EEN NIEUWE KIJK OP KOKEN MET GRANEN

Volgens Joshua McFadden is graan een van de meeste ingenieuze creaties van de natuur: compact, stevig, onafhankelijk, verrukkelijk én voedzaam. Zijn boek ‘Zes seizoenen graan. Een nieuwe kijk op koken met granen’ staat vol met informatie en recepten over deze creatie.

De auteur van het boek heeft drie restaurants in Italië, waarvoor hij geregeld gerechten met graan bereidt. Zijn streven met het boek is dat de lezer zo vertrouwd wordt met granen, dat ze een plek krijgen in het dagelijkse kookroutine. Denk maar aan de muesli waarmee je de dag start, een frisse seizoenssalade als lunch en kip-met-graangerecht als avondeten.

Het boek is opgedeeld in verschillende soorten graan, waarover informatie wordt gegeven aan het begin van een hoofdstuk, aangevuld met recepten die alle kanten op kunnen. Zo maak je salade van gerst door bietjes, pruimen en pistachenoten toe te voegen. Ga je liever de zoete kant op, dan kan je aan de slag met pindakaas, waarvan je koekjes maakt in combinatie met gerst.

Naast de prachtige vormgeving van het boek vind je ook uitvouwbladen waarin per seizoen staat aangegeven welke roerbakgroenten of pizza’s bijvoorbeeld het meest geschikt zijn. Daarnaast heeft de auteur een hoofdstuk met extra’s toegevoegd, die een goede aanvulling zijn op granen. Mijn favoriete recept tot dusver kan je daar vinden! Een heerlijk dipje voor in de zomer, bij de borrel of voor het eten.

Roomkaas met dille, komkommer en selderij

Deze roomkaas is het lekkerst als je hem dezelfde dag eet, want de komkommer verliest vocht en dan wordt het geheel wat kledderig.

Nodig voor 300 gram:

225 gram roomkaas, op kamertemperatuur

15 gram verse dille, grof gesneden

Grof zeezout

Een halve middelgrote komkommer, geschild, van zaad ontdaan en in blokjes van 6 mm

1 of 2 stengels bleekselderij, liefst uit het hart met wat blad eraan, in stukjes van 6 mm

Aan de slag

Mix de roomkaas circa 30 seconden in de kom van een staande mixer met de platte menghaak (of met een houten lepel in een schaal), tot hij glad is. Voeg de dille toe, plus een flinke snuf zout, en mix verder tot de dille in de kaas is opgenomen en licht is vermorzeld. Doe de helft van de komkommer erbij, mix nog eens 30 seconden en voeg dan alle selderij en de rest van de komkommer toe. Mix nog even langzaam, zodat de selderij en een deel van de komkommer heel blijven. Bewaar de roomkaas tot een week in de koelkast.

Dit is nog maar één van de smeersels die ik beschrijf, maar als ik verder blader in het boek, kom ik nog meer tegen waar ik graag mee aan de slag ga. Zoals de roomkaas met ingelegde pepertjes of de cashewnotendressing. Of wat dacht je van boerenkoolsaus, voor over de pasta of granen? Ook over basismixen vind je diverse informatie, zoals pannenkoekenmix voor speltmeel. Kortom: een gevarieerd boek dat je een nieuwe kijk geeft op koken met granen! Hier kan je meer informatie vinden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *