ZORG VANUIT HET HART

‘Wat moet ik met ouderen? Mensen wassen, daar moet ik echt niet aan denken.’ Dat is wat Liesbeth Snijder (19) uit Barneveld dacht voordat ze in de ouderenzorg ging werken. Tot ze bij Accolade Zorggroep terecht kwam. ‘De mensen hadden gelijk mijn hart gestolen.’

‘Ik werk in Bosch en Duin, op een afdeling geronto- psychogeriatrie (met mensen waar gedragsproblemen op de voorgrond staan). Psychisch hebben deze mensen een flinke klap opgelopen, waardoor de focus op begeleiden ligt.’ Als Helpende Plus is het haar taak om de mensen te verzorgen, één-op-één begeleiding te geven, structuur, gezelligheid en humor te bieden. Wat Liesbeth vooral aantrekt, is de uniciteit van de mensen. Ook qua leeftijd is er grote diversiteit. Zo zijn er bewoners van middelbare en hogere leeftijd. ‘Er is vanaf het begin een bepaalde connectie tussen mij en de bewoners, die is niet meer weggegaan. Soms dacht ik wel: ‘Wat heb ik mensen te bieden als jonge meid?’ Nu voel ik dat verschil niet meer, ik leer van hen en zij van mij. Daarnaast kan ik met mijn vragen altijd terecht bij een deskundige, zoals de psycholoog.’

In de begeleiding legt Liesbeth met name de focus op het structuur en vastigheid bieden. Het is belangrijk voor deze doelgroep dat ze verzorging en begeleiding krijgen van vaste zorgmedewerkers. Dit geeft duidelijkheid en voorkomt vaak gedragsproblemen. Het gedrag van de bewoners vraagt vaak om geduld. ‘Als er boos gereageerd wordt, probeer ik dat met liefde te bestrijden.’ Niet alleen met de bewoners is een goede band belangrijk, maar ook in het team. ‘We behandelen elkaar met respect, ook ervaar ik openheid en veiligheid binnen het team. Dit is zeker nodig, want je doet het niet alleen. Samen sta je sterker dan alleen en kun je de mensen de structuur bieden die ze vragen. Hiervoor is continu contact met elkaar nodig, om op de hoogte te blijven van vaste afspraken rondom de bewoners. Ik vind het lastig om te beschrijven waarom we een sterk team hebben. Dit is meer een gevoel, dat kan je niet in woorden vatten.’ Naast de vaste medewerkers komen er ook regelmatig vaste vrijwilligers over de vloer. 

Soms dacht ik wel: ‘Wat heb ik mensen te bieden als jonge meid?’ Nu voel ik dat verschil niet meer, ik leer van hen en zij van mij.

Accolade is een christelijke organisatie, wat in het werk ook praktisch handen en voeten krijgt. ’Geloof kan je zowel laten zien door woord én daad. Door de mensen met liefde te behandelen bijvoorbeeld, of hen te vertellen wie God is.’ 

Volgens Liesbeth is werken in de zorg voor iedereen weggelegd. ‘Je moet even een knop omzetten en het allemaal op je af laten komen. Er zijn genoeg mogelijkheden binnen Accolade, zoals scholingen.’ Er is volgens haar geen type dat bij Accolade past, juist de verscheidenheid tussen werknemers maakt het een levendige werkplek. Ze roept de lezeressen op: ‘Kom gerust eens langs, je kan zo binnenlopen bij één van onze locaties. Of je kan bellen voor een rondleiding of een meeloopdag. Je bent meer dan welkom!’

Ben jij naar aanleiding van dit artikel enthousiast geworden om te werken in de zorg? Bij Accolade hebben we diverse leuke vacatures openstaan en we gaan hierover graag met je in gesprek. Voor meer informatie of om de openstaande vacatures te bekijken kun je een kijkje nemen op onze website: https://werkenbijaccoladezorg.nl/vacatures/

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Accolade Zorg.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *