FOTOGRAFIE ALS VINGERAFDRUK

Ik ben Mirthe Walpot, fotograaf, 21 jaar en een echte Zeeuwse. Ik woon in het mooie Tholen, maar ik reis vaak genoeg het hele land én buitenland door. Reizen, fotograferen en de liefde, daar word ik ontzettend blij van.

Hoe bijzonder dat ik vorig jaar tijdens een reis naar Kenia als fotograaf voor een stichting, daar de liefde van mijn leven tegenkwam?! Meant to be wat mij betreft. Tegenwoordig word ik dus ook heel erg blij van lange videogesprekken met mijn vriend 😉
Een gemiddelde dag bestaat niet echt in mijn leven, haha. Als ik een bruiloft fotografeer begint de dag vaak vroeg, en eindigt soms laat. Maar ik fotografeer gemiddeld maar 25 dagen een bruiloft op 365 dagen in een jaar, dus dat is niet echt een gemiddelde.

HET ALLERMOOISTE MOMENT

Ik start mijn dag – als het kan-  rustig op. Ik ben geen ochtendmens en ga liever om 9 uur uit bed en ‘s avonds tot 21:00 door met werken, dan 6 uur uit bed en tot 18:00 doorwerken. Ik start vaak met mijn mailbox checken, mails beantwoorden en een post plaatsen op Instagram en daar even actief zijn. Dan ga ik door met bijvoorbeeld een fotoshoot selecteren en bewerken, fotoalbums ontwerpen, blogs plaatsen of naar een afspraak met een collega-fotograaf. Soms heb ik in de avond nog een fotoshoot, deze plan ik het liefst rond zonsondergang. Dat is wat mij betreft echt het allermooiste moment om foto’s te maken.

DIT IS MIJN WERK

Ik had er eigenlijk nooit aan gedacht om fotograaf te worden, maar het is echt heel spontaan zo gelopen. Ik vond het altijd wel leuk om foto’s te maken, maar ongeveer 4 jaar geleden werd het wel iets interessanter, vooral omdat ik een camera kreeg van mijn broer die ook fotograaf is (Studio LNRD). Toen begon ik met het fotograferen van vriendinnen, ging loveshoots doen en werd uiteindelijk gevraagd voor mijn eerste bruiloft. Een paar weken voor deze geplande bruiloft werd ik ineens gevraagd of ik de week erop een bruiloft wilde fotograferen van een Keniaans – Nederlands stel waar de fotograaf had afgezegd. Zo legde ik dus ineens deze fantastische bruiloft vast, waar een levenslange vriendschap is uit voortgekomen. En nog meer dan een vriendschap met dit stel, mijn relatie met Nemuel. Via deze bruiloft ben ik uiteindelijk ook in Kenia beland als fotograaf. Bijzonder toch? Toen ik al die liefde op bruiloften voorbij zag komen en ik ook merkte hoe gelukkig ik er van werd, wist ik het: dit is mijn werk. 

VINGERAFDRUK

Het allermooiste aan fotografie vind ik dat ik een levenslange herinnering mag meegeven en het verhaal in beeld mag vertellen. Bij bruidsfotografie het verhaal van de dag, van begin tot eind. De mooie momenten met een lach en een traan, de stralende gezichten en de liefde die er van afspat. Iets om voor altijd op terug te kijken. Bij newborn of gezinsfoto’s de fase in het leven van mensen. Een fase die ze niet nogmaals beleven en dit op deze manier kunnen herinneren. Bij loveshoots de liefde die zo duidelijk voelbaar is. Uiteindelijk draait het in alle soorten fotoshoots om de liefde. 
Ik vind het vooral moeilijk om mijn eigen grenzen aan te geven. Soms ben ik echt heel erg druk, maar wil geen nee verkopen. Dan ga ik toch met een minder gevoel zo een shoot in, omdat ik dan niet 100% van mijn energie kan geven. De andere kant van grenzen aangeven is ook heel duidelijk zijn naar anderen toe dat dit mijn fulltime baan is en ik hier zoveel in investeer. Het is heel makkelijk om bijvoorbeeld korting te vragen aan een fotograaf, maar mensen beseffen vaak niet wat een investering er ook zit in een eigen bedrijf en dat ik mijn prijs eerlijk heb bepaald. 
Ik ken weinig fotografen die qua bewerking echt veel op mij lijken, en dat vind ik wel heel fijn. Zo ben ik toch uniek, zeker in een wereld waar al zoveel fotografen zijn! Uiteraard zijn er fotografen die wel in de buurt komen met foto’s, maar soms heb je ook foto’s waar je niet kan zien wie de fotograaf was aan de foto zelf, omdat de bewerking en foto niet erg uniek is. Mijn fotobewerking is eigenlijk ook een soort vingerafdruk. Mensen zien echt aan mijn foto dat ik hem heb gemaakt 🙂 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *