FLIRT

Vreemdgaan is een pijnlijk thema wat alleen maar verliezers lijkt te kennen. Toch schuwde Lisette van de Heg het onderwerp niet voor haar nieuwe roman Flirt. Wat kunnen we leren van een boek als deze? Ik vroeg het aan Adrianne (27), getrouwd met Peter en moeder van twee kinderen.

Wie is de auteur en wat is haar verbinding met het thema?

,, Lisette van de Heg heeft het boek waarin overspel aan de orde komt, geschreven. Ze verdiepte zich voor ze begon te schrijven in o.a. moderne vormen van liefde, ze sprak Cocky Drost, haar dominee en las ervaringen van mannen en vrouwen die te maken hebben gehad met ontrouw. Daarnaast plaatste ze een oproep op Facebook, waar ze vrouwen vroeg iets te vertellen over ontrouw.’’

Flirt; de titel zegt het al. Dit boek gaat over een buitenechtelijke verhouding. Wat is jouw verbinding met het thema?

,,Ik was heel benieuwd wat een christelijke auteur zou schrijven over dit thema. Ik vind het heel mooi dat Lisette het taboe rondom problemen in het huwelijk durft te omschrijven en zo een kijkje geeft in het leven van de hoofdpersonen. Doordat je je als lezer kunt inleven in de situatie van de personages, ben je minder snel bevooroordeeld. ’’

Je hebt het over een taboe. Kan je ons meer vertellen over het boek?

,, Het verhaal gaat over Laura, een getrouwde vrouw die na het overlijden van haar moeder en het vertrek van haar zoon uit huis, worstelt met leegte om haar heen. Ze kiest er onbewust niet voor om de leegte te delen met haar man Johan, maar er komt een andere man in haar leven. Hij lijkt de leegte op te vullen in haar leven, dat komt tussen haar en Johan in te staan.’’

Hoe begint de verhouding?

‘’ Het contact begint heel onschuldig, op een gegeven moment loopt het van kwaad tot erger. Dan wordt ze betrapt door Johan, daardoor gaan de ogen van Laura en Johan open. Laura realiseert zich wat ze heeft gedaan en Johan ziet in hoe hun huwelijk ervoor staat.’’

Kan je een passage noemen die blijft hangen? 

,, Ik vind dat Lisette heel treffend omschrijft dat de leegte die Laura ervaart, ook uit haar verleden komt. Hierover lezen we haar gedachten: ,,Ik voelde de pijn opnieuw. De pijn van onzichtbaar zijn. Van een meisje met de vader die haar niet wilde. Van de moeder wiens zoon zo snel mogelijk het huis uit wilde. Vastbesloten om deze herinnering weg te drukken, grabbelde ik naar mijn telefoon, op zoek naar afleiding. Het scherm kwam tot leven, maar er was niets. Van niemand. Er was niemand die contact zocht. Niemand die aan me dacht. Niemand die me miste.” Ze voelt zich snel afgewezen of juist gevleid door mannen. Laura ging zichzelf hierdoor ook beter begrijpen. Daarnaast vond ik het indrukwekkend om te lezen dat als je wilt dat een relatie goedkomt, dat er een lange weg voor nodig is om dat soms voor elkaar te krijgen. Ook is de wil er wel.’’

Wat zou volgens jou een reden zijn om het boek niet te lezen?

,, Als je mensen die vreemdgaan per definitie niet wilt begrijpen, dan kan je het boek beter niet lezen.’’

Praat het boek vreemdgaan goed?

,, Totaal niet; Johan en Laura zijn allebei christen. Laura worstelt ook met haar christelijke identiteit en de verhouding die ze heeft. Het lukt haar niet om een verandering te brengen in haar situatie. Ze is erin verstrengeld geraakt en ze weet niet hoe ze terug moet. Ook lijkt ze verslaafd aan de aandacht die ze krijgt.’’

Waarom zou je het boek aanraden?

,, Als je in je omgeving te maken gehad hebt met een situatie als deze, of je wilt lezen wat er op je af kan komen in een huwelijk, is dit boek zeker een aanrader. Wat ik sterk vind, is dat je eerst meegenomen wordt in de gedachten van Laura, later ook in de gedachten van haar man Johan, waardoor je het verhaal van twee kanten belicht ziet.’’

Kan je ten slotte een treffend citaat uit het boek delen?

,, Dit is een citaat van Johan, de echtgenoot van Laura. Hij bidt: ,, Geef me liefde God, geef me liefde die sterk is. Liefde die overwint. Liefde die vergeeft. Liefde die zorgt. Die haar ziet. Geef me liefde, God, en leer me vergeven.’’

Hier vind je meer informatie over Flirt.

BEELD DANKZIJ WILLEKE TERLOUW // TEKST HANNA KATER

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *