LEVEN MET LYME

,,Zeker, de strijd hier op aarde kan zwaar zijn om te strijden. Maar we mogen weten dat God ons daarin draagt. Hij wil ons Zijn liefde laten ervaren en ons de kracht geven om de strijd aan te gaan. Samen kunnen we het. We mogen het in Zijn Handen leggen.” Geanne vertelt over haar leven met lyme, onbegrip en acceptatie.

Laten we beginnen bij het begin; stel jezelf eens voor.

,,Hi! Ik ben Geanne, 19 jaar. Ik ben dol op mensen om mij heen, dagjes weg en van mezelf uitdagen. Daarom ben ik dit jaar overgestapt naar de duale route van de Pabo. Dat betekent dat ik twee avonden naar school ga en twee dagen voor de klas sta. Zo ontzettend leuk! Ik geniet er volop van. Op de zaterdagen en in de vakanties ben ik te vinden in de Juwelier waar ik als winkelverkoopster werk. Ook echt helemaal mijn ding. Het contact met klanten en collega’s vind ik ontzettend leuk.”

Je hebt Lyme. Kan je uitleggen wat dat inhoudt?

,,Oei, lastige vraag. Lyme is namelijk niet echt samen te vatten. Bij iedereen ontwikkelt de ziekte zich op een andere manier. Ik zal het bij mijn verhaal houden. Toen de Borreliabacterie, die de Lyme veroorzaakt, de overhand had in mijn lichaam, raakte ik het gevoel in mijn lichaam kwijt. Dit begon bij een arm niet kunnen gebruiken totdat ik volledig op bed lag en geen gevoel in mijn lichaam had. Zelfs mijn lippen kon ik amper bewegen. Nu is de bacterie de laatste jaren gelukkig onder controle en blijft de verlamming tot nu toe weg. Wel ervaar ik altijd veel pijn in mijn lichaam, krijg ik snel ontstekingen in bijvoorbeeld mijn knokkels en heb ik een veel lager energielevel dan ‘zou moeten’.”

Wanneer ontdekte je dat je Lyme had?

,,Inmiddels is het al bijna zes jaar geleden dat de diagnose Ziekte van Lyme gesteld is. Bizar als ik dit zo bedenk! Wel is hier een hele lange weg van onderzoeken aan vooraf gegaan. Als ik nu terugkijk naar het moment dat ik klachten kreeg, is dat al zes jaar geleden.”

Voelt Lyme als een belemmering voor jou?

,,Ja en nee. Ja, want natuurlijk zorgt de Lyme ervoor dat ik lang niet alles kan doen wat ik graag zou willen. Vooral als het aankomt op sociaal gebied. Verjaardagen ‘s avonds zijn vaak niet haalbaar. Aan het einde van de week is mijn energie op en trek ik het simpelweg slecht om een avond lang nog veel prikkels te moeten verwerken. Dat is frustrerend omdat je mensen vaak moet teleurstellen en alweer niet kunt komen. Anderzijds is dit simpelweg hoe het nu eenmaal is. Ik heb geleerd mijn ziekte te accepteren, en daar hoort bij dat je je manier van leven aanpast. Ik denk dat je voor een groot deel zelf in de hand hebt of je ziekte een belemmering is. Er zijn namelijk altijd zoveel andere mogelijkheden. Alleen is dit wel een proces waar je in moet groeien! En daar zijn in mijn geval ook jaren over heen gegaan. Acceptatie biedt mogelijkheden. Echt.”


“Acceptatie biedt mogelijkheden. Echt. “

Je hebt een Instagram-account waar je schrijft over Lyme. Waarom ben je dit account begonnen?

,,Omdat Lyme zo’n groot ongrijpbaar gebied is, is er veel onbegrip rondom deze ziekte. Dat heb ik zelf ook erg zo ervaren en dat is frustrerend. Daarom wil ik mijn verhaal delen zodat er meer bekendheid komt rondom deze ziekte, zodat mensen een beeld krijgen van hoe het eruit ziet en welke invloed het op je leven heeft. Op die manier wil ik een kleine bijdrage leveren aan acceptatie en meer begrip rondom deze ziekte. Je kunt je zo alleen voelen als je omgeving je niet begrijpt. Ik wil de mensen die dat ervaren laten weten dat ze het niet alleen hoeven doen, dat ze er niet alleen voor staan en zeker niet de enigen zijn in deze toch wel eenzame strijd. ”

Je schrijft dat mensen dachten dat je je aanstelde. Hoe voelde dit voor jou?

,,Frustrerend. Wanhopig. Het is zo’n hard gelag als mensen op alle mogelijke manieren laten zien dat ze zich niets kunnen voorstellen bij mijn ziekte en het dus ook niet geloven. Want ik was daadwerkelijk ziek, ontzettend ziek en dat was erg moeilijk om te kunnen accepteren voor jezelf en je naaste omgeving. Laat staan dat je jezelf dan ook nog constant moet verantwoorden richting de mensen om je heen. En nee, ik weet ook niet waarom het de ene dag beter gaat dan de andere. Of waarom ik van het ene op het andere moment totaal in kan storten en niets meer waard ben. Maar dat is hoe het is. En dat is mijn leven. Het doet pijn om te ervaren dat mensen vinden dat je je aanstelt, dat je het doet om aandacht te krijgen. Maar ook daarin heb ik een proces doorgemaakt en geleerd om uiteindelijk voor mezelf te kiezen en voor de mensen om me heen die me steunen in mijn strijd tegen Lyme. ”

Je schrijft: ‘For the battle is not yours, but God’s.’ Hoe ervaar jij dat?

,,Klinkt best als ‘n cliché hé? Alsof het dan allemaal niet zo erg is. Maar als we de Bijbel lezen, lezen we dat God onze strijd al heeft gestreden. Hij is voor ons al door het diepste dal gegaan. En zeker, de strijd hier op aarde kan zwaar zijn om te strijden. Maar we mogen weten dat God ons daarin draagt. Hij wil ons Zijn liefde laten ervaren en ons de kracht geven om de strijd aan te gaan. Samen kunnen we het. We mogen het in Zijn Handen leggen. ”

Wat heeft Lyme je gebracht?

,,Heel veel. Zowel positief als negatief. Het heeft ervoor gezorgd dat ik op te jonge leeftijd al heel volwassen ben geworden. Hier liep ik tegenaan toen ik jonger was, want ik zat niet echt op hetzelfde level als mijn leeftijdsgenoten. Het heeft me een heel bijzondere, intense band met mijn moeder gegeven. Zij is er van het begin af aan bij geweest en me overal in gesteund. Het heeft met bijzondere vriendschappen voor het leven gegeven. Een relatie met God. Het heeft me gevormd tot de persoon die ik nu ben en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. ”

Volg Geanne via Instagram: @leven_met_lyme

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *