ZORG GOED VOOR JE HART

Eet een appel per dag, werk lopend in plaats van zittend, eet geen verzadigde vetten… De lijst met tips voor een gezond hart lijkt geen einde te hebben in Het gestreste hart, een bestseller van dokter Gustav Dobos. De ondertitel past goed bij de activerende stijl van het boek: Houd je hart gezond. Na het lezen van dit boek wil je niets liever, en weet je ook hoe je dit kunt doen. 

Misschien denk je nu: is dat dan nodig? De gezondheidszorg in Nederland is toch goed geregeld? Klopt, gelukkig wel. Maar al die ziekenhuizen en medisch specialisten kunnen hartproblemen niet voorkomen. Dat kun jij wel. Want, zo zegt Dobos, negentig (!) procent van alle hartaanvallen is gerelateerd aan onze levensstijl. En aan die levensstijl kan iedereen wat doen, zeker na het lezen van dit boek. 

In Het gestreste hart begint met beschrijven hoe de huidige stand van zaken is. Hoeveel mensen overlijden aan hartfalen, wat is de ontwikkeling van hartritmestoornissen? Werken de middelen die nu meestal worden aangeraden en ingezet? Wat is de invloed van onze leefstijl op het functioneren van het hart>Met woorden en met grafiekjes legt Dobos uit wat er gaande is en wat er beter kan, of beter gezegd, wat natuurgeneeskunde voor het hart kan betekenen. Dit doet Dobos vanuit het motto ‘Voorkomen is beter dan genezen’. 

Het hart loopt namelijk risico’s. Daar word je wel van overtuigd tijdens het lezen. Achtereenvolgens komen de hoofdstukken over het risico van een verhoogde bloeddruk, van bloedvetten en aderverkalking, van gebrek aan beweging, het risico van stress en van geestelijke gesteldheid aan de orde. Dat zijn inderdaad heel wat onderwerpen om je zorgen over te maken: niet alleen je lichamelijke gesteldheid heeft invloed op je hart, maar ook hoe je je geestelijk voelt. Gelukkig wordt elk hoofdstuk gevolgd door het inspirerende Wat je zelf kunt doen aan…. Dan wordt duidelijk dat je inderdaad zelf wat kunt doen. Ik noemde al de appel per dag, maar er zijn nog meer tips. Nog heel veel meer. Zo geeft Dobos het advies om 10.000 stappen per dag te lopen en geen alcohol te drinken, om nog maar wat te noemen. 

Interessant is het daarop volgende hoofdstuk over het vrouwenhart. Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer één. Het risico op een hartinfarct komt echter later dan bij mannen, zo rond de vijfenzestig jaar. Door onderzoek is ontdekt dat het hart van een vrouw anders in elkaar zit. Daardoor is er ook verschil in wat het beste helpt. Ook de ‘klassieke’ symptomen als pijn op de borst komen minder vaak voor. Toch wordt het vrouwenhart nog vaak hetzelfde behandeld als een mannenhart, met meer kans op risico’s: uit Amerikaans onderzoek bleek dat meer vrouwen overlijden als ze door een mannelijke cardioloog worden behandeld. Tot op de dag van vandaag, zo stelt Dobos, is de man de norm in de medische wereld en de vrouw de afwijking. Ook hier worden weer verhelderende grafieken gegeven: wat werkt anders bij vrouwen?   

Als laatste is er een compleet acht-wekenschema opgenomen waarin je per week tips krijgt voor beweging, voeding en vermindering van stress, waardoor je gericht aan de slag kunt gaan met de inhoud van dit boek. 

Het grootste pluspunt van dit boek is de toegankelijkheid. Zelfs met mijn derdeklas-biologiekennis van zes jaar terug is de informatie goed te volgen, al moet je soms wel je best ervoor doen. Dit komt door de duidelijke manier van schrijven, maar ook omdat de auteur zelf al bepaalde regels in het boek gemarkeerd heeft en samenvattingen geeft, zodat de hoofdgedachte eruit springt. Daarnaast wordt er voor de geïnteresseerde mens extra informatie gegeven in kaders.

De auteur is internist en hoogleraar natuurgeneeskunde, en heeft een eigen praktijk in Duitsland. Vanuit die praktijk geeft hij verschillende voorbeelden, waarin te zien is hoe positief een verbeterde levensstijl kan zijn. Dobos schrijft dus vanuit eigen ervaringen en baseert daarnaast zijn uitspraken op onderzoeken. De tips die hij geeft zijn daarom nuttig, goed en onderbouwd, maar het zijn er zo veel dat je bijna wordt overspoeld door zijn goede bedoelingen. Aan de andere kant kan dat alleen maar positief werken: voor iedereen zit er wel een goede tip bij. En juist door de praktische kant van Het gestreste hart is dit echt een aanrader voor iedereen die zijn eigen lijf gezond wil houden. En zeg nou zelf: wie wil dat nu niet?

Het gestreste hart is geschreven door Gustav Dobos. Op de site van Karakter Uitgevers kan je meer informatie vinden over dit boek.

TEKST HANNAH KESSELAAR // BEELD HAIR BY HANNAH

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *