HET IS NIET JOUW SCHULD

Vandaag schrijf ik een brief naar iedereen die te maken heeft met een vriend(in) met een burn-out.

Lieve jij,

Ik zie je hulpeloze blik en je ingehouden verdriet. Ik hoor de verwarring, de angst en de boosheid in je stem. Ik zie je pijn en je roep naar God. Ik zie dat je probeert om alle ballen hoog te houden; je studeert/werkt, je zorgt voor het huishouden, je haalt de boodschappen en je kookt. Ondertussen trekken je vriend(inn)en aan je, maar ook je lief trekt aan je.

Van de een op de andere dag viel het plan dat jullie hadden in duigen. Je vriend(in) viel uit wegens een burn-out. Van de vrolijke, ondernemende persoon die hij of zij was, veranderde hij of zij in een zielig vogeltje die op je leunt. Je kunt niet meer samen naar een feestje, een dagje weg of uiteten. Keuzes maken wat betreft eten is vaak al te veel. Je kunt daarnaast niet meer delen wat erin je omgaat, want de ander kan er niet zoveel mee. Het levert vaak juist extra stress op. Met als gevolg dat je de dingen waarmee je zit voor jezelf houdt. Mijn liefdevolle tip aan jou is: blijf leven, zorg voor ontspanning en dat jezelf opgeladen blijft.

Het ergste is nog wel dat je waarschijnlijk vaak het gevoel hebt dat je tekortschiet. Je geeft de verkeerde antwoorden, je weet niet hoe je moet handelen of wat je kunt doen om de situatie voor de ander te verlichten. Ik zal je het verlossende antwoord geven: je kunt de situatie niet verlichten. Het is een proces waar de ander zelf doorheen moet gaan. Mijn liefdevolle tip aan jou is: wees er, luister naar de ander en stel iets voor i.p.v. het geven van keuzes. Bijv. zullen we vanavond frietjes eten? I.p.v. wil je vanavond rijst of friet eten? 

Ik wil je op je hart drukken, lieve jij, dat je het goed doet. Je bent goed, goed zoals je bent. De situatie is goed zoals het is. De enige zekerheid die het leven heeft, is dat alles weer zal veranderen. Je vriend(in) is nu niet meer wie hij of zij was, je zal je vaak machteloos voelen en veel op je dak krijgen, maar ondanks dat: hij of zij houdt onwijs veel van je. Ook al laten ze dat misschien minder goed zien. Vergeet nooit of te nimmer dat het niet jouw schuld is. 

Ik denk aan je! 

Al het liefs,

Michelle

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *