DUURZAAMHEID: HYPE OF EEN OPDRACHT VAN GOD?

Duurzaamheid en klimaatverandering, tegenwoordig lijkt het alleen nog maar daarover te kunnen gaan. Minder vlees eten, afval scheiden, een elektrische auto rijden, minder vliegen en wat al niet meer. Het lijkt of dat we alle zeilen moeten bijzetten om de aarde te redden. Dit maakt je wellicht  klimaatmoe, angstig en onzeker over de toekomst. Resultaat is vaak dat we niets doen, want wat helpt het nog dat jij als individu duurzamer gaat leven? Bovendien geloven we als christenen dat er een nieuwe hemel en aarde komt, dus meedoen aan de ‘duurzaamheidshype’ lijkt niet nodig?

De Bijbel

Maar wat als we ook een Bijbelse opdracht hebben om duurzamer te leven en we daar juist God mee kunnen eren? Op verschillende plekken in de Bijbel komt de opdracht om de aarde te bebouwen en te bewaren terug. Al vanaf het begin van de schepping. God heeft de hemel en de aarde geschapen en heeft ons daarna verantwoordelijkheid gegeven over de aarde (Genesis 1). Ook het verbond van God met Noach onderstreept dat we in harmonie met mens, dier en natuur zouden moeten leven, met de regenboog als teken van hoop daar aan verbonden (Genesis 9). 

In het Nieuwe Testament heeft Jezus het over liefdevol met elkaar omgaan in plaats van handelen uit jaloezie, egoïsme en bezit (Matth. 5). Je ziet dat bijvoorbeeld terug bij Lot en Abraham, waar Lot dacht het beste land te kiezen en uiteindelijk in de woestijn terechtkwam (Gen. 13). In de Bijbel staat dan niet dat we duurzaam moeten leven. Duurzaamheid is een term van deze tijd. De teksten hebben wel raakvlakken met duurzaamheid. 

Huidige situatie

In de westerse wereld leven we over het algemeen individualistisch en materialistisch, waarbij we delen van de wereld onnodig uitputten. Ook laten we mensen in andere landen werken in erbarmelijke omstandigheden, die we vanuit het oogpunt naastenliefde niet kunnen verantwoorden. In Nederland leven we op dit moment alsof we ruim 3 aardbollen tot onze beschikking hebben! Waarbij slechts 21% van onze impact zichtbaar is en maar liefst 79% onzichtbaar is. 

Een deel van de vervuiling is zichtbaar, zoals de plastic verpakkingen die we weggooien. Er is ook onzichtbare vervuiling  zoals uitbuiting, ontbossing en verspilling. Hierbij wat feiten om je een beeld te geven. In de kledingindustrie worden mensen rond de 2-5 euro per dag betaald en is 2700 liter water nodig voor één katoenen T-shirt. Dus door tweedehands of eerlijke kleding te kopen, kan je de rest van je leven de kraan open laten tijdens het tandenpoetsen. Als je jouw T-shirt vervolgens wegdoet, wordt het verbrand, gesorteerd voor hergebruik of weer afgebroken tot vezels. Allemaal dingen die opnieuw energie kosten.

Hoe kunnen we dat veranderen? En welke impact maak jij als individu? Gelukkig zijn er al veel ontwikkelingen die een duurzaam alternatief bieden, bijvoorbeeld in de kledingindustrie zie je steeds meer duurzame en eerlijk geproduceerde kleding. Op die manier wordt het voor jou al een stuk makkelijker om impact te maken. Want je maakt enorm impact. Als individu in een rijk land zoals Nederland maak je enorme impact op de wereld en het klimaat door je consumeergedrag, we hebben namelijk gemiddeld heel veel te besteden. Door andere keuzes te maken, kan je de impact positiever maken. En laat je met jouw consumeergedrag zien hoe je wilt dat we leven op aarde. 

Door andere keuzes te maken, kan je de impact positiever maken. En laat je met jouw consumeergedrag zien hoe je wilt dat we leven op aarde. 

Rentmeesterschap 

Als christen willen we op aarde leven tot eer van God. Duurzaamheid is dan niet het doel, maar de boodschap van het Evangelie. Duurzaam leven is dan een gevolg van de liefde die Jezus ons gaf en wij doorgeven aan onze naasten, de dieren en de natuur. Als christen willen we rentmeester zijn van de schepping die God ons gegeven heeft. Daarbij heeft elke christen een andere overtuiging hoe zij duurzaam wil leven. Duurzaam leven voor God en tot eer van hem, en niet omdat we bang zijn dat de wereld vergaat. Want wij weten dat er zeker een nieuwe hemel en nieuwe aarde komt! Dan gaat het niet om een perfect duurzaam leven, maar dat je bewust bent hoe je de schepping van God gebruikt!

Waar te beginnen? 

Duurzaamheid is groots en meeslepend, dus kan overweldigend zijn. Daarom hier wat tips hoe je kan beginnen met een duurzame levensstijl. Onthoud dat je het niet perfect hoeft te doen, maar dat het gaat om bewustwording en keuzes maken. Beginnen met een duurzame levensstijl gaat over gedragsverandering, waardoor je het beste kleine stappen kan nemen om het vol te houden! Door kleine stappen kan je jouw nieuwe duurzame keuzes makkelijk toevoegen aan je huidige levensstijl. Dan gaat het vanzelf en kost het je nauwelijks energie. 

Nog wat extra informatie: 

Dit artikel is geschreven door Nelleke van de Zandschulp. Ze geeft onder andere workshops over duurzaamheid. Daarnaast heeft ze een website over dit thema: duurzamedame.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *