HET KAN NIET ALTIJD GOED GAAN

Het is zaterdagochtend 10:20 en ik zit in bed. Dit artikel had ik eigenlijk gister in moeten leveren, maar het was op. Er leek kortsluiting te zijn in mijn hersenen, mijn lichaam was op en er was mist in mijn hoofd. Nu zowel mijn coachingstraject als mijn traject bij de psychotherapeut voorbij is, lijkt het alsof de ‘strengere ik’ weer om de hoek komt kijken. Ik moet maar weer alles kunnen, maar truth is I can’t. Mijn vader verwoordde het als volgt: ‘Je denkt dat je nu helemaal beter bent, maar dat is niet zo.’ 

De burn-out is mijn grootste zegen geweest, ondanks dat ik het mijn ergste vijand (mocht ik die hebben) niet toewens. Een burn-out is meer dan een totale uitputting op ieder vlak, met als gevolg dat al je systemen in het lichaam gaan falen. Een burn-out betekent in de kern dat je te lang een leven hebt geleid dat niet resoneert met wie jij in de kern bent. In die periode heb je overtuigingen en patronen eigen gemaakt die je tot op de grond toe moet afbreken. Het helen van die patronen gaat gestaag. Steeds opnieuw (als je denkt dat je er eindelijk vanaf bent) komt er een nieuw stukje van het patroon om de hoek kijken waaraan je mag werken. Het patroon waar ik weer mee aan de slag mag gaan, is altijd maar willen doorrennen. Hier kwam ik zojuist achter.

Al heel de week voel ik me niet lekker. Ik heb koorts, hoofdpijn, keelpijn en veel last van mijn buik. Ook ben ik weer ontzettend moe en onrustig. Deze week gaf me dat een deprimerend gevoel. Het voelde alsof ik terug bij af was en ik begreep het niet. Ik had mijn lessen toch geleerd? Ga ik ooit weer functioneren naar behoren? Ben ik wel normaal? Wat is er aan de hand? Totdat ik daarnet het inzicht kreeg waar ik naar opzoek was: het kan niet altijd goed gaan en dat moet je ook niet willen. De reden dat ik weer vermoeider/vatbaarder ben, is omdat ik net uit een tentamenperiode kom, vervolgens ben gaan werken (max. 3 dagen per week) vanuit 0 en daarnaast nog leuke dingen wil doen. Ik wil te veel en te snel. Ik kan nu eenmaal niet alles en fun fact: niemand kan alles. Sommige (leuke) dingen kosten gewoon energie en daarnaast moet je voldoende opladen.

Mijn boodschap aan jou vandaag: het kan niet altijd goed gaan. Als je op dat punt zit, is het enige dat je kunt doen: berusten. Geef jezelf de ruimte die je nodig hebt. Ook dat is eigenaarschap over je eigen leven nemen! Dikke kus!    

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *