VRIENDSCHAP EN HSP

Ik heb veel vriendschappen gehad in mijn leven, de een van kortere duur dan de ander. Sommige al mijn hele leven. Een zegen, maar ik vind vriendschap niet altijd gemakkelijk. Omdat ik zo graag alleen ben, kan ik nog weleens wat verwaarlozen of vergeten. Daarmee hou ik niet minder van iemand, maar ik heb er soms gewoon minder behoefte aan. 

Vroeger kon ik weleens jaloers zijn op mensen met een hele vriendengroep. Ik had altijd wel vrienden en vriendinnen, maar vaak los van elkaar, geen groep.

En nu weet ik dat dat voor mij heel erg logisch is. Als hsp hou ik heel erg van echt 1 op 1 contact. Kleine groepjes zijn prima, maar zodra er meer dan 6 mensen aan een tafel zitten, haak ik een beetje af. Ik wil iemand in de ogen kijken, ik wil het over leven en dood kunnen hebben. Huilen van het lachen en van verdriet, alles of niets. 

Over koetjes en kalfjes praten is voor hoogsensitieve mensen vaak lastiger. Ik praat op een maandagochtend bij de koffie liever over het leven met pijn en vreugde, dan over het weekend, het weer en de roddels van de buurvrouw. 

Toen het een periode niet zo goed met mij ging, heb ik alle facetten van mijn leven onder de loep genomen. Zo ook vriendschappen. En er waren er een aantal die ik al lang niet meer voelde, maar aanhield uit een soort gewoonte. Een hsp is vaak erg loyaal, dus kan ook vriendschap soms veel te lang laten doorlopen. Bij mij waren de vriendschappen eigenlijk allang al op. En voor een niet-hsp’er is het soms makkelijker om wat minder diepgaande relaties aan te houden, maar mij kostte het veel nadenken en aanpassen. De vriendschappen heb ik laten verwateren en er viel echt een last van mijn schouders. Niet omdat zij iets verkeerds hadden gedaan, maar omdat we gewoon uit elkaar gegroeid waren. Gevalletje: het ligt niet aan jou, maar aan mij 😉

Een mens verandert iedere 7 jaar op veel gebieden en ook switchen een aantal vriendschappen dan, je hebt in iedere fase van je leven behoefte aan andere dingen. Dat is niet egoïstisch, dat is een natuurlijk proces. Sommige mensen blijven en andere niet. Ik heb mezelf geleerd om niet te kijken naar het moment dat de vriendschap over ging, maar om te kijken naar de tijd dat we het goed hadden en daar dankbaar voor te zijn.

Margreet is coach voor hoogsensitieve mannen en vrouwen. Wil je meer weten over positief en ontspannen leven met hoogsensitiviteit? Volg haar dan op Instagram @margreetbronk.hspcoach of op Facebook Margreet Bronk

Beeld Authenicstoriesphotography, styling Beautifulstories

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *