ALIJT

Ze was zo dol op tekenen dat ze besloot de sprong in het diepe te wagen. Met een zak spaargeld voor een jaar en de hoop op inkomende opdrachten ging ze fulltime aan de slag als illustrator. Inmiddels staan er al heel wat illustraties en opdrachten op haar naam. De Amersfoortse Alijt geeft ons een inkijkje in haar leven als creatieve ondernemer.

Je woont in Amersfoort. Wat spreekt je zo aan in deze stad?

‘Het is de stad waar ik ben opgegroeid, vanaf mijn vijfde woon ik hier. Sindsdien heb ik niet meer op een andere plek gewoond. Mijn verloofde en ik willen beiden nog niet weg uit Amersfoort. Wat betreft inspiratie voor mijn werk blijkt Pinterest mijn grootste vriend.’

Was het al vroeg je plan om illustrator te worden?

‘Eigenlijk wel, vooral in mijn studietijd merkte ik dat dit goed bij mij paste. Eerst ben ik Human Resource Management gaan studeren aan de Christelijke Hogeschool Ede. Organiseren leek mij uitdagend. Toen ik de studie volgde, merkte ik dat ik er niet veel aan vond. Mijn broer moedigde mij aan om te gaan tekenen, iets wat ik vroeger ook al veel deed. Alijt is mijn naam, dus zo heb ik mijn bedrijf ook genoemd.’

Je schrijft dat je mensen graag glimlachjes wilt bezorgen met het werk dat je maakt. Kan je hier meer over vertellen?

‘Ik maak graag werk dat mensen raakt. Onlangs had ik op Instagram een condoleancekaart gezet. Dit ogenschijnlijk eenvoudige ontwerp riep verschillende reacties  op. Daarnaast breng ik graag vrolijkheid in de wereld, naar mijn mening is de wereld al donker genoeg. In coronatijd heb ik bijvoorbeeld een quarantainekaartje gemaakt. Ik vond het heel leuk om mensen die thuis zaten op deze manier te kunnen helpen.’

Waar loop jij nog weleens tegenaan in je werk?

‘Administratie kost veel tijd. Hoe meer opdrachten en bestellingen, hoe meer administratie. Op termijn wil ik dat nog weleens uitbesteden. Soms vind ik het ook lastig dat klanten iets willen wat niet dichtbij mijn eigen smaak ligt. Ik leg de klant meerdere ontwerpen door, vaak hoop ik dat ze het ontwerp kiezen dat het dichtste bij die van mezelf ligt. Om me heen zie ik dat mensen worstelen met zingeving in hun werk, dit herken ik niet in mijn eigen leven. Ik vind het gewoon heerlijk om creatief bezig te zijn.’

Vind je het fijn om in opdracht te werken?

‘Enerzijds geeft dit juist extra uitdaging en groei ik hierdoor in mijn creativiteit. Aan de andere kant kan het soms beperken. In coronatijd ben ik voor de leuk gaan schilderen en kliederen, dat vond ik heerlijk om te doen. Ook blijkt de ruimte belangrijk voor het ontwerpen en je werkhouding. Waar ik eerder bij mijn ouders op een kamertje werkte, huur ik nu een kantoor met een andere creatieve ondernemer. Dat bevalt me stukken beter dan alleen werken.’

Denk je dat creatief ondernemen weleens onderschat wordt?

‘Mensen vroegen in het begin nog weleens of ik mijn geld echt verdiende met illustreren. Of spraken over ‘bedrijfje’. Ik doe echter alles in het bedrijf; ook zaken als marketing en klantcontact. Mensen onderschatten soms hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Aan de andere kant heb ik ook de vrijheid om eens eerder naar huis te gaan als ik daar zin in heb. Ik zou mezelf niet omschrijven als een praatgrage ondernemer die overal op afstapt en zichzelf verkoopt, ik zou mezelf eerder omschrijven als een introvert.’

Wat zijn je dromen als ondernemer?

‘Aan de gang met keramiek, dat lijkt me ook nog wel wat. Ook kan ik me voorstellen dat ik mijn passie voor tekenen eens door zou willen geven, wie weet dat ik tegen die tijd workshops ga geven. De laatste droom die nog weleens in mijn hoofd rondzweeft, is het maken van een kinderboek.’


TEKST HANNA KATER // BEELD EERSTE EN DERDE FOTO ANOUKFOTOGRAFEERT

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *