DROMEN ZIJN NIET OM TE KOESTEREN

Hester dacht lang dat dromen iets waren om te koesteren, maar inmiddels voert ze haar dromen uit. Een daarvan is fotografie. Van een opdracht voor een Glasmuseum tot een levendige bruiloft; Hester is overal voor in. Ze staat letterlijk op ‘aan’ als ze aan het fotograferen is.

Wie ben je en wat maakt je blij?

,,Ik ben Hester, fotograaf en predikant-geestelijk verzorger in opleiding. Ik word blij van contact maken met mensen, nieuwe recepten creëren, bloemen, schrijven, fotograferen, boeken, Matthijs en onze drie konijnen.”

Hoe combineer je fotografie met je studie?

,,Dat is nog een beetje zoeken. Gelukkig heb ik weinig college, dus ik kan mijn week grotendeels zelf indelen. Het is soms wel wat veel, maar ik vind alles aan het zelfstandig fotograaf zijn zo leuk dat ik het er graag voor over heb.”

Wanneer besloot je ermee te beginnen? 

,,Ik kreeg mijn eerste camera toen ik acht jaar was, je zou dus kunnen zeggen dat ik al bijna mijn hele leven fotografeer. Twee jaar geleden besloot ik over te stappen op een echt goede camera en vanaf dat moment ben ik meer serieus met fotografie bezig gegaan.”

Hoe probeer je je fotografiebedrijf te laten groeien? 

,,Ik probeer verschillende manieren. Natuurlijk heb ik een website en social media. Verder vertel ik aan iedereen die het wil horen over mijn bedrijf, sta ik een keer per jaar op een trouwbeurs, heb ik sinds kort een profiel op The Perfect Wedding en probeer ik meer naamsbekendheid te krijgen. Het scheelt wel dat ik dit werk niet fulltime wil doen. Dat geeft me de ruimte om mijn werkzaamheden langzaam uit te bouwen. Veel van mijn promotie is nu namelijk gericht op bruiloften, maar ik zou in de toekomst graag meer portretfotografie willen doen.”

Wat vind je het leukste aan het vak?

,,Dat ik zoveel verschillende mensen mag ontmoeten en mooie beelden van hen mag maken.”

Wat zijn je dromen voor je bedrijf?

,,Dat steeds meer mensen me weten te vinden voor toffe projecten. Ik houd van afwisseling, dus ik zou het liefst zoveel mogelijk verschillende dingen vastleggen. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld foto’s gemaakt voor het Nationaal Glasmuseum, een aantal bruiloften gefotografeerd en een newborn fotosessie gedaan. Daar hoop ik dit jaar meer portretten van leuke mensen, verliefde stellen en avonturiers aan toe te voegen.”

“Roeping gaat ook, en misschien wel juist, over datgene waar je goed in bent, wat je leuk vindt en waar je van droomt. “

Je favoriete foto. Wat is het verhaal erachter?

,,In 2018 had het Nationaal Glasmuseum een tentoonstelling over Art Deco. Voor deze tentoonstelling hadden zij verschillende ontwerpers uitgenodigd om een kunstwerk in glas te ontwerpen. De ochtend dat ik kwam fotograferen werden twee ontwerpen van Christie van der Haak omgezet in een vaas. Het was een erg leuke ochtend waarin ik veel heb geleerd over glasblazen. Om het glas te kunnen vormen moet het gloeiend heet zijn. Daarom wordt het steeds weer opgewarmd in de oven. Christie omschreef deze fase in het proces als ‘het oog van God’. Ik ben vergeten te vragen waarom. Eerlijk gezegd hoop ik dat de ogen van God er iets vriendelijker uitzien dan dit roodgloeiende glas.”

Wat zegt deze foto over jouw stijl van fotograferen? 

,,Als ik foto’s maak, sta ik de hele tijd ‘aan’. Ik let op de kleinste details en speel in op wat er gebeurd. Dus ook op wat me tussen de regels door verteld wordt. Als ik goed oplet en de momenten vastleg waar ik terloops op gewezen wordt – al dan niet bewust – krijg ik vaak mijn favoriete beelden uit een reportage.”

Wat zegt het motto ‘niet dromen maar doen’ jou?

,,Lange tijd dacht ik dat mijn dromen iets waren om te koesteren, maar niet om echt iets mee te doen. Ik was met mijn studie theologie een bepaalde weg ingeslagen en dat pad moest ik blijven volgen. Vooral van mezelf, maar ik voelde ook wel druk van buitenaf. Het is immers bijzonder om voor een opleiding tot predikant te kiezen. Vaak kom je dan ook termen als ‘roeping’ tegen. Maar ik kwam er tijdens het schrijven van een van mijn preken achter dat roeping niet alleen over bijzondere zaken als het ambt van predikant gaat. Roeping gaat ook, en misschien wel juist, over datgene waar je goed in bent, wat je leuk vindt en waar je van droomt. En ik droomde er al heel lang van om mensen te mogen fotograferen. Niet lang na het schrijven van deze preek besloot ik iets met mijn grote droom te gaan doen en ben ik als fotograaf begonnen.”

betweenthedots.nl

@betweenthedots

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *