ONBEANTWOORDE LIEFDE?

Als ik het boek van Hilde de Pater bekijk, staat er met grote letters: Onbeantwoorde liefde. En dat niet alleen, door ‘on’ staat een vette streep. Hilde: ,,Het past bij de visie van het boek; als je single bent, is er sprake van onbeantwoorde liefde. Je verlangt naar verbinding, maar tegelijkertijd beantwoordt God dit verlangen.’’ Dit was voor Hilde de Pater een zoektocht toen ze het boek schreef. ,,Enerzijds vond ik het lastig om single te zijn, anderzijds wist ik dat God mij in Zijn koninkrijk wilde inzetten.’’ 

Werkt een boek over single-zijn niet stigmatiserend? Hilde:,,Ik denk het juist niet; ik heb dit boek vanuit een positieve blik geschreven. Er zijn veel boeken over hoe je het ouderschap kan inrichten of over het huwelijk. Vrijgezel zijn is een groot onderdeel van het leven, het is iets waar veel vrouwen mee worstelen. Hierbij stel ik de centrale vraag: ‘Hoe kan ik nu mijn leven inrichten? Hoe geef ik vorm aan wat ik belangrijk vind?’ We zijn niet zielig, ik wil juist meer over de mooie kant dingen weten. Tegelijkertijd verlies ik daarbij niet uit het oog dat er ook lastige kanten zijn aan single-zijn.’’ Volgens Hilde gaat dat hand in hand: het is niet alleen ellende, maar het is ook niet alleen maar feest. Hierover zegt Marije van den Berg, die ze interviewde voor het boek: ,,Eigenlijk is het een medaille met twee kanten. Allebei de kanten kunnen aan de voorkant hangen.’’ Het liefst wil je dat de mooie kant aan de voorkant hangt, maar de andere kant is er óók.

ONGETROUWD EN VOLMAAKT

Toen Hilde dit boek schreef, wat ze bewust single. ,,Ik had me voorgenomen: of het boek gaat af voordat ik een relatie krijg, of het boek komt er niet. Het was voor mij geen optie om het boek te schrijven terwijl ik zelf geen single was, mijn zoektocht staat hierin immers centraal.’’ Toen de auteur zelf een relatie kreeg, was het boek af, maar nog niet verschenen. 

Tijdens ons gesprek leg ik Hilde een citaat voor dat ik las van Tim Keller: ,,Alleenstaande volwassenen kunnen niet worden beschouwd als mensen die zich minder volledig gevormd of ontwikkeld hebben dan getrouwde mensen, omdat Jezus Christus de volmaakte mens was en hij een alleenstaande man was.’’ Volgens Hilde was Jezus in principe ook alleen, Zijn leven was volmaakt. Dit laat haar zien dat het huwelijk er niet hoeft te zijn, als het er voor Jezus ook niet hoefde te zijn. ,,Hij was ongetrouwd en had een vervuld en volmaakt leven, juist vanuit de roeping die Hij op aarde had.’’

SINGLES IN DE KERK 

Hoe zit het eigenlijk met aandacht voor de single in de kerk? ,,Hoewel er veel in de Bijbel staat over het gezin, wordt er ook geschreven over alleenstaand-zijn in de Bijbel.’’ Volgens Hilde is de balans hierin soms zoek. Ze zegt: ,,Ooit hoorde ik iemand zeggen: als er wordt gepreekt over single-zijn, spreekt het getrouwde mensen vast niet aan. Als we dit omdraaien, lijkt het probleem kleiner te zijn. Singles zijn net zo goed onderdeel van de kerk.’’ Volgens Hilde mag dit een grotere plek krijgen in de kerk. Wanneer er in haar kerk tijdens Moederdag wordt gebeden voor kinderloze ouders, vraagt ze aan de dominee of hij dan ook wil bidden voor singles, die dit gemis ook herkennen. Als ik haar vraag naar de rol van gastvrijheid in de kerk, noemt Hilde dat gastvrijheid juist voor haarzelf een punt was waaraan ze ging werken tijdens haar periode van single-zijn. ,,Ook juist aan getrouwde vriendinnen is het belangrijk om te vragen of ze eens komen eten.’’ 

HUWELIJK ALS MAATSTAF?

Toen Hilde eens alleen uit eten ging, werd er gevraagd: ‘Wilt u een tafeltje voor twee?’ Alleen is niet de norm, zo blijkt. Is het huwelijk nu een maatstaf, zoals Sharon Hodde Miller schrijft in het boek Vrij van mijzelf? Volgens Hilde gaan gesprekken vaak wel over een partner en de kinderen. Is dat niet begrijpelijk? Als je getrouwd bent of kinderen hebt, vormen deze mensen een belangrijk onderdeel in je leven. Hilde: ,,Je deelt in de vreugde van de ander, maar tegelijkertijd raakt het je eigen pijn. De woorden uit Romeinen 12:15 raken mij, waar staat: ‘Wees blij met wie blij is, heb verdriet met wie verdrietig is.’ Tegelijkertijd mag mijn eigen verdriet er ook zijn, ik hoef ook niet helemaal blij of verdrietig te zijn voor de ander. In je dagelijkse leven wordt regelmatig gevraagd of je getrouwd bent; dat kan pijnlijk zijn als dat niet zo is.’’ Hoe kan je ruimte blijven bieden voor beide kanten? Volgens Hilde is het van belang om je als single uit te spreken als je geconfronteerd wordt met je pijn. Aan de andere kant is het juist goed om in gesprek te gaan met anderen over een relatie, waarbij je als single weer iets van je inzichten kunt delen. Cocky Drost noemt in haar Singlecursus: ,,Jij doet mij geen pijn, die pijn zit in mij, jij raakt het alleen maar aan.’’

Meer informatie over Beantwoorde Liefde vind je op www.beantwoordeliefde.nl of op Instagram. Het boek bestel je hier of bij je plaatselijke boekhandel!

TEKST HANNA JONGEJAN-KATER // BEELD MARINDA PIERIK FOTOGRAFIE

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *