MIJMERINGEN VAN MYRTHE

,, Mijn gedichten komen letterlijk uit mijn hart, of God fluistert ze in. Ik kan niet met een onderwerp gaan zitten en vervolgens schrijven… al mijn gedichten zijn in een paar minuutjes ontstaan. ” Lees vandaag over Myrthe’s passie voor dichten.

Hoe is je passie voor dichten ontstaan?

,, Ik heb altijd al een liefde gehad voor taal en ik speel altijd graag met woorden. In 2017 hadden we het met Nederlands over poëzie en toen wilde ik dat wel eens uitproberen. Zo ontstond mijn eerste serieuze gedicht op 11 mei 2017. (Als kind natuurlijk ook wel eens kleine dingetjes geprobeerd). Ik merkte na het schrijven van dit gedicht, dat het fijn voelde om mijn gedachten en emoties door deze vorm te uiten. Het werd voor mij een soort uitlaatklep om gedichten te schrijven, vooral in de tijden dat ik het wat moeilijker had.”

Wat zeggen jouw gedichten over jezelf?

,, Mijn gedichten worden vaak heel eerlijk, kwetsbaar en open genoemd. Dat is ook wel wie ik ben of probeer te zijn. Ik ben iemand die erg open is en houdt van diepgaandere gesprekken. Ik leer ook om steeds kwetsbaarder te zijn, er zit namelijk zoveel kracht in kwetsbaarheid… daar kunnen mooie gesprekken uit ontstaan. Mijn gedichten tonen ook eerlijkheid, of puurheid, ze laten zien dat het leven niet alleen maar gaat over rozengeur en maneschijn. Een leven met God gaat niet op rolletjes, dat wilde ik ook in mijn gedichten laten zien. Mensen zagen mij heel vaak als een ‘perfecte christen’ terwijl ik dat absoluut niet ben, niemand is perfect. In mijn gedichten leerde ik om hier eerlijk over te worden, eerlijk aan de mensen om mij heen laten zien dat ook ik wel eens mijn twijfels had richting God. Dat alle emoties er mogen zijn, dat je juist daardoor soms dichter naar God kan groeien.”

Hoe bepaal je een onderwerp voor het gedicht?

,, Haha, dat is een leuke vraag, want eigenlijk is mijn antwoord daarop een beetje gek. Mijn gedichten komen letterlijk uit mijn hart, of God fluistert ze in. Ik kan niet met een onderwerp gaan zitten en vervolgens schrijven… al mijn gedichten zijn in een paar minuutjes ontstaan. Ze springen in mijn hoofd en dan kijk ik hoe ik ze verder kan schrijven zodat ze een goede vorm krijgen. Het komt dus bijna niet voor dat ik een onderwerp kies en ga schrijven. Mijn gedichten zijn zodoende vaak erg persoonlijk.”

Hoe vind je het dat iedereen jouw gedichten kan lezen?

,, Dat voelt nog altijd gek als ik er bij stil sta. Ik had nooit gedacht dat het werkelijk zover zou komen, dat ik mijn gedichten echt zou gaan delen. Het idee van een gedichtenbundel was wel een keer langs gewaaid, dat zag ik toen absoluut niet zitten. Maar je weet hoe onze God kan werken, begin april 2019 had ik het met iemand over mijn gedichten en hij stelde het idee van de gedichtenbundel voor. Ik reageerde precies zoals altijd met: Ik weet niet of ik dat zie zitten, het is veel werk en dan moet ik me echt kwetsbaar opstellen. Toen zei hij dat het mijn boodschap is naar de wereld en dat dat wel zou komen wanneer ik het wil. De volgende dag hakte ik spontaan de knoop door om de gedichtenbundel te maken. 

Ik voelde me zo kwetsbaar, maar ik merkte dat dit was wat God van mij vroeg. Ik mocht mijn persoonlijke gedichten gaan delen, er zouden mensen komen die ze nodig hadden.

Wat zijn je dromen op dit gebied?

,, Eigenlijk heb ik geen dromen op het gebied van gedichten schrijven. Wat betreft deze gedichtenbundel vind ik het heel mooi om de bemoedigende uitwerking te zien. Om te zien hoe God ze gebruikt in de levens van anderen. Ik heb hier verder geen dromen voor omdat ik nu studeer aan de PABO en mijn hart wordt blij van het werken met kinderen. 

Wat wil je meegeven aan de lezeres over het gebruik van talenten?

Ik wil aan de lezers meegeven dat er echt hele mooie dingen kunnen gebeuren wanneer je je talenten durft in te zetten. God wil jou en jouw talenten gebruiken tot Zijn eer! Probeer te luisteren naar Zijn stem, naar wat Hij van jou vraagt, als je daar naar luistert, dan komt het helemaal goed. Laat jouw talenten tot zegen zijn van de ander, daar wordt je zelf ook gelukkig van!”

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *