SINGLE IN GODS KONINKRIJK

Ze kijkt me aan en zegt: ‘’Ik moet je nog iets vertellen.’’ Ik merk dat de sfeer wat gespannen wordt. Dan vertelt ze dat een vriend haar mee uit gevraagd heeft. Hoewel ik dit al meerdere keren heb meegemaakt, is mijn reactie deze keer anders. Waar ik normaal gesproken veel blijdschap voor de ander voel, overheerst nu mijn eigen pijn. De enige vraag die ik mezelf kan stellen is: ‘’Waarom ik niet?’’

Dit speelde 1,5 jaar geleden. Ondertussen heb ik zelf een relatie (het kwam toch), maar ik denk dat het een vraag is waar veel singles mee worstelen. God heeft je namelijk gemaakt met een verlangen naar verbinding met anderen en verbinding met een specifiek persoon hoort daar vaak bij. In je seizoen van single-zijn ontstaat er pijn door dit gevoel van gemis. Dat is logisch en dat mag er gewoon zijn.

Maar de vraag die ik mezelf toentertijd stelde, gaat veel dieper dan dat. Op het moment dat ik me afvraag waarom het mij niet lukt om te gaan daten, wordt mijn onvervulde verlangen een identiteitsvraag. In ‘Vrij van mijzelf’ beschrijft Sharon Hodde Miller dat het huwelijk soms wordt gezien als maatstaf voor iemands waarde; alsof je er dan pas toe doet. Zo kunnen singles hun zelfbeeld ook koppelen aan hun relatiestatus en concluderen dat er iets ‘mis’ met hen is omdat ze nog geen relatie hebben.

De Bijbel vertelt ons gelukkig iets anders. In 1 Korinthe 7: 32 en 33 vertelt Paulus ons juist hoe goed het is om single te zijn, omdat je je in die tijd op God kan richten. Daarnaast geeft God niets om jouw relatiestatus. In de Bijbel gebruikt Hij singles en getrouwde mensen voor Zijn Koninkrijk en dat doet Hij nog steeds. Een huwelijk kan daarbij een middel zijn, maar het is zeker geen doel op zich. Dat doel is namelijk voor elke christen hetzelfde: het eren van God. 

Is dit dan de oplossing voor jouw negatieve gevoelens? Ik hoop zeker dat het je handvatten biedt, maar dat gevoel van gemis gaat niet ineens weg. Sterker nog, het zal waarschijnlijk altijd wel een beetje blijven, want zo is het leven. Maar naast dat gevoel van gemis, mag ook een gevoel van vreugde en vrede ontstaan. 

Romeinen 12:15 leert ons dat vreugde en verdriet samen kunnen gaan en dat kan dus ook in jouw seizoen van single-zijn. Als single mag je al je tijd en aandacht richten op het dienen van God. En die relatie met Hem, het delen van elke herinnering, elk belangrijk moment met de Eeuwige God, mag dan je vreugde zijn. Maar daarnaast is er ook alle ruimte voor je verdriet en voor je pijn.

Wat wel belangrijk is, is dat we die pijn nooit onze identiteit laten worden. Wat de maatschappij, de kerk of je vervelende oom of tante ook zegt: een relatie is niet hét ingrediënt voor een gelukkig leven. En het feit dat jij nog single bent, betekent niet dat er iets ‘mis’ met je is. Dat is een leugen waar je elke keer weer Gods waarheid tegenover mag zetten.

Want God zegt dat in elk seizoen van jouw leven, jouw waarde ligt in wat Hij over jou zegt. En Hij verblijdt Zich over jou, zoals een bruidegom zich verblijdt over zijn bruid (Jesaja 62:5b). Daar mag je je aan vasthouden, of die relatie nou komt of niet, tot in eeuwigheid.

Deze blog is geschreven door Hilde Pater (23). Haar boek ‘Beantwoorde Liefde: single in Gods Koninkrijk’ komt in september 2021 uit bij uitgeverij Sestra. Volg haar instagrampagina @beantwoordeliefde voor inspiratie over single-zijn! Beeld dankzij Tekentuintje.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *