GODS OGEN

Daar loopt hij weer. De oude profeet Samuël. In zijn leven heeft hij al veel kilometers afgelegd. Dat heb je als God je steeds op pad stuurt om Zijn woorden in Israël door te geven. Dat is wat God doet: mensen in beweging brengen om Zijn woorden te spreken. Ben jij al op pad gestuurd? Gewoon, in je eigen omgeving. Of misschien wel verder dan dat..

Vandaag heeft Samuël een bijzondere opdracht. Hij moet namelijk een nieuwe koning zalven. Koning Saul, die nu aan de macht is, is namelijk geen goede koning. Hij luistert niet naar God, maar doet wat hem zelf het beste lijkt. Logisch misschien ook. Ik herken mezelf daar namelijk wel in. Er zijn zoveel momenten dat ik lekker eigenwijs doe wat ik zelf wil, in plaats van te doen wat God van me vraagt. Herkenbaar? 

Soms is het ook enorm lastig om te weten wat Gods weg dan is. Ik heb soms het liefst een Samuël in de buurt die het me vertelt. Of een briefje uit de hemel. Maar toch denk ik dat God nog steeds spreekt. Via de Bijbel of door andere mensen heen. Het is alleen belangrijk om goed te luisteren en op te letten. Elke dag met Hem bezig te zijn. 

Terug naar Samuël, want intussen is hij in Bethlehem aangekomen. Hij gaat op zoek naar een man genaamd Isaï. Deze man was gezegend met een groot gezin met zeven zonen. God heeft gezegd dat één van deze mannen de nieuwe koning van Israël gaat worden. Aan deze zonen te zien, zal er vast een goede kandidaat tussen zitten. 

Nadat ze samen een offer aan God gebracht hebben, staat Samuël op. De zonen van Isaï staan op een rij. De oudste, Eliab staat vooraan. Groot, sterk en gezond. Dat zal hem zijn! Zo te zien zal dit een goede nieuwe koning worden. Maar God heeft blijkbaar andere plannen. Dit is namelijk niet de zoon die gezalfd moet worden!

Ik vind het zo treffend wat God dan zegt: “Kijk niet naar zijn uiterlijk en ook niet naar de hoogte van zijn gestalte, want Ik heb hem verworpen. Het is namelijk niet wat de mens ziet, want de mens ziet aan wat voor ogen is, de HEERE ziet het hart aan.” (1 Samuël 16: 7, HSV)

God kijkt verder dan een mooi of goed uiterlijk. Hij kijkt naar je hart. Dwars door al je zorgvuldig opgebouwde maskers heen. Hij ziet wat wij in eerste instantie helemaal niet zien. Hoe vaak kijken wij niet verder dan de buitenkant? Hoe snel oordelen wij over iemand die we voor het eerst zien? God kijkt met andere ogen. Voor Samuël is dit ook een les. Blijkbaar ben je nooit te oud om te leren! Want niet alleen Eliab, maar ook de andere zes zonen worden niet door God uitgekozen. 

Heeft Samuël het dan verkeerd begrepen? Hij vraagt aan Isaï of dit al zijn zonen zijn. Achteloos vertelt Isaï dan dat één zoon er niet bij is. De jongste is nog bij de schapen. Blijkbaar telde hij helemaal niet mee, zo’n voor-spek-en-bonengeval. Te jong om erbij te horen. 

Maar uitgerekend de jongste zoon, David, kiest God uit om koning te worden. Voor God is hij niet te jong of niet sterk genoeg. Hij is het, die later het volk Israël gaat leiden. Als je deze verhalen een beetje kent, weet je dat David later veel grote dingen gaat doen. Dat hij zelfs ‘de man naar Gods hart’ wordt genoemd. 

Ik vind dit echt een heel mooi verhaal. God ziet je hart aan. Hoe kijk jij naar jezelf? Vaak ben ik best onzeker of ontevreden met hoe ik eruit zie. Dan vind ik anderen veel mooier, beter of knapper. Maar ik denk dat God ons wil leren om te kijken door Zijn ogen. Naar onszelf, maar ook naar anderen. Voor God maakt het niet uit hoe je eruit ziet en hoe jong of oud je bent. Hij kijkt naar je hart. Voor Hem tel jij mee.  

Als ik naar mijn hart kijk, dan zie ik daar nog genoeg rottigheid in. Dingen die ik het liefst verberg en waarvan ik blij ben dat een ander dat niet ziet. Maar door met God te leven geloof ik echt dat hij ons een ‘nieuw hartje’ geeft. Een nieuw hartje, waar ik vroeger als kind al om vroeg. Dat betekent niet dat we nooit meer de fout in gaan, maar wel dat we meer en meer proberen het goede te doen. Gelukkig wil God jou en mij daarbij helpen! Dan leren we niet meteen te oordelen over hoe iemand eruit ziet, maar nemen we de moeite om iemand te leren kennen. Want iedereen telt mee voor God. 

Kijk jij al door Zijn ogen?

Hallo daar! Een nieuw gezicht, want ik ga stukjes voor jullie schrijven. Zin in! Ik ben Paola en hou enorm van lachen. Ik ben erachter gekomen dat er zoveel te genieten is in het leven. Zoals lange wandelingen in het bos, reisjes maken, dansen in de regen en praten met mijn buur in de trein. Maar het mooiste vind ik toch om te zien hoe God werkt in levens van mensen. Als ik de Bijbel lees zie ik daar al zoveel voorbeelden van. Ik ga proberen de verhalen uit de Bijbel te betrekken op het leven nu. Wat kunnen wij van die oude (misschien in jouw ogen wel ouderwetse) verhalen leren? Wat heeft God tot mij en jou te zeggen? Ik hoop jullie te betrekken in deze zoektocht, zodat we samen steeds meer kunnen leren van Hem!
Beeld: Quirine Baan

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *