KOOKBOEK VOOR BEWUSTE LEKKERBEKKEN

Marieke Kwakernaak (42) uit Oud-Beijerland raakte begin 2021 haar werk kwijt en besloot daarop een kookboek samen te stellen; een langgekoesterde wens. ‘Maak het met Marieke’ is het resultaat en staat vol recepten voor ‘lekkerbekken’. Verrassend is dat er amper suiker aan te pas komt. Haar boodschap is dan ook: smullen kan gezonder. Marieke:  ”Ik wil mensen graag dat eerste zetje geven.”

Marieke verkocht Tupperware-producten; ik heb het 15 jaar met veel plezier gedaan. Dat kwam mede doordat ik tijdens de presentaties mijn liefde voor koken kon uiten door mijn recepten uit te proberen en aan de deelnemers te laten proeven.  De positieve respons die ik kreeg zette me op het spoor van een kookboek. Daar moest ik nog eens iets mee, bedacht ik me vaak.”

Begin 2021 maakte Tupperware bekend de verkoop van haar producten in Nederland per direct te staken. Drieduizend vertegenwoordigers, waaronder Marieke, stonden plotseling op straat. “Dat was een naar moment ja, maar ik ben optimistisch van aard en denk graag in nieuwe kansen en oplossingen. Hier was de mogelijkheid om dromen om te zetten in durven en doen. En werk te  maken van het kookboek. Heerlijk was ook dat ik me hier volledig op kon richten nu ik veel tijd had. Dankzij een geweldige vormgever en fotograaf en de inspiratie voor mijn recepten, is het nu in de verkoop. Reuzespannend.”

Een lekkerbek, zo mag je Marieke gerust noemen. “Het is mijn kracht en mijn valkuil,” zegt ze zelf. Opvallend is dat geraffineerde suiker in de ingrediëntenlijst regelmatig ontbreekt. “Dat is bewust,” legt Marieke uit, ”een aantal jaren geleden ben ik thuis begonnen minder uit pakjes en zakjes en met minder geraffineerde suiker te koken en te bakken. Het gevolg was dat zowel mijn man als ik 30 kilo afvielen. Een verbluffend resultaat en dat door een eenvoudige verandering in de keuken: meer vers en minder suiker.” Daarbij leerde ik vooral genieten van kleine overwinningen. Het grappige is dat juist die laatste stimuleren om door te gaan. Want je wordt er aan één kant door beloond, waardoor je zelfvertrouwen groeit. En aan de andere kant is een kleine verandering goed haalbaar om in te passen in je dagelijks leven.  Vervolgens ontstaat er een kettingreactie. Door die nieuwe gewoonten aan elkaar te linken, wordt het vanzelf een grote verandering. Die ook nog eens heel goed bij je past, wanneer je hem langzaam invoert. Met voor ons, toch wel, de grote beloning van blijvend gewichtsverlies zonder dieet!

Door zich te verdiepen in de werking van bepaalde stoffen in het lichaam, kwam Marieke op de meer natuurlijke suikers: geraspte dadels, abrikoos, kokosbloesemsuiker en honing. Marieke: “Natuurlijk zit daar fructose in, wat ook suiker is, maar als ik dan roomboter, volkorenmeel, noten en/of havermout toevoeg, neemt het lichaam de suiker trager op. Daardoor ben je langer verzadigd en voorkom je snaaibehoefte. Soms lijkt voeding wel scheikunde. Maar door eenvoudige veranderingen aan te brengen in je kook- en eetgewoontes, zie je al snel effect. Al deze lessen heb ik meegenomen in mijn recepten.” Ze wil overigens benadrukken dat haar kookboek geen dieetboek is. Persoonlijk heb ik een hekel aan weegschalen en diëten. “Behalve dat ik geen diëtiste ben, heeft overgewicht vaak een diepere achtergrond dan alleen te veel of te ongezond eten. Dat is voor iedereen anders. Dan is een dieet dus ook helemaal niet het antwoord, en het zou zeker niet het mijne zijn. Het enige dat ik met mijn boek wil laten zien is, dat heerlijk eten niet veel moeite en tijd kost en dat een tikkeltje gezonder niet saai betekent.” 

We zijn een beetje ontwend om te bakken en te koken met eenvoudige ingrediënten volgens Marieke. “Alles lijkt kant-en-klaar te moeten zijn. Ik wil de lezer juist wél laten ervaren dat het eenvoudig is. De ingrediënten die ik gebruik komen dan ook bij voorkeur uit de omgeving. Als je simpel wil starten, dan  maak je eerst een bak vol heerlijke havermoutrepen. Klaar binnen 5 minuten en je hebt een week een lekker tussendoortje bij de hand. Verder worden ook de maaltijd-recepten hoog gewaardeerd, blijkt uit reacties van klanten. Bijvoorbeeld de lasagne, nasi en macaroni maar deze lijst zou uit te breiden zijn. Tot verrassing van veel mensen staan er eenvoudige soda-bread recepten in het boek. Door te werken met bakingsoda hoeft een brooddeeg niet te rijzen en voorkom je het gebruik van gist; erg handig! 
De ruim 120 recepten zijn verdeeld over acht hoofdstukken. Van zoet tot hartig. Maar je vindt er ook een hoofdstuk boordevol salades in. Net als één voor ontbijtjes, desserts en basics.
Het is een boek waarin je blijft ontdekken.

Marieke putte voor haar boek ook uit haar familieverleden op Goeree-Overflakkee, waar ook zijzelf opgroeide. Zo beschrijft ze bijvoorbeeld recepten van griesmeelpudding, tulband met appel en monchoutaart, recepten die haar moeder vroeger al maakte. “Helaas is mijn moeder aan leverkanker overleden toen ik 17 jaar was. Dat ging razendsnel, binnen 3 weken na de diagnose was ze er niet meer. Daarom hebben deze recepten een extra lading voor mij. Zo’n gebeurtenis tekent je leven, hier ligt ook de oorzaak van het feit dat het me lukte om het verlies van een baan te relativeren. Vanaf de tijd dat mijn moeder er niet meer was verbleekten alle onbelangrijke dingen om me heen. De rijkdom van gezond mogen zijn is zo groot. Natuurlijk is op deze manier je baan verliezen hetzelfde als in een achtbaan stappen. Maar toch niet te vergelijken bij het wegvallen van een dierbare, al ben ik nu ook blij dat ik op deze manier haar een ode kan brengen. En elke keer als ik zelf tulband à la m’n moeder maak en de heerlijke baklucht verspreidt zich door het huis, dan komen de beelden van vroeger meteen weer boven. Geuren doen emotioneel veel. Hoewel het uiteraard draait om de beste smaak, zoals we dat op Goeree plachten te zeggen: ‘je ken d’r geen genog van kriêge’.”

Het boek Maak het met Marieke is exclusief verkrijgbaar in haar webshop: https://www.maakhetmetmarieke.nl/. Daarnaast mogen we ook een exemplaar weggeven! Meer informatie hierover is te vinden op onze Instagrampagina. Geen lid van sociale media? Stuur dan een mailtje naar contactfleurrijk@gmail.com om deel te nemen.

Beeld: Carlyne Fotografie.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *