ECHT OF ACT?

Maskers dragen, is dat niet iets waar we allemaal best goed in kunnen zijn? Je anders voordoen dan je bent, om misschien emoties, schaamte of gevoel te verbergen. Uit angst voor afwijzing of bang niet goed genoeg te zijn.

Als ik nieuwe mensen leer kennen, heb ik al gauw de neiging om zo’n masker op te zetten. Op de één of andere manier word ik heel druk en bijdehand. Terwijl ik me helemaal niet zo wil profileren. Het lijkt gewoon vanzelf te gaan. Ik ben dan bang dat mensen me niet grappig of leuk vinden.

Naast eerste indrukken, zoals die van mij hierboven, kan je ook langere tijd iemand anders dan jezelf zijn. Omdat je je echte zelf waardeloos vindt, of omdat je op plekken bent waar mensen anders van je verwachten. Groepsdruk kan hier een grote rol in spelen; iedereen doet het, dus dan kan je niet achterblijven. Voor je het weet ben je jezelf ergens onderweg compleet kwijtgeraakt.

Jakob, je kent hem vast. Eén van de aartsvaders van Israël uit wie de 12 stammen geboren werden. Iemand die gezegend werd met een groot gezin en veel bezit. Toen hij en Ezau, zijn oudere tweelingbroer geboren werden, deed God hem al een belofte, namelijk dat de meerdere (Ezau) de mindere (Jakob) zou dienen. God was bij hem en zorgde voor hem.

Maar wist je dat hij heel goed was in het dragen van een masker? Dat hij wist hoe hij mensen kon bedriegen? Zijn naam alleen al. Jakob betekent namelijk ‘bedrieger’. In de Bijbel zeggen namen veel over de persoon zelf, zo ook bij Jakob. Hij deed zijn naam eer aan.

Zijn vader, Izak, ging sterven. In die tijd was het gewoon om de oudste zoon, de eerstgeborene, een belangrijke zegen mee te geven. Als oudste had je het recht dat de rest van de kinderen van het gezin voor jou zouden buigen. Maar, Ezau was natuurlijk de oudste. Maar, de meerdere zou de mindere toch dienen? Dat was toch de belofte? Samen met zijn moeder Rebekka bedenkt Jakob een plan. Hij doet zich voor als Ezau, zodat zijn blinde vader hem de belangrijkste zegen meegeeft. 

In plaats van op God te vertrouwen, bedriegt Jakob de boel. Door zich voor te doen als iemand anders, Ezau, trapt zelfs zijn vader in het masker van de leugen. Het ergste vind ik, dat Jakob God gebruikt om zijn leugen te bekrachtigen. 

Ooit val je door de mand. Ooit vallen maskers af. Vroeg of laat. Geloof me, Jakob heeft het geweten. Het gevolg van zijn leugen was dan wel dat hij de zegen had gekregen, maar hij moet meteen vluchten. Rennen voor zijn leven. Als hij dan bij zijn oom Laban komt moet hij eerst 20 jaar zwoegen. Toch is God door alles heen trouw en doet Hij wat Hij belooft.

Even terug naar die maskers. Het verbergen van je emoties of eigenschappen. Het niet laten zien wie je echt bent. Dat maakt je nep. Dat maakt dat je niet bent wie God wil dat je bent. Hij heeft jou niet voor niets gemaakt wie je bent. Ik snap dat het soms kwetsbaar is om je hart te laten zien. Om te laten zie wat er in je leeft en waar je mee bezig bent. Maar het maakt je echt en dat is kostbaar. Als jij echt bent, kan God door je heen gaan werken. Zo kunnen anderen door jou heen gaan zien wie Hij is en mag je steeds meer gaan lijken op Jezus. 

Dat gaat tegen de maatschappij in. Ja, je mag zijn wie je bent. Maar de samenleving is keihard. Als je het ver wil schoppen, kan je maar beter geen emotie tonen. God werkt anders, Hij vraagt juist van je dat je echt bent, in plaats van dat je een act opvoert. Dat voelt misschien zwak, kwetsbaar. Maar dan heb ik een hoopvolle belofte voor je. God zegt: ‘Mijn genade is voor jou genoeg. Mijn kracht wordt in jouw zwakheid volbracht.’ 

Ga naar Hem, met al je maskers. Hij weet al lang wie je echt bent. Samen met Hem mag je, stapje voor stapje, leren wie je mag zijn in Hem. En geloof me, dat geeft een enorme rust en vrede. 

Echt of act; wat ben jij?   

“Door het geloof heeft Izak zijn zonen Jakob en Ezau gezegend, met betrekking tot toekomstige dingen.” Hebreeën 11:20

Ik ben Paola en hou enorm van lachen. Ik ben erachter gekomen dat er zoveel te genieten is in het leven. Zoals lange wandelingen in het bos, reisjes maken, dansen in de regen en praten met mijn buur in de trein. Maar het mooiste vind ik toch om te zien hoe God werkt in levens van mensen. Als ik de Bijbel lees zie ik daar al zoveel voorbeelden van. Ik ga proberen de verhalen uit de Bijbel te betrekken op het leven nu. Wat kunnen wij van die oude (misschien in jouw ogen wel ouderwetse) verhalen leren? Wat heeft God tot mij en jou te zeggen? Ik hoop jullie te betrekken in deze zoektocht, zodat we samen steeds meer kunnen leren van Hem!

Beeld dankzij Bernice van der Wind.

2 reacties

 • Karin H.

  Hi Paola, ik las de eerste paar regels toen wist ik al dat verhaal van jou was. Ik scrollde naar beneden en…. Ja hoor Paola!!! Mooi weergegeven! Dit onderwerp en je enthousiasme! Het was meteen duidelijk! Topper!!

 • Maarten Verwoerd

  Hallo Paola
  Top bericht dit zeg.
  Herkenbaar(al dan niet bij mijzelf), en misschien juist wel op een dag als vandaag, heel actueel.
  Ga zo door, echt heel gaaf.
  En Bernice, gave foto.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *