DE BESTE INVESTERING DIE JE KUNT DOEN, IS INVESTEREN IN JEZELF

Het is woensdagochtend omstreeks 10.00 uur. Ik zit in bed, staar naar mijn scherm en hoor op de achtergrond de vogels tjilpen. Het is aanzienlijk frisser in mijn kamer ten opzichte van gister. Ik geniet van de tijd die ik voor mezelf heb vrijgemaakt en de stilte waarin ik die tijd besteed. De afgelopen weken waren vrij pittig.

Mijn dagschema zag er als volgt uit.

07.00 uur – 08.00 uur: wakker worden

08:00 uur – 09:00 uur: ochtendritueel en douchen

09:00 uur – 10:00 uur: wandeling

Dit onderdeel van het schema is een ruwe schatting. Afhankelijk van hoe laat ik wakker werd, kan de tijd schuiven. Mijn ochtendritueel bestaat uit een kopje koffie, een intentiekaartje trekken, mediteren, bijbel lezen en inspirerende blogs lezen. Afhankelijk van de rest van mijn planning voor de dag liep ik een lange wandeling of juist een korte wandeling.

Tussen 09.30 uur en 10.00 uur kwamen mijn vrienden richting mij om de rest van de dag te studeren. Na het wandelen, verwarmde ik de oven voor en bakte een broodje. Ondertussen begon ik alvast met studeren. Als mijn broodje warm was, dan keek ik even een serie. Na ieder uur studeren, nemen we vijf tot vijftien minuten pauze waarin ik ga mediteren en waarin mijn vriendin zombies gaat killen in haar spelletje. Volgens haar werkt dat stress-verlagend. I doubt it. Soms doet een van ons tussendoor een dutje van maximaal een uur.

Tussen 16:00 uur en 18:00 uur gaat een van ons koken. De ene keer eten we voor half vijf en de andere keer pas om half acht. We zijn inmiddels master geworden in luisteren naar de behoefte van ons lichaam. Na het avondeten, wassen we af, rusten we nog even uit en gaan dan door tot 21:30 uur, heel uitzonderlijk tot 22:00 uur.

Het einde van de avond wil ik namelijk met mezelf besteden. Met een serietje, een goed boek of uitzoeken hoe ik op een hogere frequentie kan leven (hier ga ik het vast wel een keertje hebben). Voor het slapen gaan, wil ik nog mediteren en bij mezelf komen. Hoe later het wordt, hoe meer mijn dagschema van de dag erna verschuift.

Om terug te komen op het begin van mijn schrijfsel. Vandaag doe ik het anders. Ik werd wakker met hoofdpijn en een enkel die pijn deed. Ik besloot om langer te slapen, mijn enkel rust te gunnen en mijn dag rustig te starten. Deze keuze maak ik voor mezelf, ondanks dat ik nog een tentamen dien voor te bereiden. Ik heb geleerd dat als ik nu (op zo’n moment als deze) niet in mezelf investeer, dan vecht ik tegen mezelf en dat kost me uiteindelijk meer dan er nu aan toe te geven. Mijn vrienden accepteren dit; onze vriendschap is gebaseerd op vertrouwen, op openheid en op grenzen aangeven. Vandaag maakt het helemaal niet uit, omdat mijn vrienden er pas vanavond zijn.

Vergeet niet, nee is ook een antwoord!

Kortom, de boodschap die ik met dit stuk wil overbrengen, is dat er geen betere investering is dan een investering in jezelf. Toen ik deze opmerking vorig jaar steeds terug zag komen, werd ik daar moe van. De redenatie die ik had, was: ‘dus als ik mezelf dit coachtraject niet cadeau geef, vind ik het mezelf niet waard?’ Mijn rationele kant vond deze spreuk onzin. Er zijn honderden redenen om ergens wel of niet in te investeren. Waarom per sé dat ene traject? Ik ben me ervan bewust dat de keuze reuze is. Ik wil je op je hart drukken om te investeren op de gebieden waar jij dit nodig acht. Investeren is niet alleen maar investeren in geld. Het is ook investeren met tijd en energie. 2019 is voor mij een jaar waarin ik veel investeer in mezelf. Soms alleen door tijd en energie. Andere keren kost het me geld. Ik kies bewust voor de investeringen die ík wil maken en niet omdat iemand mij iets aanpraat. Vertrouw erop dat de juiste dingen op je pad komen als je daarvoor bidt. Specifieke gebeden, krijgen specifieke antwoorden. En vergeet niet, nee is ook een antwoord!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *