verbaasde blikken als ik zeg dat ik in de bouw zit. Ik zou dus willen aanraden om eens te kijken naar een studie die buiten het standaard rijtje valt, want dat is mij in ieder geval ontzettend goed bevallen. “

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *