NIET HEBBEN MAAKT ONS RIJK, MAAR GEVEN

Het lijkt zo beschamend klein: Dagelijks een geschenk zijn. Een compliment voor een kind, een vies karweitje, het bed van een vermoeide man opmaken, een lief krabbeltje vastplakken op de spiegel.

Echte liefde daagt je uit om te doen wat gevaarlijk is: de kleinste zijn.

Mijn eigen gebarsten hart heeft niets te geven. Maar ik hoef het allemaal niet op een rijtje te hebben voor ik een beker water kan aanbieden, de deur of mijn hand kan openen, me uit kan strekken om wie buiten staan te helpen. Niet hebben maakt ons rijk, maar geven. Geef offerend, leef overvloedig. Misschien is het enige wat we nodig hebben: meer van God. Overvloed van Hem.

Laat je kwetsbaarheid zien en deel uit. Juist door dingen te doen die zo klein zijn dat helemaal niemand je toejuicht. Schenk je leven uit in het washok en boven het toilet en het bad. En schenk je leven uit in de achterafsteegjes, achterkamers, ver weg van de felle verlichting. De enige manier om een echt opmerkelijk leven te leiden is niet om ervoor te zorgen dat iedereen jou opmerkt, maar om zichtbare tekenen van Zijn liefde achter te laten, waar je ook gaat.

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar als ik dit (h)eerlijke stukje uit het boek van Ann Voskamp lees, word ik stil en realiseer ik mij hoe ik te kort schiet. En, hoe gemakkelijk ik eigenlijk een geschenk voor de ander kan zijn. In mijn hoofd buitelen de goede voornemens over elkaar. Ik wil eigenlijk iedereen wel helpen… Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Dat maakt mij dankbaar. Dankbaar voor mensen, God en geloof.

Mijn gedachten dwalen verder. Wat voor mij dus gewoon is, kan een geschenk voor de ander zijn. Ik kijk de kamer rond. Hoe kan ik geven? Mijn oog valt op mijn Bijbel. Wat als ik die niet had? ‘Dan heb je nog een andere in de kast staan’ beantwoord mijn eigen gedachten de vraag al. Ik realiseer me dat ik eigenlijk best veel Bijbels heb: die van het afscheid van de zondagsschool, een grote ter decoratie in de hal, de oude van mijn oma, die met kanttekeningen, die in de auto, die bij de eettafel, mijn jongerenbijbel… Ik schrik. Zoveel? Bij mij in huis is er niet echt sprake van Bijbelarmoede.

Uit onderzoek blijkt dat nog 1,5 miljard mensen geen complete Bijbel in hun eigen taal hebben. Ruim 250 miljoen mensen daarvan hebben geen enkel Bijbelvers in hun eigen taal. Bijbelarmoede. Geen enkel vers in je eigen taal. Geen enkel vers. Niets. Echt nul. Armoede.

Dankbaarheid stroomt door mijn lijf. Ik heb Gods woorden! Ik kan ze begrijpen, ik kan ze verstaan. Ik kan er wat mee doen. Tegelijkertijd schaam ik me. En overvalt me een rusteloosheid. Want hoeveel doe ik er nu echt mee? De woorden van Ann vullen mijn gedachten aan: Misschien is het enige wat we nodig hebben: meer van God. Hij vraagt van mij een dankbaar leven. Daar heb ik meer van God bij nodig!

Wist je dat je kan groeien in dankbaarheid door anders naar jezelf en anderen te kijken? Ontdek het in de podcastserie ‘Leven en geven vanuit Gods Woord’. Prikkelende vragen dagen je uit zelf na te denken over thema’s als gebrokenheid, geven en de kleinste zijn.

Weet je wat we nodig hebben? Meer van God. Overvloed van Hem. Een Bijbel, zodat we Hem leren kennen. Dat gun ik iedereen.

TEKST WILMA KERPEL NAMENS WYCLIFFE BIJBELVERTALERS NEDERLAND // BEELD ANOUK BOETZER IN OPDRACHT VAN THE SQUARE FACTORY

>> PS Bekijk hier 6 manieren om dankbaar te leven

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *