MISSIE

“En nu blijft geloof, hoop en liefde, deze drie; doch de meeste van deze is de liefde.” 1 Korinthe 13:13

Het boek “Missie” is een prachtig boek waarin een aantal thema’s centraal staan. Als lezer word je al snel helemaal meegenomen in de fijne familie waaruit Lisa komt. Ook voel je met Lisa mee omdat de gebeurtenissen in het boek ook jou kunnen overkomen. Zeker als daar het vreselijke nieuws uit Uruzgan komt wil je verder lezen…

Lisa, de hoofdpersoon van het boek, is een jonge vrouw die haar geloof op de eerste plaats heeft staan. Daarnaast zijn haar familie, vriendinnen, de boomgaard, Spanje, afstuderen en natuurlijk Nils belangrijke dingen in haar leven. Als Lisa op vakantie naar Spanje gaat kan ze Nils niet vergeten. Tijdens de vakantie geniet Lisa met volle teugen van het samenzijn met haar familie. Het Spaanse eten, de heerlijke avonden met familie, Lisa geniet met volle teugen. Toch lijkt de vakantie deze keer eindeloos te duren. Steeds weer moet ze denken aan Nils.  

Bij haar terugkomst uit Spanje start de kindervakantieweek. Tijdens deze week geniet Lisa met volle teugen van het muziek maken met de kinderen. Ook ziet ze Nils regelmatig. Toch lijkt het erop dat Nils een vriendin heeft. Als er dan eindelijk weer een schuurfeest is komt Nils ook, maar dan zakt de moed Lisa in de schoenen, weer is daar het meisje. Toch krijgen ze verkering.  Het liefst willen ze elk moment samen zijn. Ze zitten vol plannen en zijn enorm verliefd totdat er een brief komt die een streep zet door al hun plannen. Nils moet op missie naar Uruzgan. 

Als Nils in Uruzgan zit probeert Lisa zoveel mogelijk te focussen op het afstuderen. Ze mag haar eindstage doen in groep 7. Met de kinderen heeft ze al gauw een goede band. Dan komt haar stagebegeleider op bezoek. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Ze krijgt veel kritiek en moet hard aan de slag om haar eindstage te halen. Zonder dat de kinderen van groep 7 het weten helpen ze haar met hun humor, liefde en geloof door de moeilijke momenten heen. 

Dan komt er, halverwege de missie, schokkend nieuws uit Afghanistan. Lisa zit lang in spanning omdat ze niet weet of Nils nog leeft. Ook hier zijn het weer de kinderen van groep 7 die haar op een mooie manier wijzen op het kinderlijk vertrouwen in God. 

Dan is daar het langverwachte moment. Nils komt naar huis. Lisa ziet ernaar uit om Nils te ontmoeten. Maar hoe zal deze ontmoeting zijn? En krijgt ze dezelfde Nils terug die ze ook heeft zien gaan?

Als lezer is het heerlijk om te lezen hoe Lisa en haar familie genieten van de Spaanse cultuur. Het lijkt, door de levendige beschrijving van de auteur alsof je er zelf bij bent, de liefdevolle familiemomenten en de heerlijke warmte zorgen ervoor dat het verschillen tussen Nederland en Spanje duidelijk zijn, en dat je de volgende vakantie naar Spanje al bijna geboekt hebt.

De rode draad in het boek is het sterke geloof wat Lisa heeft in God. Allereerst bid ze God om de leiding in haar leven. Ze legt al haar vragen en noden, juist ook als het gaat om een relatie, aan Gods voeten neer. Ook als Nils op missie is vertrouwt ze op God, en als haar vertrouwen een dieptepunt krijgt mogen haar leerlingen en familie haar telkens weer wijzen op God. Op zulke momenten denkt Lisa terug aan haar kinderlijk geloof en vertrouwen in God, wat soms zo ver weg lijkt. “Ze had nog nooit een moment getwijfeld aan Gods leiding in haar leven, ze had altijd zonder aarzelen haar hand in Gods hand gelegd, maar deze tijd was wel een tijd van grote beproeving”. Dit is een citaat wat heel dicht bij jou als lezer kan komen. Ik hoop dat het sterke geloof van Lisa, maar ook haar levensvragen een aansporing voor jou mogen zijn om God in alles te zoeken en nodig te hebben, ook in je relatie!


Meer informatie over het boek kun je vinden op: https://scholtenuitgeverij.nl/boeken/missie/

Beeld dankzij Jacobien Fotografie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *