TAART BIJ DE STIJLJUF

,, Voor je gaat zitten, mag je een mok uitkiezen waarvan de kleur je aanspreekt.” Corine begint al met een opwarmertje voor de workshop als ik haar woonkeuken binnenkom. Wanneer ik om me heen kijk, begin ik even te dromen. In de hoek staat een paspop, de deuren in haar huis zijn voorzien van glas-in-loodraampjes en de stoelen ademen knusheid. Aan een warme sfeer geen is tekort vanmorgen!

Ook de andere vijf deelnemers druppelen binnen. We vergeten onze goede voornemens even en beginnen aan een stuk appeltaart. De koffie wordt in de kleurige mokken geschonken en we gaan van start. Ik kijk even om me heen naar de andere mokken. Felle, warme en pasteltinten. Zelf heb ik een diepgrijze mok voor me staan. Ik begin vast in de stemming te komen en begin te mijmeren over mijn kleurkeuze.

Tijd voor een spelletje. We gaan vragen over elkaar te beantwoorden. We kennen elkaar nog niet goed, dus de antwoorden die we geven zijn gebaseerd op de eerste indruk. ‘Denk je dat degene die tegenover je zit een ochtendmens is of een avondmens?’ Mijn overbuurvrouw denkt dat ik een ochtendmens ben, want ik zie er wakker uit. Ik geef haar maar gelijk eerlijk toe dat ze me in de ochtend beter niet tegen kan komen. Fris en fruitig ben ik alles behalve wanneer de wekker gaat. Zo beantwoorden we nog wat vragen, telkens met een andere overbuurvrouw. ‘Welke tas past bij jou?’ ‘Wat vind je mooi aan het gezicht van de ander?’ ‘Welke kleur omschrijft de ander?’ Daar zitten we dan, als kletsende vrouwen met een bakje koffie. Zulke ochtenden wil ik elke week wel.

Er worden harten in allerlei kleurtinten op tafel gelegd. Op de onderkant staan bepaalde woorden die je persoonlijkheid omschrijven. We mogen drie harten kiezen waarvan de kleur ons aanspreekt. Ik kies voor koraal, crème en zalm. Corine geeft nog mee voor de harten gepakt worden: ,, Denk niet aan een kleur voor je auto, interieur of kledingstuk.” Het gevoel dat de kleur bij je oproept, staat centraal. De drie harten liggen voor me. Ik ben benieuwd naar de woorden die op de achterkant staan. Het eerste hart dat we gepakt hebben, zegt iets over hoe we onszelf zien. Het tweede hart hoe we denken dat de ander ons ziet. Het derde hart zegt iets over onze kernemoties. We delen onze ervaringen en gedachten die we hebben over de woorden die achter op ons gekleurde hart te lezen zijn. Ten slotte krijgen we een hart dat onze uitdaging weergeeft. Ik moet een beetje lachten in mezelf, want de woorden die ik lees, zijn typerend voor de eigenschappen van mijn verloofde.  Corine vertelt dat ze samen met haar man ook de test heeft gedaan. Tijd om mijn meneer ook warm te maken dus.

De mokken voor ons zijn bijna leeg. Voor we vertrekken, krijgen we een kaart. Daarop schrijven we onze naam. De kaarten worden rondgedeeld en we schrijven allemaal wat kenmerkende woorden over de ander op. Ik doe ‘m in het tasje dat ik krijg van de Stijljuf. Met een kleurrijk gevoel rijd ik de straat uit.

Corine Struyk geeft trainingen, workshops en kleuradviezen. Wil je nu ook eens op de koffie bij de Stijljuf? Kijk voor meer informatie op haar site.

BEELD STUDIO CHIEN // TEKST HANNA KATER

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *