Schrijfsels

” WAT JE DRAAGT BEN JE ZELF ”

Karen (18) zit momenteel in haar tweede jaar van haar opleiding specialist mode- en maatkleding. Van volksklederdracht tot modegeschiedenis; er komt van alles voorbij op het Rijn Ijssel in Arnhem. ,, Deze periode moeten we een jas ontwerpen, gebaseerd op klederdracht en vanuit een ontwerp dat in 2020 op de catwalk verschenen is.” In de opdrachten die ze maakt, probeert Karen er net even uit te springen. 

Hoe ben je tot deze studiekeuze gekomen?

,, Vroeger was ik altijd al aan het prutsen met stoffen en kleding. Mijn moeder maakte vroeger kleding voor mij, zelf begon ik met het maken van een kussentje en dit ontwikkelde zich telkens verder. Naast de middelbare school ging ik aan de slag bij The New Bride, een bruidskledingzaak in Barneveld. Ik kwam daar binnen als een hobbyist en deed er wat kleine klusjes. Daar ontdekte ik de mode in wilde gaan. Mensen een goed gevoel geven in hun kleding vind ik iets moois. Je kan mensen zo blij maken met kleding!”

Moest je nog wennen aan het ‘modewereldje?’ 

,, Ik kom uit een groot, creatief gezin. Toen ik thuis vertelde over mijn studiekeuze, werd er over het algemeen positief gereageerd. Op school kreeg ik best wat vragen van medestudenten. Zo werd bijvoorbeeld gevraagd: ,, Waarom draag je geen broek?’’ Door vragen van mensen die anders in het leven staan dan ik, ben ik meer over mijn geloof gaan nadenken. 

Als ik aan de modeschool denk, zie ik rijen met naaimachines en grote lappen stof voor me.. 

,, Er komt inderdaad veel praktijk aan bod! Zo zijn we vaak aan het ontwerpen, waar we ondersteund worden door creatieve docenten. De ene docent laat me heel vrij, de ander heeft weer een uitgesproken stijl waar je je naar moet voegen.  Er wordt niet alleen druk ontworpen in de lokalen met de rijen naaimachines, maar er komen ook theoretische vakken aan bod zoals engels, nederlands, rekenen, ondernemingsvaardigheden en kennis op het gebied van textielwaarde. Zoals het samenstellen van een etiket voor in een kledingstuk bijvoorbeeld.”

Hoe draag je je christelijke identiteit uit in het modevak?

,, Als ik in de zogenaamde refowereld op het gebied van trouwjurken kijk, zie je toch verschil in iemand bij iemand die naar de kerk gaat. Dat vind ik dan een leuke uitdaging, omdat je aan de ene kant een nette jurk wilt maken en aan de andere kant de trends wilt volgen. Ik haal veel inspiratie vanuit modeshows van merken als Dolce & Gabbana en Elie Saab. Dat kleding bloot of anders dan ik gewend kan zijn, geeft me niet zoveel. Ik kijk daar doorheen en zoek mijn eigen weg erin.”

Heb je al een bepaald toekomstbeeld voor ogen?

,, Ik ben me momenteel aan het ontwikkelen om te zien welke kant ik op wil gaan. Zo krijg ik momenteel wat projectjes om iets te vermaken aangeboden en ik zie dat het balletje op deze manier snel gaat rollen.  Ik wil meer ontdekken over verschillende soorten mode. Het lijkt me bijvoorbeeld erg leuk om meer te weten te komen over maatpakken. Een eigen bedrijf van waaruit ik workshops geef, lijkt me gaaf. Op dit gebied krijgen we ook les op school; zo leer je te kijken welke stoffen aansluiten bij bepaalde huidtypen of lichaamsvormen bijvoorbeeld.”

Waar let jij op wanneer je kleding koopt?

,, Ik kijk altijd: staat die kleur mij? Vind ik het model mooi? Ga ik het vaak dragen? De prijs is niet zozeer leidend voor de kleding die ik aanschaf. We hebben op school een project gehad over duurzaamheid, daardoor ben ik er zelf ook bewuster over gaan denken. Vooral in kleine dingen kan je duurzaam leven. Zoals het verminderen van je douchetijden bijvoorbeeld. Of ik ontwerp op reststoffen of gebruik stoffen van kleding die ik niet meer draag.” 

Wat zegt kleding over de schepping volgens jou?

,, Ik vind kleding iets heel moois; ik geloof dat kleuren gemaakt zijn om te dragen. Het vrolijkt de wereld op. Ook functioneert kleding als identificatiemiddel. Aan andere meiden zou ik mee willen geven dat het belangrijk is dat je voor ogen hebt wat je uitstraalt met de kleding die je draagt. Je kan zo anders overkomen dan je bedoelt! En: draag vooral wat je zelf mooi vindt. ”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *