STOUTMOEDIG

‘Als een vrouw tegen mij zegt: ‘het overkomt mij allemaal’, kan ik fel zijn. Je mag leren opstaan! Je hebt een stem, je moet alleen leren te gebruiken.’ Wilma deelt vandaag de inzichten die ze opdeed over leiderschap, grote dromen en het leven in seizoenen.

Kan je je eerst voorstellen?

‘Mijn naam is Wilma, ik ben getrouwd en moeder van twee kinderen. Ik ben begonnen in het onderwijs, maar na een paar weken dacht ik: wat doe ik hier? Niet omdat ik de studenten of het vak niet leuk vond, maar ik had het idee dat ik telkens hetzelfde deed. Ik besloot de master Learning en Innovation te volgen, waarin leiderschap voor een groot gedeelte naar voren kwam. Dat ontstak een vuurtje vanbinnen; dat wilde ik ook in de praktijk brengen! Toen de vacature voor afdelingsmanager vrijkwam, hoefde ik niet lang na te denken. Tijdens het uitvoeren van deze functie ben ik keihard tegen fouten van mijzelf aangelopen. Als leider kan je op papier een mooie visie ontwikkelen, maar mijn karakter leek daar soms mee te botsen. Van de ander verwachten dat ze doen wat je zegt, is geen leiderschap. Ik kijk met een positief gevoel op die periode terug. Daarna ben ik in het bedrijfsleven gaan werken, waar de reuring te vinden was die ik soms in het onderwijs miste. Ik kwam bij de sales in een IT-bedrijf terecht. Ik had totaal geen verstand van IT, maar ik dacht: ik neem mijzelf mee. Ik ging ervoor. Al vrij snel miste ik wel mijn eigen team en om als leider de taak te hebben om de ander verder te helpen. Ik besloot mij in te schrijven in de Kamer van Koophandel. Ik wilde andere vrouwen helpen om zich te ontwikkelen in leiderschap. En dat kan via mijn bedrijf Stoutmoedig. 

Hoe ben je op deze bedrijfsnaam gekomen?

‘Toen ik vertrok in het onderwijs, waren er diverse collega’s die speeches gaven. Een docent die talig onderlegd was, noemde mij een moedig persoon die dingen niet uit de weg gaat. Hij zei: ‘Je bent tegelijkertijd iemand die het net wat anders doet.’ Daar reageerde iemand op: ‘Is stoutmoedig geen Bijbels woord?’ Aan dit woord moest ik weer denken toen ik mijn eigen bedrijf begon.’

Je schrijft: ‘Ik weet wat het is om ambitieus te zijn.’ Kan je daar meer over delen?

‘Ik heb best geworsteld met mijn ambities. Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin en geloof dat God mij grote dromen heeft gegeven. Dat zit er van jongs af aan al in. Wat ik in mijn hoofd had, zag ik niet om mij heen. Het eerste wat in mij opkomt, was vaak niet passend met het haalbare. Voor ik een idee deelde, pelde ik dit eerst als een ui af. Daarna legde ik ‘m op tafel, kleiner dan ik zelf in mijn hoofd had. Nog bleken mijn ideeën vaak te groot. Ooit vroeg ik God mijn dromen weg te nemen: ik wilde normaal en rustig zijn en werd er moe van. Ik geloof dat mijn grote ideeën toen een paar jaar verdwenen zijn; ik deed mijn ding en zat in rustig vaarwater. Toen het weer terugkwam, was ik verbaasd. Nog steeds zie ik niet alles uitkomen wat ik voor ogen heb, schijnbaar is dit iets wat bij mij hoort. Ik stop het niet meer weg, heb besloten om het te omarmen en geloof dat God de dromen uit laat komen op Zijn tijd en op Zijn manier.’

‘Ik ben heel dankbaar voor mijn man; we zijn tegenpolen. Hij werkt twee dagen en is drie dagen thuis voor de kinderen. Hij leert me zien wat we al hebben. Als je ambitieus bent, loop je daar soms aan voorbij. Een stabiele basis voor de kinderen vinden wij heel belangrijk. Ik geloof dat God het gezin op één zet, maar ik geloof ook dat ik niet de persoon ben die dat alleen kan dragen. Daarin steun ik op mijn man. Hij geeft me ruimte om mijn ambities op het gebied van werk na te jagen.’

Waarom is het zo belangrijk om jezelf te kennen als je leider bent?

‘Het gedrag dat je laat zien, de woorden die je overbrengt; het heeft allemaal effect op het gedrag van de mensen die je aanstuurt. Als je geen inzicht hebt in de manier waarop je van nature communiceert als leider, kan je onbewust de schuld bij teamleden leggen. Als je gaat kijken naar gedrag, ga je de gevolgen zien van hoe iemand zich opstelt. In de opvoeding van mijn kinderen zie ik bijvoorbeeld dat zij het nodig hebben dat ik hen ruimte bied. We hebben woorden als autonomie en intrinsieke motivatie hoog staan, maar zijn we wel bereid om dat aan een ander te geven? Het is de clou om je bewust te zijn van onbewust gedrag.’

Je werkt met de DISC analyse. Wat houdt deze analyse in?

‘Er zijn genoeg instrumenten om gedrag in kaart te brengen, zelf vind ik DISC een heel begrijpelijke. Dit is een analysemodel voor contact en communicatie. Daarnaast wil ik ook inzicht geven in de drijfveren van de ander, omdat dat de oorsprong is van gedrag.’

Wat wil je de lezeres meegeven?

‘Heb voor jezelf helder welke kernwaarde je hebt in het leven en baseer daar je keuzes op. Waar dat voor mij stoutmoedig is, betekent een kernwaarde voor een ander rust. De kernwaarde stoutmoedig betekent dat je jezelf aan durft te kijken en het aandurft om verantwoordelijkheid te nemen. Tegelijkertijd vraagt stoutmoedig zijn om grenzen, niet meewaaien met alle winden. Ik mis in Nederland mannen en vrouwen die opstaan tegen onrechtvaardigheid. Als een vrouw tegen mij zegt: ‘het overkomt mij allemaal’, kan ik fel zijn. Je mag leren opstaan! Je hebt een stem, je moet hem leren te gebruiken. Dat betekent kiezen voor de kernwaarde die belangrijk is voor jou. De keuzes die je maakt, mogen per seizoen verschillen. Nu wij jonge kinderen hebben, hechten we veel waarde aan de kernwaarde rust. Niet alles waarvoor je kiest, hoeft voor de rest van je leven te zijn. Je hebt elke keer weer een seizoen waarin je mag gaan kijken hoe je deze vormgeeft.

Ten slotte wil ik een voorbeeld delen dat deze gedachte onderstreept. We hebben een moestuin gehad, op een stuk grond apart van ons huis. Mijn man is er enorm van, zelf ben ik meer van het oogsten. We hebben daar heel fijne jaren gehad, we genoten van ons stukje grond en het verbouwen van de groenten. Toen onze oudste geboren werd, voelde het als een last. We vonden het een gedoe om met een baby naar de moestuin te gaan. Op een gegeven moment besloten we met pijn in ons hart te stoppen met de moestuin. In deze periode van ons leven geeft het stress, later zullen we er weer van kunnen genieten. Rust staat hoger in ons vaandel dan groenten uit onze biologische tuin. Voor dit seizoen in ons leven zeggen we nee, een ander seizoen kunnen we ja zeggen. Waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken als het niet hoeft?’


Benieuwd naar een masterclass van Wilma? Neem dan hier een kijkje.

TEKST HANNA KATER // BEELD STANCE FOTOGRAFIE

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *